TOP izbové rastliny s okrasnými listami: Tieto kvety ani nepotrebujú!

TOP izbové rastliny s okrasnými listami: Tieto kvety ani nepotrebujú!

Milovníkom rastlín a zelene určite skrášľuje obydlie veľké množstvo izbových rastlín. A vlastne nejakú menšiu či väčšiu rastlinu nájdeme pravdepodobne v každej domácnosti. Izbové rastliny sú krásnym doplnkom v interiéri, ktorý so sebou do domovou prináša trochu prírody, zelene a života. 

Ideálne sú nenáročné izbové rastliny, ktoré toho veľa pre dobrý rast ani nepotrebujú a zvládne ich pestovať aj úplný začiatočník. Mnohí napríklad milujú nenáročné sukulenty. Domácnosť však dokážu dokonale skrášliť aj kvitnúce izbové rastliny.

Nie sú to však len kvety, ktoré robia rastlinu krásnou a jedinečnou. Veľké množstvo z nich prakticky nekvitne, prípadne majú len nenápadné kvetenstvo. Zaujímavé sú však práve svojimi netradičnými listami. Ak plánujete do domácnosti nákup nejakých nových rastliniek, ponúkame vám v dnešnom článku hneď niekoľko tipov a inšpirácií. 

Pozrieme sa totiž na tie najkrajšie izbové rastliny s okrasnými listami, ktoré sú predovšetkým zaujímavé tvarom, prípadne majú netradičné sfarbenie listov. Ktoré izbové rastliny s krásnymi listami si zamilujete vy? Tieto druhy izbových rastlín vás ohromia!

Odporúčame: Ktoré rastliny vhodné do kúpeľne si musíš zaobstarať?

pilea

Zdroj: Shutterstock®

TOP izbové rastliny ozdobné listom:

1. Pilea

V žiadnej modernej domácnosti nesmie chýbať pilea. V posledných rokoch jej popularita poriadne vzrástla a patrí medzi obľúbené dekoratívne izbové rastliny. Na obrázku vyššie môžete vidieť veľmi obľúbený druh Pilea peperomioides. 

Táto rastlina je charakteristická svojimi menšími sýtozelenými okrúhlymi lístkami na dlhých stonkách. Kožovité listy sa ľúbia ťahať za slnkom, preto rastlinu otáčajte, aby nerástla krivo. V domácnosti ju umiestnite na slnečné stanovište a so zálievkou to nepreháňajte. Lístky však môžete pravidelne kropiť, vyžadujú vyššiu vzdušnú vlhkosť.

Pozri aj: Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád!

maranta

Zdroj: Shutterstock®

2. Maranta – jedna z najkrajších izbových rastlín

Ak sa vám páčia listy, ktoré nie sú len jednej farby, určite vám do oka padne maranta. Najznámejšia je maranta rebernatá, latinsky Maranta leuconeura.

Táto rastlinka má v rôznych vzoroch a kresbách kombinovanú bledozelenú a tmavozelenú, niektoré odrody majú napríklad zeleno-čiernu kresbu a mnohé majú aj červenú, bordovú až fialovú žilnatinu. Maranta skrášli každý interiér a pritiahne pozornosť.

Odporúčame: Hľadáš tú správnu? Inšpiráciu ti ponúknu tieto svadobné kytice!

krotónovec

Zdroj: Shutterstock®

3. Krotónovec – úžasná izbovka s pestrofarebnými listami

Na obrázku vyššie môžete vidieť krotónovec. Ak do miestnosti chcete vniesť viac farieb, táto rastlinka je tou správnou voľbou. Jeho kožovité listy hýria prakticky všetkými farbami jesenného lístia, je to priam karneval listov. Najznámejším druhom je krotónovec strakatý, latinsky Codiaeum variegatum (Krotónovec Petra).

