TOP zaujímavosti o Vianociach v iných krajinách sveta!

TOP zaujímavosti o Vianociach v iných krajinách sveta!

Nad tým, čo charakterizuje naše tradičné slovenské vianočné sviatky, sa už ani nezamýšľame; berieme to ako samozrejmosť. Ale vedeli ste, že nie sú Vianoce ako Vianoce? Tieto najkrajšie a najočakávanejšie sviatky roka sa líšia krajina od krajiny a hoci nie nijako výrazne, keby ste sa zrazu počas vianočných sviatkov ocitli v takom Francúzsku alebo v Rusku, rozhodne by vás niektoré ich tradície a rituály prekvapili. Ktoré to sú? Aké sú zaujímavosti o Vianociach v iných krajinách sveta?

Vianoce – tie naše slovenské, pravé a poctivé, to je vysvietený vianočný stromček, vôňa vyprážaného kapra, kapustnice s hubami, medovníčkov a vanilkových rožkov. Ale ako je to v iných krajinách sveta? Čo rozvoniava počas vianočných sviatkov tam?

Africké Vianoce

Čo myslíte, čo si Afričania ozdobujú namiesto ihličky ako vianočný stromček? Správne! Palmu! No darčeky tu rozhodne nie sú samozrejmosťou, pochopiteľne, z finančného hľadiska. Až teraz si naplno uvedomujete, ako dobre sa vlastne máme?

Americké Vianoce

Pomyslite si tento rok, počas rozbaľovania vianočných darčekov pre deti, aj na deťúrence za veľkou mlákou, ktoré táto príjemná činnosť čaká až 25. decembra! Napríklad v takej Brazílii sa jedáva prevažne pečená morka. Vianočný stromček v Amerike býva v drvivej väčšine prípadov umelý.

Pozri aj: Čo vidieť v Drážďanoch? Pri návšteve mesta nevynechaj tieto zastávky!

Anglické Vianoce

Tie, dá sa povedať, už zažil nejeden Slovák, pracujúci najmä vo Veľkej Británii. Máme pravdu? Tak len pripomeňme, že sú charakteristické tým, že najdôležitejším dňom Vianoc je 25. december a to, čo my poznáme ako štedrovečernú večeru, Briti absolvujú už prevažne okolo obeda, najneskôr však popoludní.

Austrálske Vianoce

Tak v Austrálii ako aj na Novom Zélande v decembri vrcholí letné obdobie. Pre nás niečo nepredstaviteľné, však? Úprimne, páčili by sa vám Vianoce, strávené v plavkách na pláži v obklopení vianočných klokanov?

Ázijské Vianoce

Stretnúť v Ázii kresťana je len výnimočný zjav, no Vianoce poznajú aj tu. Deti v Japonsku obdarúva takzvaný Hoteiosha. Konzumuje sa, pochopiteľne, sushi, varená kačica a o polnoci sa chodí do chrámu, ako inak, v tradičnom kimone.

Belgické Vianoce

Tak si to predstavte. Nastal ten dlho očakávaný deň, 24. december, ráno sa prebudíte, slastne natiahnete na posteli a zrazu si uvedomíte: Aha, ale veď ja som v Belgicku, kde je Štedrý deň normálnym pracovným dňom! No áno, uvedomujeme si, že aj u nás sa v tento deň ešte do práce často chodí, ale v Belgicku ide o oveľa nekompromisnejší jav.

Prečítaj si: Kokosové orechy: Prečo by nemali patriť len k exotickej dovolenke?

Dánske Vianoce

Dáni si dávajú počas vianočných sviatkov mimoriadne záležať na darčekoch. A nemáme ani tak na mysli ich množstvo a finančnú hodnotu, ako skôr ich ozdobenie – je to niečo, na čo si skutočne veľmi potrpia.

Fínske Vianoce

Mnohí Fíni žijú v presvedčení, že Santa Claus pochádza práve z ich krajiny, a tak nie náhodou deti z celého sveta adresujú svoje listy s prianiami práve sem. Mimochodom, čo zvyknete na Štedrý deň raňajkovať vy? Pretože Fíni zásadne sladké kaše a slivkový džús.

Francúzske Vianoce

Francúzi počas Vianoc kladú veľký dôraz na živé jasličky a družnosť, o ktorej sa nám môže len snívať. Áno, aj u nás sa počas sviatkov schádza celá rodina, avšak vo Francúzsku sa v tomto období deje všetko v rámci dedín, miest alebo aspoň farností, spoločne.

Lotyšské Vianoce

Mnohým z nás, predovšetkým však našim mužským polovičkám, by sa sviatky v Lotyšsku mimoriadne páčili. Prečo? Sviatočná večera tu totiž pozostáva z neuveriteľných dvanástich chodov! Začína sa oblátkou s medom, postupne sa ďalšími chodmi dopracujú ku kapustnici a to všetko zavŕšia dvanástym chodom, teda sladkosťami.

Maďarské Vianoce

Ako by to bolo, keby sme nenakukli počas Vianoc aj do príbytkov našich južných susedov? Na stole nesmie chýbať typické halászlé a ako u nás, ani kapor a kapustnica. Zaujímavosťou tiež je, že Vianoce sú tu nielen cirkevným, ale aj štátnym sviatkom.

Zaujme ťa: Chceš obočie ako z reklamy? Poradíme ti, ako si vybrať pinzetu

Nemecké Vianoce

Žiadny Santa Claus, žiadny dedo Mráz, žiadny Ježiško, ale duch s ryšavými fúzmi a bradou, celý tajomne zahalený v plášti s kapucňou. Že to znie desivo? Možno pre nás, avšak nemecké ratolesti ho vítajú s roztvorenou náručou. Jedáva sa pečená klobása, pečená hus, pečená šťuka a rôzne ovocné šaláty s likérovými príchuťami.

Portugalské Vianoce

Vianočné tradície a rituály Portugalčanov sú v mnohom výrazne podobné tým našim. O čosi väčší dôraz sa tu ale kladie na konzumáciu rýb a namiesto zemiakového šalátu sa podávajú klasické zemiaky a veľa zeleniny.

Bude sa ti páčiť: Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť na Záhorí?

Rakúske Vianoce

Rakúšania svoju povahu nezaprú ani počas vianočných sviatkov, o čom svedčí precíznosť, hraničiaca až s dokonalosťou, v prevedení dekorácií – svietnikov, vencov alebo betlehemov. Pokiaľ ide o darčeky, oveľa väčšiu váhu pripisujú tým vlastnoručne vyrobeným.

Ruské Vianoce

Vianočnému stromčeku Rusi hovoria jolka a schádzajú sa pod ňou až na Nový rok. Vítajú, samozrejme, deda Mráza a po prísnom pôste zasadajú k bohato prestretému stolu s rybami či rôznymi kysnutými koláčikmi – slanými aj sladkými.

Španielske Vianoce

Veríme, že sa tento článok dostane do očí aj pánom, pretože pre španielske sviatky je špecifické to, že sa kompletne celá rodina nezúčastňuje len spoločného hodovania, ale aj prípravy jedál. Úplne každý člen rodiny tu automaticky priloží ruku k dielu. Nuž a čo by to bol za horkokrvný národ, keby pomedzi jednotlivé chody netancoval a nespieval?

Neprehliadni: Omega-6 mastné kyseliny: Kedy ich potrebujeme a kedy nám škodia?

Talianske Vianoce

Na štedrovečernom stole nesmie chýbať pečená jahňacina alebo pečená morka. Tak ako u nás, ani na talianskom sviatočnom stole nechýbajú figy a datle, s tým rozdielom, že u nich skôr v čerstvej podobe než sušenej.

Ukrajinské Vianoce

Predstavte si, že by ste ako Ukrajinky museli čakať na Štedrý deň až do 7. januára! Veď už teraz sa tohto dňa nevieme dočkať. Ale je to tak – naši susedia Ukrajinci zasadajú k štedrovečernému stolu práve vtedy, keď my už pomýšľame nad zabalením vianočných dekorácií.

Zdroj - úvodná foto: pexels.com

- Anketa

STRÁVILI STE UŽ VIANOCE AJ V INEJ KRAJINE SVETA?

Odpovedalo 631 ľudí  

Áno, v rámci Európy
2%
Áno, v Amerike
2%
Áno, v Ázii
1%
Áno, v inej krajine
31%
Nie, vždy len doma, na Slovensku
65%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Lucia Šeptáková 02.12.18 07:08

karma
107.00

Toto ma zaujíma,kde to ako funguje,hlavne tie španielske ma zaujali...

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 02.12.18 20:15

karma
109.00

Zaujímavé čítanie kde sú aké Vianoce.Myslím,že tie naše sa mi páčia najviac :-)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 02.12.18 21:25

MZ
karma
92.00

každý má niečo svoje ale ja by som naše Vianoce určite nemenila a ani si neviem predstaviť že by som ich strávila v inej krajine... jediné čo mi na Vianoce väčšinou chýba je poriadna zima a veľa snehu :-)

  • 2
Odpovedať

Alžbeta Remencová 02.12.18 21:43

AR
karma
103.00

vela cestujem ale na vianoce musim byt vzdy doma... nase tradicie su tie najkrajsie :) reda aspon pre mna a neviem si predstavit napriklad, ze by som oslavovala niekde na plazi...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 03.12.18 11:12

MM
karma
100.00

naše Vianoce sú pre nás najkrajšie, vôbec si neviem predstaviť, že by som ich strávila niekde pri mori

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.12.18 15:59

DB
karma
117.00

pekné a zaujímavé zvyky, ale naše Vianoce sú aj tak najkrajšie :-)

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 03.12.18 20:32

AH
karma
115.00

Naše Vianoce sú veľmi pekné, nepáči sa mi však to všetko okolo nich. Voľné dni trávim radšej vonku so psom.Je zvláštne, ako rozlišne ich jednotlivé štáty oslavujú

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.01.19 22:28

JK
karma
100.00

Skvelé čítanie zas som sa dozvedela veľa nového

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 13.02.19 20:28

JK
karma
100.00

Naše vianočné sviatky sú naj...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 16.04.19 22:00

JK
karma
100.00

Rada čítam takéto články vždy sa dozviem niečo nové

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní