Poznáš tieto účinky broskýň? Zahryzni sa do šťavnatých plodov ihneď!

Poznáš tieto účinky broskýň? Zahryzni sa do šťavnatých plodov ihneď!

Sezóna šťavnatých broskýň je v plnom prúde. Z tohto chutného letného ovocia sa často pripravujú džemy a lekváre, kysnuté koláče či zaváraniny. A mnohí si dozaista s radosťou pochutnávajú aj na čerstvých plodoch priamo odtrhnutých zo stromov. Vedeli ste, že domovinou broskýň je Čína? Alebo to, že ich kedysi po prieniku do Európy nazývali Rimania perzské jablká? A čo je ešte dôležitejšie, viete, aký majú broskyne vplyv na náš organizmus a ktoré dôležité látky dokážu telu doplniť? V článku nájdete hneď 7 dobrých dôvodov na to, prečo si na sladkých a hlavne zdravých broskyniach pochutnávať aspoň počas sezóny čo najčastejšie. 

1. Sú bohaté na vitamín C

Broskyne obsahujú na 100 gramov pokojne cez 6 mg vitamínu C, čo môžeme považovať za približne 10 percent z odporúčanej dennej dávky daného vitamínu. Pravidelnou konzumáciou tohto chutného letného ovocia tak skvele podporíte svoj imunitný systém. Okrem toho si tak doplníte i ďalšie vitamíny, a to najmä vitamíny K a E. V broskyniach sú taktiež zastúpené niektoré vitamíny skupiny B.

Pozri aj: Vieš, ako rozprúdiť lymfu? Je to dôležitejšie, než si myslíš!

broskyne

Zdroj: Shutterstock®

2. Prispievajú k prevencii rakoviny

V sladučkých broskyniach sa ukrýva betakarotén i ďalšie karotenoidy a mnoho ďalších látok a zlúčenín s antioxidačným pôsobením, vďaka čomu napomáhajú telo chrániť pred vplyvom voľných radikálov a prispievajú k prevencii mnohých civilizačných a onkologických ochorení. Známy je vplyv broskýň na zníženie rizika vzniku viacerých typov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva či prsníka.

3. Zlepšujú trávenie

Broskyne radíme aj medzi dobré zdroje vlákniny, takže nám môžu ľahko pomôcť k pravidelnejšiemu vyprázdňovaniu a prevencii zápchy či hemoroidov. Okrem toho však podporujú i vylučovanie tráviacich štiav a pozitívne vplývajú na proces trávenia. Rovnako napomáhajú prečisťovať celý tráviaci trakt.

únik pred stresom

Zdroj: Shutterstock®

4. Majú protistresové účinky

Ak človeka trápi podráždenosť, nervozita alebo je v poslednom období častejšie vystavovaný stresu, pomocníkom preňho môžu byť práve broskyne so svojimi upokojujúcimi účinkami. Kedže ukrývajú horčík, zinok či selén a majú aj vysoký obsah niacínu, rýchlo dokážu bojovať s pocitmi strachu a nervozity. Prispievajú k zlepšeniu nálady, zvýšeniu psychickej energie aj skvalitneniu spánku.

5. Vyrovnávajú hladinu cukru v krvi

Broskyne by sa vo vašom jedálničku mali nachádzať i v prípade, že si potrebujete udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi. Toto chutné letné ovocia vám s tým veľmi dobre pomôže. Okrem toho majú broskyne pozitívny vplyv aj na hladinu cholesterolu či krvného tlaku. Prispievajú tak i k zdraviu srdca a ciev.

Odporúčame: Recept na bublaninu s ríbezľami – jednoduchá, vláčna a hlavne chutná!

pekná pleť

Zdroj: Shutterstock®

6. Starajú sa o pokožku

Vďaka tomu, že sa v broskyniach ukrýva celý zástup telu prospešných a dôležitých látok aj živín so silnými antioxidačnými či protizápalovými účinkami, má toto chutné šťavnaté ovocie pozitívny ochranný účinok aj na našu pokožku. Chráni ju napríklad pred nežiaducimi zápalovými procesmi. Významné sú pritom vitamíny C a A či cenné flavonoidy a mnohé ďalšie látky. Ak túžite po krásnej pleti, neváhajte si broskyňu pravidelne dopriať na desiatu či olovrant.

7. Pôsobia močopudne

Broskyne majú nakoniec i močopudné účinky. Napomáhajú z tela odvádzať nadbytočnú vodu a okrem toho navyše prečisťujú močové cesty a obličky. A čo pozitívneho by sme ešte o broskyniach mohli povedať? Sú zdrojom zeaxantínu a luteínu, vďaka čomu podporujú i zdravie očí a správnu funkciu zraku. Zabudnúť nemôžeme ani na to, že majú pozitívny vplyv na krvný obeh.

Pozri aj: Poznáš baobab prášok? Zisti, prečo je taký úžasný a radený medzi superpotraviny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 12.08.19 06:36

ĽŠ
karma
100.00

Sú naozaj nielen zdravé, ale i veľmi chutné!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 12.08.19 09:13

AS
karma
108.00

broskyne mám veľmi rada

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 14.08.19 18:13

SK
karma
113.00

Je to výborne ovocie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní