Substitučná hormonálna liečba: Je prospešná alebo riziková?

Substitučná hormonálna liečba: Je prospešná alebo riziková?

Substitučná hormonálna liečba (HSL) sa týka tak žien, ako aj mužov. Zvyšuje im totiž hladinu testosterónu. Nám ženám zase dokáže výrazne uľahčiť priebeh menopauzy, ale faktom je, že len máloktorá žena o tom vie, prípadne má o tento druh liečby záujem. Čím to je? Čo všetko táto liečba zahŕňa, ako pomáha a aké sú, naopak, jej riziká? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné!

Dokáže skvalitniť život ženám aj mužom

Jednoducho povedané, substitučná hormonálna liečba nahrádza pre telo dôležité hormóny, ktoré si už organizmus nie je schopný vytvárať sám, respektíve nie v potrebnom množstve. Vtedy prichádza na rad HSL, ktorá dokáže výrazne skvalitniť život, predovšetkým žien v klimaktériu, ale aj mužom, ktorým chýba dostatok testosterónu. Pointou substitučnej hormonálnej liečby v prípade žien je nasadenie ženských pohlavných hormónov estrogénu, gestagénu či progestínu (progesterónu). Pričom nemusí ísť len o liečbu vo forme užívania tabletiek, ale ženy si môžu samy zvoliť, čo im najviac vyhovuje – tabletky, náplasti, gély, injekcie, krémy alebo spreje.

Zaujme ťa: Ako bojovať s menopauzou? Skúste to s prírodnou medicínou!

hormonálna substitučná liečba

Zdroj: Shutterstock®

Máme dôvod na obavy?

Substitučná hormonálna liečba je čiastočne hradená zdravotnou poisťovňou. V USA, Austrálii alebo Škandinávii túto liečbu užíva takmer 50 % žien v klimaktériu, avšak na Slovensku sme voči HSL ešte veľmi skeptické. Veď ešte pred pár rokmi sa slovenským lekárom o tomto druhu liečby ani len nesnívalo. Substitučná hormonálna liečba má však, ako prakticky každá liečba, ktorá nie je výlučne na prírodnej báze, aj svoje tienisté stránky.

K vedľajším účinkom tejto liečby patria rôzne mykózy, postihujúce pošvu ženy. To je však len to menšie zlo. Americkí vedci dokonca našli spojitosť medzi HSL a vznikom mozgovej príhody a rakoviny prsníka! Preto nie je táto liečba určená komukoľvek. Predchádza jej kompletné lekárske vyšetrenie a aj po nasadení HSL je žena pod lekárskym dohľadom. Na druhej strane, hovorí sa, že v Amerike sa substitučná hormonálna liečba užíva ako cukríky, predovšetkým ako takzvaný elixír mladosti, niet sa preto čomu čudovať, že výsledok výskumu bol taký alarmujúci.

hormonálna nerovnováha

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú benefity substitučnej hormonálnej liečby:

Substitučná hormonálna liečba pomáha ženám v klimaktériu nielen utlmiť krátkodobé príznaky menopauzy (návaly tepla, búšenie srdca či nočné potenie), ale prináša aj tieto zdravotné benefity:

  • spomaľuje proces rednutia kostí a Alzheimerovej choroby
  • predchádza vzniku depresií, rakoviny hrubého čreva, inkontinencie, závratí a srdcovo-cievnych ochorení
  • zlepšuje krvný obeh, koncentráciu a regeneráciu po hysteroktómii (odstránenie maternice)
  • znižuje hladinu cholesterolu a bolesti hlavy
- Anketa

UŽÍVATE SUBSTITUČNÚ HORMONÁLNU LIEČBU?

Odpovedalo 23 ľudí  

Áno
26%
Už nie, ale pomohla mi
13%
Nie
61%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 11.06.18 07:15

MM
karma
100.00

zatiaľ som to všetko nechala na prírodu, ako aj naše matky a babičky, pravdou je, že všetky plusy majú aj mínusy

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.06.18 18:21

ĽŠ
karma
100.00

Verím, že môže pomôcť, no nie každému.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní