Stará prvorodička: Kedy je správny čas na prvé dieťa?

Stará prvorodička: Kedy je správny čas na prvé dieťa?
  • 09.11.2018
  • Simona Kostková

Kedy je ten pravý čas na pôrod? Naše mamy a možno aj niektoré z vás, vyrastali v dobe, kedy bolo normálne byť mladou mamičkou. Ženy, ktoré rodili po tridsiatke, boli považované za staré prvorodičky. Nešlo ani tak o to, že by ženy chceli byť tak skoro matkami, ale okolnosti to tak zariadili. Domácnosť a manžel boli prvoradé a preto ženy nemali čas na vlastnú kariéru či vlastný rozvoj. Dnes je doba úplne iná a ženy rodia v každom veku.

Okrem toho, že takmer každá žena vo svojich 25 rokoch už mala prvé dieťa, lekári často tvrdili, že čím je žena staršia, tým viac je tehotenstvo rizikové. Postupom času už medicína natoľko vyspela, že ani staršie ženy nemajú problém počať a vynosiť zdravé dieťa. Existujú teda ešte dnes staré prvorodičky alebo je každá prvorodička braná rovnako? Čítajte a dozviete sa viac!

Radšej skôr, ako vôbec?

Je jasné, že za posledné roky sa postavenie žien v spoločnosti radikálne zmenilo. Rovnosť je medzi pohlaviami dnes natoľko rozvinutá, že skupine mužov môže pokojne šéfovať žena bez toho, aby nemala ich rešpekt. Rovnako sa dnes neočakáva iba od ženy starostlivosť o domácnosť, ale nájdeme už aj mužov, ktorí si zvolia materskú dovolenku, zatiaľ čo matka ich dieťaťa zarába peniaze. Možno práve to je jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré sa dnes už toľko nebazíruje na veku, v ktorom má žena počať dieťa.

Ďalšou vecou je, že kým sme mladé, bojíme sa, aby sme neotehotneli, dávame si pozor. Niekedy dokonca podstupujeme radikálne riešenia, len aby sme si „neskazili“ budúcnosť, no čím sme staršie, tým viac si uvedomujeme, aké je ťažké otehotnieť. Bohužiaľ, problém s otehotnením má dnes veľmi veľa párov a často je jediným riešením adopcia. Mali by sme teda prijať dieťa v ktoromkoľvek veku alebo je lepšie to odkladať na čas, kedy budeme naozaj pripravené, i keď sa naše možnosti znížia možno až o polovicu? Ťažko povedať, toto rozhodnutie zostáva vždy na každej žene.

Neuveríš: Bolesť pri pôrode: Prečo je dôležitá a ako sa s ňou skamarátiť?

komplikácie počas tehotenstva

Zdroj: Shutterstock®

Nikdy nie je neskoro

Napriek tomu, že každá jedna žena vie, ako to je s otehotnením, pojem stará prvorodička je stále v kurze. Nielenže je ťažké nájsť v dnešnej dobe vhodného partnera na plodenie, čo v podstate nie je podmienkou, pretože možnosti pre matku – samoživiteľku sú stále lepšie a lepšie, ale navyše aj tlak zo strany spoločnosti je stále silný. Prečo je mladá matka viac akceptovaná, ako tá staršia, ktorá nemala možnosť, čas alebo chuť otehotnieť skôr? Aj keď si každá stará prvorodička uvedomuje riziká, spojené s neskorým tehotenstvom, počatie by malo byť vždy radostnou udalosťou a príjemným obdobím v živote každej ženy.

Mnoho prípadov neskorého tehotenstva je viac-menej naplánovaných. Pokiaľ žena venovala svoje najlepšie roky štúdiu či kariére a keď už bola pripravená, nemala šťastie, nemôže za to. Je pochopiteľné, že nikto nechce porodiť dieťa či už do neúplnej rodiny alebo do rodiny, v ktorej niekto nemá základné vzdelanie, prácu či aspoň vlastné bývanie a je teda úplne nepripravený. Naproti tomu, čas, ktorý venujeme takejto príprave, je často príliš zdĺhavý. Takýmto ženám je potom podsúvané zvýšené riziko rôznych porúch, ktoré môže plod mať, poprípade aj zvýšený počet samovoľných potratov (ktorý je vlastne rovnaký aj u mladých mamičiek). Existujú aj nejaké pozitíva v tejto problematike?

stará prvorodička

Zdroj: Shutterstock®

Kedy počať prvé dieťa?