Pre krásne sfarbenie listov ho umiestnite na slnečné stanovište, dostatočné slnečné svetlo je naozaj základ. Počas leta sa mu bude dariť aj v exteriéri. Má rád vlhký substrát a pravidelné kropenie listov. Známy je aj krotónovec Zlatý prach, ktorý má obvykle zeleno-žlté listy.

Odporúčame: Ako sa zbaviť cigaretového zápachu? Vďaka týmto trikom mu dáš zbohom!

alokázia

Zdroj: Shutterstock®

4. Alokázia

Skutočne netradičný a atraktívny vzhľad listov ponúka alokázia, latinsky Alocasia. Patrí medzi najkrajšie dekoratívne izbové rastliny. Existuje množstvo druhov, niektoré i veľmi vzácne. Vo všeobecnosti sú alokázie charakteristické najmä kopijovitým tvarom listov a ich svetlou kresbou na oboch stranách.

Podľa odrody ide obvykle o veľké zelené listy s výraznou bielou žilnatinou. Alokázia má rada skôr polotieň a vlhkú pôdu. Vhodná je vyššia vzdušná vlhkosť. Treba však myslieť na to, že táto rastlina je náročná na výživu a pravidelné hnojenie. Aby bola krásna, je nevyhnutné dodržiavať podmienky pestovania.

Odporúčame: Exotický štýl bývania JUNGALOW: Nový trend moderného života!

pieprovec

Zdroj: Shutterstock®

5. Pieprovec

Medzi izbové rastliny s krásnymi listami patrí rozhodne aj pieprovec, latinsky Peperomia. Tento rod je opäť bohatý a zahŕňa množstvo druhov s krásnymi listami, ktoré majú rôznu veľkosť i sfarbenie. Patrí sem napríklad pieprovec magnoliolistý, ktorý má zelené listy lemované smotanovou farbou.

Pieprovec vráskavý má menšie listy srdiečkového tvaru a podľa odrody tmavozeleno, ružovo či bordovo sfarbené. Pieprovce neobľubujú priame slnko a premokrenie pôdy.

Pozri aj: Ako udržať kvety vo váze dlhšie čerstvé? Poznáme skvelý trik!

kalatea

Zdroj: Shutterstock®

6. Kalatea – rôzne odrody s atraktívnymi farebnými listami

Ako posledná nesmie v zozname rastlín, ktoré sú ozdobné listom, chýbať ani kalatea, latinsky Calathea. Jej rôzne druhy môžete vidieť na obrázku vyššie. Kalatey sú skutočne rôznorodé a budete mať problém si medzi nimi vybrať. Ich listy sa líšia tvarom, tiež sú rôznorodé farby listov.

Niektoré majú väčšie listy, iné zase úzke či dokonca po okrajoch vlnité. Rôznorodé je i sfarbenie. Niektoré majú listy zelené s bledou kresbou, ďalšie sú zase strakaté a okrem rôznych odtieňov zelenej sa na nich vynímajú aj odtiene bordovej a fialovej. Tieto izbové kvetiny však nie sú najjednoduchšie na starostlivosť, mnohým sa pestovanie rastlín tohto druhu skrátka nedarí.

Ďalšie tipy na rastliny s najkrajšími listami: 

• ​Stromanta triostar (Stromanthe triostar)

stromanta

Zdroj: instagram.com/oliversjungle

• Begónia koralová a jej bodkované listy (Begonia maculata)

Begónia koralová

Zdroj: isntagram.com/oliversjungle

• Begónia kráľovská s atraktívnymi farebnými listami (Begonia rex)

Begonia rex

Zdroj: instagram.com/heyheysundays

• Zebrina previsnutá (Tradescantia zebrina)

zebrina

Zdroj: instagram.com/sivoraksgreenjungle

• Kyslička trojhranná (Oxalis triangularis)

kyslička

Zdroj: instagram.com/myveryhappyspot

• Aglaonema s pestrofarebnými listami

Aglaonema

Zdroj: instagram.com/_planteiraemcasa

Článok aktualizovaný 10.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní