Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!

pridavne-latky

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí sa zdravo stravujú a vyhýbajú sa akýmkoľvek nezdravým potravinám?

 

Hodiny a hodiny sa prehrabávate regálmi a čítate každé malé písmenko, len aby ste sa IM vyhli?

 

Sú však pre nás naozaj také nebezpečné? Odpoveď vás prekvapí!

 

Látky, ktoré zlepšujú potraviny

To, že sa máme vyhýbať éčkam a vyberať len zdravé potraviny, vie každá jedna z nás. Máloktorá ale vie, že číslo E, alebo ľudovo éčko, je označenie pre prídavnú potravinu, ktorá sa do potravín primiešava kvôli zlepšeniu jej vlastností - od zvýšenia trvanlivosti, zníženia zdravotného rizika až po zachovanie biologickej hodnoty potraviny. Čiže sú to látky, ktoré by nám mali slúžiť na zachovanie a zlepšenie nutričnej kvality potraviny, na pomoc pri výrobe, balení, preprave či skladovaní, za podmienok, že prídavná látka sa nepoužíva na prekrytie nevhodných potravín.

 

V praxi to znamená, že  pridané antioxidanty nám zabraňujú vzniku toxických produktov v potravine, že môžeme vyrábať nízkoenergetické potraviny so zníženým obsahom cukru a tuku alebo používať náhrady potravín, akými sú napríklad sójové mäso či margarín.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ako ich rozoznať?

Tieto látky možno rozdeliť do 26 skupín, napríklad farbivá, konzervanty, sladidlá, ale aj antioxidanty a iné. Každá z týchto látok prešla kontrolou Európskej únie a je preto považovaná za bezpečnú, napriek tomu sa konečné preverenie týchto látok, ukončí až v roku 2020, úradom EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín). Prídavné látky musia byť na potravine označené, zjednodušeným názvom E + číslo, aby sme si následne vedeli ľahko zistiť, o akú látku sa jedná.

 

Napriek tomu si  treba dávať pozor pri glutamane sodnom, ktorý býva tiež označovaný ako – guanylan sodný, bielkovinový (sójový)hydrolyzát, želatina, autolyzované kvasinky. Potraviny, ktoré aj bez čítania zloženia ľahko zaradíte do kategórie "e-potravín" sú cukrovinky, keksy s príchuťou, múčniky či ochutené nápoje.  Naopak, "éčka" sa nenachádzajú  v chlebe, cereáliách či v hotových jedlách.

 

Pozri aj: Čerstvé, sušené a kandizované ovocie: Spoznaj ich výhody aj nevýhody!

Niektoré éčka sú prírodnými látkami.

Medzi éčkami nájdeme látky s minimálnym toxickým rizikom, ako napríklad E 300, ktoré patrí vitamínu C a bežne sa nachádza v citrusoch, čiernych ríbezliach, jahodách, brokolici  či v šípkach. Do tejto kategórie patrí aj kyselina citrónová (E 330), ktorá sa tiež nachádza v citrusoch a obe tieto kyseliny sa používajú ako konzervanty a dochucovadlá.

 

Ďalší vitamín  B2 – riboflavín (E 101)  je dôležitý pre oči, kožu, funkciu srdca a využíva sa ako vitamín, ale aj ako farbivo, napríklad v mliečnych produktoch alebo v cereáliách.  Pod označením E 100 sa skrýva kurkumín, ktorý sa nachádza v rastline podobnej zázvoru a pomáha znižovať obsah cholesterolu v krvi. V potravinárstve sa používa ako náhrada šafranu, pridáva látkam horkastú chuť a kopíruje žltú farbu vajec v pečive.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ktorým prídavným látkam sa vyhnúť ?

Zlé meno "éčkam" robia látky označené E621-625, známe tiež ako glutamany, avšak v rámci EU sú povolené v obmedzenom množstve. Tieto látky sú v prírodnej forme pre telo prospešné, napríklad pri liečbe depresií, na zvýšenie intelektu, avšak umelé formy, ktoré sa začali pridávať do jedál v rýchlom občerstvení sú pre telo škodlivé. V prírode sa nachádzajú v niektorých hríboch, morských riasach, v zrelých paradajkách alebo v sójových bôboch. Umelý glutaman sodný sa používa v jedlách na zvýraznenie mäsovej chute, glutaman vápenatý ako náhrada kuchynskej soli, rovnako sa využíva aj glutaman horečnatý.

 

Na základe vlastností glutamanov, ktorými sú zvýraznenie chute a vône, bola dokonca objavená v roku 1908  piata základná chuť – UMAMI, ktorá sa uplatňuje pri mäsových či syrových výrobkoch. Medzi toxické látky, ktoré sú v mnohých krajinách zakázané patria cyklamáty (E 952), ktoré sú 40-krát sladšie než cukor, ale pritom nemajú žiaden energetický prínos pre naše telo. Ďalší  je amarant (E 123), ktorý sa používa ako farbivo v mnohých potravinách, i keď je jeho použitie obmedzené iba na liehoviny a alkoholické nápoje.

 

Zaujme ťa: Vieš, čo je chemický píling tváre? Zisti, či je vhodný aj pre teba!

Ako vidíte, nie všetky látky označené kódom E sú skutočne škodlivými. Navyše, potravina, označená písmenom E, ktorú si kúpime v obchode nám dlhšie vydrží a má krajší vzhľad v porovnaní s tou, ktorú si pripravíme doma v kuchyni a priamo ju skonzumujeme. A tie, ktoré nás môžu ohroziť, ostanú zatiaľ ticho skryté a tolerované, pre zvýšenie kulinárskeho zážitku. 

 

Odporúčame: Kolostrum: Vraj univerzálny liek na imunitu. Ale, aká je pravda?

ČÍTATE SI ZLOŽENIE KAŽDEJ POTRAVINY, KTORÚ SI CHCETE KÚPIŤ?
  • Rozhodne áno - zaujímam sa o to, čo jem/e (74%)

     

  • Nie, nejako ma to netrápi (15%)

     

  • Zaujímal/a by som sa, ale nepoznám všetky zložky (nemám v nich prehľad) (12%)

     

Odpovedalo 34 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Ako sušiť bielizeň v byte? Nie je to také jednoduché, ako si myslíš!
Toto si o praní netušila: Povieme ti, na ktoré látky aviváž nepatrí!
Máš hlboko do peňaženky? Vyrob si vianočné dekorácie za pár centov!
Na čo použiť vazelínu? O tomto využití si určite nevedela!
Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike
Ako na umývanie riadu: Toto sme sa naučili a praktizujeme!
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!
Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!
Ako vyčistiť sprchový záves? Takto sa zbavíš mastnoty a plesní!
Ako prať vankúše v práčke? Čistotu a sviežosť získaš jedine takto!
Citrón a limetka: Existuje medzi nimi rozdiel? Toto musíš vedieť!
Ako mať oblečenie rovné bez žehlenia? Triky, ktoré to dokážu!
Vieš aký je vhodný riad do mikrovlnky? Toto tam nikdy nedávaj!
Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!
Nulový odpad v kúpeľni? Ukážeme ti, ako na to!
Zájdené kuchynské utierky – skús tieto lacné triky, ktoré im prinavrátia žiarivosť!
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Urob si sama: Tieto ľahké dekorácie z lana zvládneš ľavou zadnou!
5 chýb, ktoré ťa stoja majland: Návod, ako kúriť šetrnejšie!
Zatočte s chrípkou okamžite! Zázvor a jeho liečivé účinky - 4 skvelé recepty
Vetranie a čistenie kúpeľne - prečo je dôležité? O tomto ti nik nepovie!
Máš plastové okná? Tak v tom prípade, toto musíš vedieť!
Super triky, ako urýchliť varenie: Takto to bude hračka a zábava!
Čo sa môže recyklovať a čo nie? Pravdepodobne nevieš o všetkom!
 

7 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



23.10.17 01:06 | Milka Damašková | karma: 85
Niekedy je naozaj ťažké sa v tom vyznať.Najmúdrejšie je zrejme vyhýbať sa spracovaným potravinám a uprednostňovať čerstvé suroviny, ale keďže niekedy sa to nedá, je dobré mať aký-taký prehľad o použitých prísadách...každá rada drahá -a preto ďakujem za článok, zas o tom viem o niečo viac :)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


23.10.17 08:19 | Soňa Kelemenová | karma: 95
ja som už v týchto E-čkách nevyznám....... jedny sú dobré.. druhé však veľmi škodlivé.... a dokonca na potravinách je to napísané takými drobnými písmenami, že ešte aj z okuliarmi to ledva viem prečítať.. my sa doma snažíme kupovať toho najmenej v obchode.. a pestujeme a chováme si všetko doma....

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


23.10.17 08:19 | Soňa Krátka | karma: 77
všade samé eeečka, kto sa v tom má vyznať, hotová veda...riadim sa aspoň tým, že čím vyššia trvanlivosť, tým viac éčok, preto si kupujem produkty s nižšou trvanlivosťou - napríklad jogurty...aj keď niektoré éčka ni sú na škodu v potravinách...

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


23.10.17 15:37 | Tomáš Kamenár | karma: 50
myslím že celkom podarený článok

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.10.17 18:05 | Katarína Konečná | karma: 90
až sa z toho hlava točí a píšu to stále menšími písmenkami

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.10.17 18:38 | Mária Maxianová | karma: 90
celá veda...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.11.17 15:02 | Martina Begalova | karma: 100
teda studovat zakazdym co dam do kosika... ale je to smutne ze sme ludia a sami sa takto nicime... ludia to vymslia, ludia to zaradia do predaja a neznaly konzument to takto zje...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Bavlnená posteľná bielizeň: Prečo by sme na nej nemali spať?

24.01.2018 LIFESTYLE
Bavlnená posteľná bielizeň: Prečo by sme na nej nemali spať?

Nebojte sa, nebudete musieť utratiť celý majetok na drahú posteľnú bielizeň. Existuje množstvo cenovo dostupných možností, ktoré vám pri malej investícii zachránia vlasy, tvár a zdravie...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s