Od malička sú do nás vštepované dva rozdielne názory. Kým sme mladé, tak nám rodičia prízvukujú, aby sme si dávali pozor a dostatočne sa chránili, pretože nie je nič horšie, než keď má dieťa dieťa. No a čím sme staršie, tým častejšie počujeme, ako by sme si mali pohnúť, pretože čím dlhšie budeme čakať, tým to môže byť horšie pre nás alebo pre to malé. Tak kedy je teda ten správny čas na dieťa? Je to pravdepodobne veľmi individuálne. Niektoré ženy sa na to cítia už v osemnástich a tešia sa, ako spolu s dcérou budú chodiť na diskotéky. A iné ženy si chcú najprv vytvoriť vlastné zázemie, poprípade nájsť aspoň vhodného partnera. Treba si uvedomiť, že v dnešnej dobe môže byť tehotenstvo komplikované aj u mladých aj u starších rodičiek. Je to teda na nás, kedy sa rozhodneme počať prvé dieťa a nikto by nás nemal od toho odrádzať či sa nám za to vysmievať.

Pokiaľ máte viac, ako tridsať a stále nemáte dieťa, absolútne sa tým netrápte. Počet starších prvorodičiek každým rokom nenávratne stúpa a nájsť ich môžeme aj medzi mnohými hollywoodskymi herečkami. Jediné, na čo musíte myslieť, je príprava. Musíte svoje telo dostatočne pripraviť a starať sa o seba, aby ste to uľahčili nielen sebe, ale aj vášmu dieťatku.

ako byť dobrou matkou

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je príprava na dieťa

Ako všetky dobre vieme, čím sme staršie, tým menej pracuje naše telo. Niektoré orgány sú menej aktívne a vyžadujú viac výživných látok, ako sú vitamíny či minerály. O to viac ich treba dodávať, ak otehotniete, pretože sa o ne budete napoly deliť so svojím potomkom. Medzi mimoriadne dôležitú patrí kyselina listová, ktorú by ste mali brať už niekoľko týždňov pred plánovaným počatím a rovnako aj počas prvého trimestra.

Je pochopiteľné, že ako staršia prvorodička budete už vyzretá žena, ktorá vie, čo chce. Preto by už počatie nemalo byť pre vás náhodou, ale dôkladne pripraveným životným rozhodnutím, pre ktoré urobíte všetko vy aj váš partner. Nie ste v tom sama.

Odporúčaným pomocníkom na zotavenie po pôrode je kolagén. Ako vám môže kolagén pomôcť a ako si vybrať ten najlepší kolagén pre ženy sme písali aj v redakčných článkoch.  

- Anketa

KEDY STE PORODILI PRVÉ DIEŤA?

Odpovedalo 83 ľudí  

Menej ako 18-ročná
5%
Menej ako 20-ročná
8%
Menej ako 30-ročná
59%
Nad 30 rokov
28%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Helena Povalova 12.11.18 14:09

HP
karma
107.00

Dobré rady.....

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 17.11.18 11:50

JP
karma
100.00

mám 36, som 7 rokov bez partnera, nenašiel sa žiaľ zatiaľ ten pravý a bolió aj zlé zdravotné obdobie kedy mi neodporúčali lekári otehotnieť. Nemienim však nikoho znásilňovať aby som bola matka, kedy to príde vtedy to príde a keď to nepríde, tak to je život.

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 19.11.18 10:20

ZP
karma
100.00

Dnes mladí ľudia "žijú veľmi rýchlo" a založenie si rodiny berú v niektorých prípadoch naozaj veľmi vážne a tak to asi má byť - vek v tomto naozaj nehrá žiadnu rolu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní