Sú teflónové panvice škodlivé? Čítaj a dozvieš sa!

Sú teflónové panvice škodlivé? Čítaj a dozvieš sa!
  • 03.03.2018
  • Simona Kostková

Teflónové panvice a hrnce nájdeme skoro v každej kuchyni. Prečo aj nie, sú to vynikajúci pomocníci, ak nechcete jedlo pripáliť. Teflón je dokonca v Guinnessovej knihe rekordov označený za najklzkejší materiál, na ktorom sa nepripečie nič. Rovnako ako stúpa populárnosť tohto materiálu, stúpa aj veľký tieň s názvom TOXICKÝ. Je to naozaj tak?

Pozrite sa spolu s nami na dôvody, pre ktoré je teflónová panvica považovaná za najnebezpečnejšiu vec v kuchyni, dokonca nebezpečnejšiu ako nôž.  Máme sa čoho obávať alebo sú to len fámy?

Využíval sa na výrobu bomby, dnes ako implantát

Teflón bol objavený úplnou náhodou pred necelými sto rokmi a jeho prvé využitie bolo pri výrobe bomby. Trvalo skoro dvadsať rokov, kým sa jeho pole pôsobenia začalo rozširovať. Dnes sa používa v mnohých oblastiach, ako je napríklad medicína – na výrobu implantátov, v optike, v stavebníctve a v iných.

Okrem toho sa využíva pri výrobe antiadhezívnych povrchov panvíc a hrncov. Taktiež sa v tenkej vrstvičke nachádza na športových odevoch a pomáha prepúšťať vodnú paru a zároveň bráni vstupu vody. Denne ho využívate aj pri práci na počítači – tvorí spodnú časť myšky, ktorá hladko kĺže po stole. Nájsť ho môžete dokonca v holiacich penách, lakoch na nechty, na dáždnikoch, ale aj v žiarovkách či žehličke na vlasy.

Odpadneš: Vyhni sa im veľkým oblúkom: 4 nebezpečné toxíny pre telo

teflón je neškodný

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

Pôsobí neškodne

Kto by skúmal taký vynikajúci materiál, akým teflón je? Jedlo sa na panvicu neprilepí, pri varení miniete menej oleja a umývanie je zábavou. Dôvody nenašiel ani samotný výrobca kuchynského riadu. Za to vedci problém odhalili celkom rýchlo. Pri zahriatí teflónu nad 475°C dochádza k uvoľňovaniu nebezpečných fluorovaných uhľovodíkov a iných látok. A problém bol na svete.

Tieto látky spôsobujú prejavy podobné chrípke - bolesti hlavy, svalov, namáhavé dýchanie a dokonca aj zvýšenú teplotu. Prejavy trvajú len niekoľko dní a všetko vyzerá byť v poriadku. Lekári ale majú skúsenosti s množstvom úmrtí, ktoré tieto výpary spôsobili. Dve látky uvoľnené z teflónovej panvice majú spojitosť s rakovinou, ďalšie dve vplývajú na skleníkový efekt a takto by sme mohli pokračovať veľmi dlho. Čo s tým?

prečo je teflón nebezpečný

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pexels.com

Čo nám hrozí?

Problém ani tak nespočíva v samotnej panvici či v teflóne. Za normálnych okolností, napríklad keď si kúpite úplne novú panvicu, vám nič nehrozí. Avšak, pokiaľ má vaša panvica viac rokov než vy a je posiata drobnými škrabancami, hrozí vám nebezpečenstvo. Prečo?

Nenápadné poškodenie povrchu teflónovej panvice s jej následným zahriatím spôsobí, že sa malé častice teflónu začnú uvoľňovať. Ich smer je jasný –  vdýchneme ich do tela. Vedci sa kvôli zložitosti samotného teflónu stále nevedia zhodnúť na teplote, od ktorej k tomuto uvoľňovaniu dochádza. Uvádza sa približne 360 – 370°C, pričom so zvyšujúcou teplotou sa z neho uvoľňujú nebezpečné výpary. Tie vedú k tzv. teflónovej horúčke.

Pozri toto: Nechutné! Toto je TOP 7 najšpinavších vecí okolo nás!

teflónová horúčka

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa brániť?

Brániť sa tým, že sa budeme do smrti vyhýbať teflónu, nemá zmysel. Nikdy neviete, v ktorej reštaurácii vám na takej panvici pripravili obed. A nájsť v kuchyni adekvátnu náhradu by bolo tiež náročné. Odborníci sa zhodujú, že teflónový riad sám o sebe nie je nebezpečný, ale nebezpečné je, keď ho poškriabete alebo pripálite. Práve tieto dve veci tvoria tenkú hranicu medzi bezpečnosťou a toxicitou teflónových panvíc.

Mnohé panvice dnes majú červené krúžky, ktoré vám signalizujú, či už dosiahli správnu teplotu. Dokonca si môžete kúpiť aj také, ktoré majú na rúčke display a ten vás informuje o aktuálnej teplote. Poprípade existujú na niektorých super vychytávky, ktoré vás pomocou alarmu upozornia, že panvicu prehrievate. A druhá vec, na ktorú si dajte pozor - nezohrievajte teflónovú panvicu len tak nasucho, bez oleja, ktorý panvicu počas zohrievania chladí. Pretože inak hrozí, že sa z panvice uvoľnia vyššie spomínané látky.

termo-spot na panvici

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Milé dámy, nebojte sa používať teflónové panvice. Pokiaľ sa k nim budete zodpovedne správať, nebudete ich umývať drôtenkou alebo prehrievať, žiadne nebezpečie vám nehrozí. Škrabancom sa ľahko vyhnete, ak budete používať drevené, poprípade plastové varechy.

Odborníci však naďalej trvajú na tom, že keď máte čo i len trošku poškodenú teflónovú panvicu, mali by ste ju okamžite vymeniť. Pretože poškriabaný povrch vedie k častejšiemu pripaľovaniu jedla. Funkčnosť panvice overíte jednoducho - kvapnite na suchú panvicu kvapku vody a pohýbte ňou. Pokiaľ bude kĺzať v nezmenenom stave po povrchu panvice, všetko je v poriadku. Ak sa však roztečie, povrch panvice je poškodený. 

Zaujme ťa: Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Soňa Kelemenová 03.03.18 09:04

SK
karma
86.00

ja sim verna tedlonovym panviciam.... a hlavne a indukcnu platnu je ako stvoreny.... urcite si ale davam pozor na poskriabnutie.... nepouzivam ostretne predmeny a miesanie...iba drevene a plastove...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 03.03.18 09:58

KK
karma
90.00

aj pri správnom používaní aj bez poškriabania mi teflón dosť rýchlo z panvice odíde a nakoniec sa mi zdá že varím už len na tom lepidle čo drží teflón, ale našťastie mám veľa panvíc takže rýchlo vymením

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.03.18 19:09

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé, škrabance ma prekvapili, ďakujem za informáciu!

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 03.03.18 22:18

karma
109.00

no čo teraz ? ...budem si dávať väčší pozor :-)

  • 1
Odpovedať

Lenka Meravá 03.03.18 22:47

LM
karma
82.00

Juj takych sa u mna najde.

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 03.03.18 23:01

IO
karma
96.00

snažím sa ju vždy vymenit, ked sa mi zdá už poškodená, a už len to, že prichytáva mi vadí.....

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 04.03.18 19:33

HP
karma
107.00

Veľmi poučný článok. Ďakujem Vám.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 05.03.18 08:05

MB
karma
98.00

Mna uz manzel davnejsie upozornil, aby som nezohrievala teflon nasucho. Ja ju vyuzivam este stale na palacinky aprazenice a asi to tak aj nadalej ostane. NA otacanie pouzivam drevenu spachtlu.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 05.03.18 11:10

DB
karma
114.00

všetko má výhody aj nevýhody.všetko robme s mierou,aj používanie teflónových panvíc.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 06.03.18 17:32

MD
karma
132.00

Dnes už radšej používam keramickú, tá je odolnejšia.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 09.03.18 08:42

MC
karma
109.00

Dávam pozor ,aby som panvicu nepoškriabala a keď je už poškodená tak ju vymením.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 30.03.18 14:54

DB
karma
117.00

zaujímavé, to sú pre mňa novinky...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.06.18 22:09

JK
karma
100.00

Keď je poškodená tak si kúpim novú

  • 0
Odpovedať

Tatiana Chovancova 25.10.18 19:46

TC
karma
-1.00

Ja som verná liatinovej Gril & panini panvici KitchenAid od kulina.sk, ktorá sa celkom ľahko umýva a pri našej manipulácii mám pocit, že vydrží všetko...používame ju najmä na grilovanie mäsa, rýb a na prípravu panini

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní