Samozber broskýň: Kde a za koľko si môžeme nazbierať broskyne?

Samozber broskýň: Kde a za koľko si môžeme nazbierať broskyne?

  • 21
  • 12

Leto patrí medzi obľúbené ročné obdobie hlavne školopovinných detí. Zaslúžené prázdniny si užívajú a rodičom občas „stoja vlasy dupkom“ od ich výmyslov.

Avšak leto je výnimočným obdobím, pretože počas týchto mesiacov dozrievajú rôzne druhy ovocia a zeleniny. Medzi takéto sezónne ovocie patria aj broskyne.

Predpokladá sa, že toto šťavnaté ovocie má svoje korene v Číne, ktorá patrí medzi najväčších producentov broskýň. Samotná broskyňa sa mierne podobá na menšie a chlpatejšie jablko. Vnútorná dužina sa skladá takmer z 87 % vody, má sladkú chuť a príjemnú arómu. Ak nemáte vlastnú záhradu a neradi kupujete ovocie z obchodov, ktoré je chemicky ošetrené, na Slovensku máme možnosť nazbierať si broskyne vlastnoručne. 

Pozri aj: Tyčinky do uší: Na čo všetko nám vedia poslúžiť?

Broskyňové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

Samozber tohto ovocia u nás prebieha zvyčajne od polovice júla až do septembra. Broskyne je možné pripraviť na akýkoľvek spôsob. Môžeme ich konzumovať čerstvé, môžeme ich konzervovať a uskladňovať na zimné obdobie, sú úžasné v chutnom koláči, dokonca aj džem alebo kokteil dokážu poštekliť chuťové poháriky. 

Samozberné miesta

Zdroj: Shutterstock®

Samozberné miesta na Slovensku:

AGRO- MATÚŠKOVO (južne od Galanty) – tu si môžete prísť nazbierať broskyne od skorých odrôd až po neskoré. Nazbierate si tu krásne, kvalitné a hlavne chutné broskyne. V tomto sade tiež ponúkajú broskyne neštandard 2. triedy, ktoré sú vhodné na džemy alebo na výrobu domácej pálenky. Samozber prebieha od pondelka do soboty v čase od 8. do 18. hodiny. Cena za 1 kg je 0,85 €.

Broskyne Majcichov – hovoriť o zdravom ovocí nestačí, preto si pre nás v Majcichove pripravili možnosť samozberu kvalitných broskýň. Broskyne v rôznych odrodách sú vhodné na zaváranie alebo na konzum. Toto ovocie si môžete prísť sami nazbierať alebo objednať telefonicky a máte to bez námahy. Cena za 1 kg je 1 €.

Emilove sady (Dvory nad Žitavou) – ak ste príliš zaneprázdnení na to, aby ste si vybehli broskyne sami nazbierať, tak sa obráťte na tieto sady. Broskyne si môžete objednať priamo cez e-shop a oni vám ich doručia priamo domov. Vy už ich len spracujete alebo skonzumujete. Cena za 1 kg je 0,99 €. 

Odporúčame: Stal sa vám úraz? Povieme vám, ako urýchliť hojenie!

Sušené broskyne

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Recept na sušené broskyne:

Veľké zrelé broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme z nich kôstky. Následne broskyne pokrájame na tenšie plátky, porozkladáme a necháme ich obschnúť na slnku. Takto obschnuté broskyne poukladáme na plech vyložený papierom a s prestávkami ich dosušíme v mierne vyhriatej rúre (ak máte sušičku ovocia, tak to máte jednoduchšie). Vysušené plátky broskýň dáme do plátenného vrecúška a odložíme na suché miesto. 

Zaujme ťa: Najkrajšie deti, z ktorých sa stali celebrity. Čo je s nimi dnes?

Broskyňový kompót

Zdroj: Shutterstock®

Broskyňový kompót:

Na kompót budete potrebovať: 3 kg broskýň, 2 l vody, 750 g kryštálového cukru

Zrelé, tvrdé broskyne rozpolíme (ak chcete, môžete ich nakrájať aj na štvrtinky) a vyberieme z nich kôstku. Následne ich vhodíme na chvíľu do vriacej vody, potom ich vyberieme a olúpeme. Takto pripravené broskyne naukladáme do zaváraninových fliaš. Medzitým si pripravte zálievku z vody a cukru. Tú nechajte poriadne vychladnúť a po vychladnutí ňou zalejte broskyne. Fľaše poriadne uzatvorte a zasterilizujte. Sterilizujte ich 10 minút od bodu varu. Voilá – kompót je pripravený na uskladnenie!

Vyskúšaj: Maska na vlasy, ktorá ich posilní a dokonca z nej zhustnú?

Broskyňový lekvár

Zdroj: Shutterstock®

Broskyňový lekvár:

U nás doma sú lekváre od mamky veľmi obľúbené. Robievame ich z rôzneho ovocia a broskyne nie sú výnimkou. Na lekvár budete potrebovať 2 kg broskýň bez kôstok a 400 g kryštálového cukru.

Zrelé až prezreté broskyne umyjeme a v hrnci za stáleho miešania poriadne rozvaríme. Pridáme cukor a varíme dovtedy, kým lekvár dobre nezhustne. Ešte horúci lekvár nalejeme do pripravených pohárov a uzavrieme.

Ak obľubujete kakao s čerstvou vianočkou a lekvárom tak ako my, tak vám prajeme dobrú chuť!

Výhody konzumácie broskýň

Zdroj: Shutterstock®

Prínosy broskýň pre zdravie:

  • Čerstvé broskyne sú zdrojom antioxidantov a vitamínu C. Ako už iste viete, tak samotný vitamín C pôsobí ako antioxidant, ktorý chráni pokožku pred voľnými radikálmi a zabraňuje tak jej predčasnému starnutiu, tiež chráni pred šírením infekcií v organizme.
  • Broskyne sú tiež zdrojom vitamínu A a betakaroténu. Vitamín A je nevyhnutný pre zdravie očí - podporuje nočné videnie. Konzumácia prírodných plodov bohatých na vitamín A prispieva k ochrane organizmu pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny.
  • Toto ovocie je bohatým zdrojom minerálov ako je draslík, fluorid a železo. Železo je potrebné na tvorbu červených krviniek, fluorid je zas súčasťou kostí a zubov – preto je nevyhnutný ako prevencia pred tvorbou zubného kazu. Draslík je dôležitou zložkou buniek a telových tekutín, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
  • Obsahujú množstvo vlákniny, preto sú vhodné pri tráviacich problémoch. Vláknina a obsiahnutá voda v broskyniach pomáhajú pri zápchach, žalúdočných vredoch, hemoroidoch a podobne. V jednoduchosti povedané, broskyne majú laxatívne účinky, čím pomáhajú predchádzať usadzovaniu toxínov v organizme.

Odporúčame:  Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky


  • 21
  • 12
Návrat hore
Autor článku

12 komentárov

Soňa Kelemenová 15.08.17 07:17

SK
karma
86.00

64 pohárov domácich broskýň už máme zavarených...... priamo z našej záhrady.....úprimne poviem, že broskynový lekvár som ešte nerobila.... máme viac radi marhulový a slivkový.....takže varenie lekváru ma ešte len čaká.... ale určite nie je nad chrumkavé, čerstvé ovocie a hlavne nech je domáce...

  • 4
Odpovedať

Soňa Krátka 15.08.17 07:50

SK
karma
119.00

každý rok si zavaríme pár pohárov broskýň, či už na koláč, alebo k dobrému obedíku

  • 1
Odpovedať

Lucia Valková 15.08.17 07:55

LV
karma
116.00

Broskyne tiež u nás v lete musia byť,ale nerobím z nich nič,zjeme ich len tak..

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 15.08.17 08:11

KK
karma
137.00

broskyne milujem , ale sušené som ešte nejedla

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 15.08.17 16:07

MD
karma
115.00

Ovocie je najchutnejšie také aké je, preto uprednostňujem jeho priamu konzumáciu...ale pár fliaš na mňamkové dezerty tiež musí byť :)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 15.08.17 18:16

MM
karma
116.00

najlepšie sú ale čerstvé, aj najzdravšie

  • 1
Odpovedať

Alena Gudjáková 15.08.17 22:55

AG
karma
90.00

Aj flambované broskyne sú výborné (s palacinkami)...

  • 1
Odpovedať

Vlasta Francisti 15.08.17 23:58

VF
karma
81.00

Ani neviete kolko Vam dakujem na tomto clanku, kedze nie som pôvodom zo Slovenska a zijem tuna a nemam tu znamich, ktory by mi poradili gde môžem zohnat cerstve zo sadu tak Vam ohromne dakujem

  • 3
Odpovedať

Jana Komadová 29.08.17 22:17

JK
karma
100.00

Broskyne mám rada robievam džem a aj zaváranie no čerstvé sú naj

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 11.09.17 20:55

MP
karma
97.00

Broskyne zboznujem, skoda, ze vsetky samozberne miesta su daleko...urcite vsak vyskusam susene :)

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 19.06.18 09:50

karma
-1.00

Broskyne sú moje obľúbené ovocie, vyskúšam sušené, tie som zatiaľ neochutnala.

  • 0
Odpovedať

Katarína Hrtúsová 09.06.19 17:08

KH
karma
71.00

Som skutočne prekvapená. Možnosť objednať si broskyne s doručením do domu, super ponuka. Ešte som sa s tým nestretla. Myslela som si, že sú príliš háklivé na prevoz.Dakujem za tip

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Raňajky

RECEPT: Vegánske žemle bez kysnutia a bez vajec

  • 34
  • 1
  • 18.04.2020
Predjedlá / Jednohubky

Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?

  • 42
  • 2
  • 09.07.2020
Predjedlá / Jednohubky

RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta

  • 155
  • 3
  • 09.05.2020
TOPlist