Najčastejšie signály chorej pečene – týchto 7 príznakov neignoruj!

Najčastejšie signály chorej pečene – týchto 7 príznakov neignoruj!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín. Tvorí sa v nej žlč a má množstvo ďalších funkcií. Poškodenie či ochorenie pečene môže narušiť jej činnosť a viesť aj k iným zdravotným ťažkostiam.

Ľudské telo však zvyčajne dokáže upozorniť človeka na to, že v organizme nastal nejaký problém. Ako sa prejavuje chorá pečeň? Medzi signály poškodenej pečene môžeme zaradiť dlhodobú únavu aj zmeny na pokožke. Zistite, aké najčastejšie signály chorej pečene by ste nemali ignorovať.

Aká je funkcia pečene?

Pečeň je v tele človeka najväčšou žľazou s vonkajším vylučovaním. Váži približne 1,5 kilogramu a je tvorená štyrmi lalokmi. Nachádza sa v brušnej dutine, konkrétne v pravej hornej časti brucha. Jej menšia časť zasahuje aj do ľavej časti tela. Zaraďujeme ju medzi orgány tráviacej sústavy. Má hnedočervenú farbu a mäkkú konzistenciu.

Pečeň sa v ľudskom tele podieľa na najdôležitejších úlohách. V každej sekunde v nej prebieha veľké množstvo rozličných procesov. Pečeň prečisťuje krv a detoxikuje telo od škodlivých látok. Z tela napomáha odstraňovať vedľajšie produkty metabolizmu. V bunkách pečene sa tiež tvorí žlč, ktorá je dôležitá pri vstrebávaní tukov a absorpcii vitamínov A, D, E aj K.

Tento orgán je akousi zásobárňou dôležitých látok, živín i minerálov. Zaisťuje látkovú výmenu a premenu živín. Pri poškodení pečene môže nastať problém s plnením všetkých dôležitých funkcií spomenutých vyššie.

Najčastejšie choroby pečene

Choroby pečene bývajú vyvolané infekciou, nádormi, chybami enzýmov či pôsobením jedovatých látok, ako sú alkohol či drogy. Medzi najčastejšie ochorenia patrí cirhóza pečene či stukovatenie pečene, nádor v pečeni (rakovina pečene) aj zápal pečene, tiež sa objavujú aj autoimunitné ochorenia tohto dôležitého orgánu. Ide o závažné ochorenia, ktoré môžu spôsobiť zlyhanie pečene.

Rizikové faktory poškodenia pečene:

  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • nadváha a obezita,
  • infekcia vírusom hepatitídy, a to hlavne hepatitídy B a hepatitídy C (môžu spôsobiť chronické poškodenie),
  • vysoké hladiny tukov krvi a nadmerné hladiny cholesterolu,
  • nadmerné a dlhodobé užívanie niektorých liekov, vrátane mnohých voľnopredajných (napr. lieky proti bolesti),
  • niektoré genetické ochorenia, napr. Wilsonova choroba,
  • nedostatočne kontrolovaná cukrovka
  • expozícia niektorých chemikáliám a toxínom,
  • celkovo nezdravý životný štýl.

Pozri aj: Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

svrbiaca pokožka

Zdroj: Shutterstock®

Tieto varovné príznaky ochorenia pečene neignorujte:

1. Žltačka

Problém s pečeňou je v mnohých prípadoch pozorovateľný na našej pokožke. Často ide o zafarbenie kože, prípadne aj nechtov a očných bielok dožlta – žltačka. Žltá koža je spôsobená hromadením látky zvanej bilirubín, ktoré nastáva, ak pečeň dostatočne neuvoľňuje z tela toxíny.

2. Iné kožné zmeny

Medzi symptómy chorej pečene patrí aj svrbiaca a veľmi suchá pokožka citlivá na dotyk či slnečné žiarenie, za ktorou opäť stoja nahromadené odpadové látky. Taktiež sa vo zvýšenej miere môže objaviť akné, ekzém či ďalšie kožné problémy.

3. Tráviace ťažkosti

Ďalšie príznaky chorej pečene súvisia s tráviacim traktom. Keďže je pečeň súčasťou tráviacej sústavy, jej poškodenie má dopad aj na procesy trávenia. Zhoršená funkcia pečene môže následne zapríčiniť hneď niekoľko tráviacich ťažkostí. U človeka sa to prejavuje napríklad zhoršeným trávením mastných jedál a poruchou spracovania živín.

V niektorých prípadoch môže dochádzať k nepríjemnému páleniu záhy. Postupom času sa objavuje aj zvracanie či nadúvanie. Typickým prejavom ochorenia pečene býva tiež nechuť do jedla, čo často smeruje k stratám váhy.

Odporúčame: ​Tekvicové krokety podľa Zuzany Vačkovej – skvelá jesenná pochúťka

chronická únava

Zdroj: Shutterstock®

4. Chronická únava

Dlhodobé pocity únavy môžu byť signálom zdravotného problému, najmä ak za nimi nestojí nedostatok oddychu. Chronická únava je aj jedným zo signálov chorej pečene. Zbystriť pozornosť by ste mali predovšetkým vtedy, ak ste vyčerpaný aj po dostatočnom oddychu a spánku.

Postihnutí môžu pociťovať slabosť, rýchlu stratu síl, malátnosť, či dokonca letargiu. Problém s pečeňou sa môže prejavovať i neschopnosťou udržať pozornosť či striedaním nálad. Všetky prejavy sú pritom spôsobené nesprávnou funkciou organizmu.

5. Zmeny moču

Niektorí jedinci môžu problém v tele zaregistrovať pri návšteve toalety. Signálmi narušenej funkcie alebo ochorenia pečene sú totiž aj rôzne zmeny moču. Postihnutý môže spozorovať veľmi tmavý moč, čo však býva aj prejavom nedostatočného príjmu tekutín. Tmavší moč v ranných hodinách je zvyčajne v poriadku. Spozornieť treba, ak je oranžovej až hnedej farby alebo je veľmi spenený.

6. Zmeny stolice

Prejavy chorej pečene sa týkajú aj zmien stolice. Problém môže naznačovať príliš bledá alebo krvavá stolica. Taktiež postihnutého trápi častá zápcha, alebo naopak hnačka.

Odporúčame: Poznáš tradičné fašiangové recepty? Vyskúšaj niektorý z nich!

brušné kŕče

Zdroj: Shutterstock®

7. Bolesť brucha

Jedným z príznakov chorej pečene býva aj bolesť pečene. Postihnutý môže pociťovať najmä bolesť v hornej oblasti brucha, prípadne v podbrušku. Typické sú prudko vyrážajúce kŕče. Takáto bolesť býva niekedy sprevádzaná pocitmi tlaku v bruchu a nafukovaním.

Ak problém s pečeňou postupuje, objaviť sa môžu opuchy spôsobené nahromadením tekutiny v brušnej dutine. Prejavom nesprávne fungujúcej pečene bývajú aj chronické bolesti hlavy, svalov alebo kĺbov.

Čo robiť pri problémoch s pečeňou?

Z času na čas je vhodné podporiť jej činnosť, aby fungovala ako švajčiarske hodinky. Skvelá je napríklad pečeňová diéta, pri ktorej je vhodné a potrebné obmedziť príjem tučných jedál, teda jedál bohatých na tuky. Zamerať by ste sa mali na vyváženú stravu, ktorá by mala byť bohatá na najrôznejšie živiny prospešné nielen pre pečeň, ale celkovo pre naše telo.

No a, samozrejme, pri podozrení na problémy s pečeňou či už pri jej bolesti alebo pri iných príznakoch, je vhodné obrátiť sa na lekára. Ten vám spraví základné vyšetrenia, na základe ktorých dokáže zistiť, či ide o problémy s pečeňou alebo iným orgánom v tele.

Aktualizované na 24. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Ľubica Šťastná 09.02.18 07:51

ĽŠ
karma
100.00

Signály, ktoré naozaj netreba ignorovať.

  • 10
Odpovedať

Helena Povalova 09.02.18 19:42

HP
karma
107.00

Poučný článok. Ďakujem.... prevencia je vždy lepšia ako liečba.

  • 3
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 09.02.18 20:38

karma
74.00

veru mať zdravú pečen je pre naše telo dôležité

  • 5
Odpovedať

Elena Švachová 09.02.18 22:20

karma
109.00

takéto poučné články mám rada

  • 3
Odpovedať

Jana Komadová 22.02.18 15:04

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 23.02.18 13:58

DB
karma
114.00

poučný článok,ako vždy.

  • 2
Odpovedať

Anna Kristova 25.08.18 16:56

AK
karma
100.00

veľmi zaujímavý článok

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 26.09.18 18:30

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala zad niečo prospešné pre moje zdravie

  • 1
Odpovedať

Alena Marková 15.10.18 10:49

AM
karma
-1.00

Zaujal ma tento článok

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 23.12.18 06:05

AS
karma
108.00

opísané príznaky sú skoro ako moje.musím ísť k lekárovi

  • 4
Odpovedať

Jana Čipková 25.12.18 20:19

karma
106.00

Pečeň je naozaj veľmi potrebný orgán v tele - chráňme si ju.

  • 2
Odpovedať

Katarína Hrtúsová 25.12.18 21:00

KH
karma
79.00

Článok sa mi páči. Je dobré poznať príznaky ochorenia

  • 1
Odpovedať

Lenka Šluchová 13.06.22 20:27

karma
-1.00

Veľmi dobrý článok. Poučný.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 14.06.22 08:24

MS
karma
118.00

Zaujímavý článok, so záujmom som si ho prečítala.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 14.06.22 23:34

AK
karma
100.00

Stálo to za prečítanie

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 15.06.22 14:12

karma
106.00

Skvelý článok ... ak môžem odporučiť, mimoriadne dobrá na prečistenie a regeneráciu pečene je čerstvá mrkvová vňať napr. do šalátov, na chlebík a pod. Skutočne je veľmi účinná.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 15.06.22 18:37

MR
karma
114.00

zaujímavé informácie

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 15.06.22 19:37

karma
94.00

velmi tazko sa detoxikuje stukovana pecen

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní