Prvé príkrmy bábätka: Kedy a ako začať a čo dať dieťaťu ako prvé?

Prvé príkrmy bábätka: Kedy a ako začať a čo dať dieťaťu ako prvé?

Ubehlo už niekoľko mesiacov, ktoré ste mohli spoločne stráviť s vaším bábätkom, odkedy ste si ho priniesli z pôrodnice. Pomaly, ale isto však nastáva čas, kedy začína potrebovať viac ako len mliečko, či už vaše alebo umelé. Prvé príkrmy sú pre mnohé mamičky strašiak, no nemusia byť. Ja som si zavádzaním prvého jedla u mojej dcérky prešla len pred mesiacom, pričom som študovala knihy aj internet. Ponúkam vám prehľad o tom, ako, kedy a s čím začať.

Inšpiruj sa: Vyskúšali sme si, aké je to cestovať lietadlom s bábätkom. Čo vám radíme?

podávanie prvých príkrmov

Zdroj: Shutterstock®

Kedy začať prikrmovať?

Ak ste si sadli za počítač a začali ste vyhľadávať na internete čo-to o prvých príkrmoch, určite ste zistili, že názory odborníkov na to, kedy začať, sa líšia. A to pôsobí na mamičky zmätočne. Vo všeobecnosti by som to zhrnula takto. Je rozdiel, či dojčíte alebo dávate umelé mliečko. Ak dávate umelé mliečko, môžete začať s prikrmovaním po ukončenom 4. mesiaci života bábätka, ak dojčíte, odporúča sa začať po ukončených 6. mesiacoch. Ak sa však ako mamička rozhodnete, že svojmu dojčenému dieťatku dáte príkrmy skôr, nič sa nestane. Nikdy ale neprikrmujte skôr ako v prebiehajúcom piatom mesiaci života vášho bábätka. Dovtedy ešte nie je trávenie na normálnu stravu pripravené a malo by byť výlučne na materskom alebo umelom mliečku.

ako začať prikrmovať

Zdroj: Shutterstock®

Ako začať prikrmovať?

Moja rada? Hlavne sa obrňte trpezlivosťou. Aj keď u mojej dcérky zavádzanie príkrmov prebehlo celkom hladko, u iných bábätiek to môže byť boj. Dieťatko si pri prvých príkrmoch zvyká hneď na niekoľko noviniek. Na papanie lyžičkou (ktoré možno už trošku pozná, ak ste mu doteraz podávali lieky na lyžičke) a na pohyb, ktorý musí robiť ústočkami, aby potrava prešla ďalej a prehltlo ju. Pri otázkach „ako” prikrmovať sa držte týchto postrehov:

  • Otázka konzistencie a teploty. Je zaužívané, že sa najskôr bábätku podáva potrava vo forme hladkej kaše. U nás sa to veľmi osvedčilo, dokonca musím dávať pozor, či mixér spravil, čo mal a kašička je naozaj hladká. Kúsky zeleninky moju dcéru od papania odrádzajú. Po niekoľkých mesiacoch sa odporúča stravu (napríklad banán) popučiť vidličkou, aby si dieťa začalo zvykať aj na väčšie kúsky.  Čo sa týka teploty, ja podávam všetko izbovej teploty, keďže je leto. Odporúča sa podávať príkrm teplý ako mlieko, teda cca 37 stupňov.
  • Otázka spôsobu. V štvrtom mesiaci ešte dieťatko nesedí, ako ho teda pohodlne nakŕmiť? My sme si prešli fázou autosedačky, ktorá sa na papanie vôbec neosvedčila, cez fázu kŕmenia na rukách, čo vôbec nebolo pohodlné a jedlo bolo snáď všade. Nakoniec som zainvestovala do detskej stoličky s polohovateľnou opierkou a dcérku v prostredí domova už inde nekŕmim. Aj tak bola len otázka času, kedy budeme stoličku potrebovať a takto ju využijeme naozaj naplno.
  • Otázka času. Pri prvých príkrmoch sa neponáhľajte a vyhraďte si na ich podávanie dostatok času. Dieťatko sa s jedlom zoznamuje, bude sa s ním hrať a robiť všetko iné než papať. Ak ste mimo domova v prvé dni kŕmenia, pokojne jeden deň vynechajte a skúste to radšej doma o deň neskôr. Vo všeobecnosti teda prikrmujte hocikedy, keď je dieťa hladné a máte čas.
  • Zásada štyroch dní. Každý odborník, pediater aj skúsená mamička vám povedia, že nové potraviny by ste mali zavádzať cez deň a počas štyroch dní. Ak sa za tento čas neprejaví žiadna negatívna reakcia (napríklad sa dieťa nevyhádže), dieťa potravinu prijalo a môžete k nej pridať ďalšiu, novú. Ja som, priznám sa, po prvých troch potravinách s čakaním prestala. Videla som, že dcéra to znáša dobre a nasadzovala som potraviny s menším odstupom, cca po dvoch dňoch.
  • Otázka frekvencie. Zo začiatku vaše dieťatko spapá raz denne možno pár lyžičiek príkrmu. Postupne po niekoľkých týždňoch by malo zvládať ako tak plnohodnotné príkrmy dva. Vždy ale zo začiatku po jedle ponúknite aj materské či umelé mlieko. Po mesiaci-dvoch by malo dieťa papať doobeda, na obed a večer (prípadne na raňajky). K zeleninke a ovociu sa pridá obilninová kaša (ryžová, pohánková, jačmenná a neskôr ovsená či krupičná), či už domáca alebo z obchodu.

Zaujme ťa: Kam s deťmi na výlet? Tu sú tipy na super rodinné aktivity na leto!

recepty na príkrmy

Zdroj: Shutterstock®

S čím začať prikrmovať?

A teraz prichádza téma, o ktorej sa bavia (hádajú) mamičky po celom svete, a teda – čo vlastne tomu malinkému človiečikovi dať ako prvé? Všeobecne sa ako prvé odporúča dať zelenina, pretože ak by ste dali prvé ovocie, ktoré je sladké, je tu určitá pravdepodobnosť, že si dieťa na túto slastnú chuť zvykne a vy budete mať problém so zavádzaním zeleniny. Ja som to veľmi neriešila a na radu mojej pediatričky som postupovala nasledovne:

  • Najprv zelenina. Áno, podať najskôr zeleninu sa mi zdalo logické, a preto som neváhala a výhradne zeleninu som nasadila na minimálne prvé dva týždne prikrmovania.
  • Všetko sezónne. Moja dcérka dovŕšila 4 mesiace koncom júna. Ja som ešte síce dva týždne počkala (kvôli kolikám, ktoré nás ešte doteraz občas potrápia), ale keďže som s príkrmami začala v lete, bolo k dispozícii všetko domáce a ja som nemusela kupovať nič bio. Držala som sa zásady, že môžem dať vlastne všetko sezónne, teda aj ovocie, aj zeleninu, samozrejme, že až na pár výnimiek. Ja som nasadila ako prvú mrkvu, ktorá sa u dcéry nestretla s porozumením. Okamžite ju vypľula a ja som bola hneď prvý deň nešťastná, že práve ona bude to dieťa, ktoré nebude chcieť jesť. Nebolo to tak. Na tretí deň som podala cukinu a za tou sa len zaprášilo. Pokračovala som s pridávaním ďalšej zeleniny, ako petržlenu, batátu, zemiaku, uhorky, tekvice, karfiolu a brokolice. Ešte sa chytám na zavedenie hrášku či špenátu. Čo sa ovocia týka, ako prvé som po dvoch týždňoch zeleniny podala jablko. Bolo však kyslé a dcéra ho nechcela. Skúsila som teda pomixovať banán a doň som začala pridávať sezónne ovocie. Moja dcérka už vyskúšala marhule, broskyne, banán, jablko, hrušku a dokonca aj malú jahodu, ktorá je tiež sporná, pretože by mala byť alergénom, no názory sa v jej podávaní opäť odlišujú.
  • Pridajte mäso a obilniny. V odborných článkoch sa stretnete s názorom, že mäso (chudé kuracie, morčacie, teľacie alebo králičie) by sa malo zavádzať až 6. - 7. mesiaci života. Mne pediatrička poradila začať s tým skôr, dokonca už dva týždne po zavedení viacerých zelenín. Začala som po mesiaci a do pokrmov pridávam asi za vlašský orech kuracieho mäska. Po mesiaci a pol som začala pridávať do stravy aj rozvarené obilniny. Začala som s ryžou, pohánkou a chystám sa na jačmenné krúpy.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Nina Hlska 24.12.21 10:24

NH
karma
-1.00

my sme presli na prikrmy ked flasa s mliekom zacala lietat na zem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní