Trápi ťa seborea? TOTO sú návody, vďaka ktorým sa jej konečne zbavíš

Trápi ťa seborea? TOTO sú návody, vďaka ktorým sa jej konečne zbavíš

Seboroická dermatitída je zápalové ochorenie kože. Veľmi často trápi novorodencov aj batoľatá. Nie je však výnimkou, že sa objaví aj v dospelosti. Najčastejšie postihuje pokožku hlavy, ale prakticky sa môže objaviť kdekoľvek na tele. Seborea sa prejavuje červenými škvrnami, šupinami a nepríjemným svrbením. Neviete, ako sa lieči? My vám to povieme!

Na úvod je dôležité povedať, že seborea nie je nákazlivá. Ide však o chronické ochorenie, pri ktorom je pomerne ťažké zistiť, aké príčiny k jej vzniku viedli. Niekedy to môže byť dokonca kombinácia niekoľkých vplyvov. V prvom rade vzniká najmä kvôli genetickým predispozíciám. Vplyv na rozvoj ochorenia môže mať aj znížená imunita, užívanie liekov, stres alebo kvasinky bežne žijúce na pokožke. Väčšie riziko ochorenia majú aj ľudia s mastnejším typom pokožky.

Pozri si tiež: Mýty o zdraví, ktorými nás kŕmili a stále im veríme aj dnes!

čo je seborea

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky ochorenia

Na rozdiel od iných ochorení kože seboroickú dermatitídu spoznáme ľahko podľa šupinatej pokožky. Najčastejšie sa objavuje vo vlasoch. Veľmi často sa však vyskytuje aj pri malých deťoch, avšak takmer úplne zmizne do jedného roka bez ďalšej pomoci. Ochorenie sa však môže vrátiť počas puberty, kedy v tele dochádza k hormonálnym zmenám. Okrem vlasovej pokožky sa seborea môže objaviť kdekoľvek na tvári, v kožných záhyboch či slabinách. Postihnutá pokožka je začervenaná, častokrát nepríjemne svrbí až nepríjemne páli.

Liečba nie je jednoduchá

Ak sa vám objavia šupinky na tele, je vhodné začať rýchlo konať. Klasická medicína využíva na liečbu predovšetkým kortikoidy. Tie však nie sú vhodné na dlhodobé užívanie. Rovnako by sme mali mať na pamäti, že by sme po liekoch mali siahnuť až vtedy, keď cítime, že je to najhoršie. V opačnom prípade je dobré vyskúšať alternatívne metódy, ktoré môžu rovnako veľmi dobre fungovať. Zároveň je vhodné používať antibakteriálne mydlo, protiplesňové šampóny a krémy. Vhodné druhy a značky vám odporučí váš kožný lekár alebo lekárnik.

ako sa prejavuje seborea

Zdroj: Shutterstock®

Správna strava pre telo bez šupín

Seboroickej dermatitídy sa nezbavíme bez úpravy jedálnička. Zamerať by sme sa mali najmä na potraviny s protizápalovými vlastnosťami. Medzi také patrí najmä čerstvá zelenina a ovocie, fermentované potraviny, orechy a semienka. Ďalej konzumujte potraviny s vysokým obsahom vitamínu C a E, ktoré obsahujú stopové prvky selénu a zinku. Dôležitá je aj očista čriev, s ktorou si poradí najmä vláknina a zelené potraviny. Ako doplnok je možné používať chlorelu či mladý jačmeň.

Snažte sa eliminovať vo svojom jedálničku biele pečivo a cukor. Naopak, zaraďte probiotiká, rovnako ako aj kyslomliečne výrobky. Doprajte si veľa odpočinku a menej stresu. Aj toto sú totiž faktory, ktoré hrajú úlohy pri výskyte šupín po tele.

Éterické oleje ako prvá pomoc

Veľmi vhodným doplnkom liečby sú v prípade seboroickej dermatitídy kvalitné éterické oleje. Niektoré si totiž veľmi dobre poradia aj s akútnou fázou, kedy nič iné nezaberá. Medzi vhodné druhy patrí levanduľový olej, tea tree alebo rozmarínový olej. Aby sme éterický olej mohli používať na pokožku, je nutné ho rozriediť. Najvhodnejší doplnok na rozriedenie je kvalitný za studena lisovaný olej. Najviac sa hodí mandľový alebo olivový. Na jednu polievkovú lyžicu oleja dávkujeme 2 kvapky éterického oleja. Premiešame a nanášame priamo na postihnuté miesta.

Extra TIP: Borákový olej

Ide o silný protizápalový olej. Výrazne zlepšuje stav kože, a teda je vhodným doplnkom pri liečbe kožných ochorení, ako je dermatitída, akné či seborea.

Odporúčame: Trápi ťa herpes na perách? Skús overené prírodné tipy, ktoré fungujú


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Čipková 16.02.20 23:37

karma
106.00

Seborea je veľmi nepríjemná nemoc a jej vyliečenie trvá veľmi dlho.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní