Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

Domáca slanina a klobása

Vianoce sú sviatky mieru a pokoja. Je to čas, kedy si konečne môžeme vydýchnuť, sadnúť si s rodinou k televízii a pozrieť si v nej obľúbené filmy, ktoré sme videli už aspoň dvadsaťkrát. Okrem týchto milých tradícií patrí k Vianociam aj jedlo. Veľmi veľa chutných pochutín, väčšinou z maminej domácej kuchyne, ale aj kupované dobroty. K dobrotám, ktoré počas akýchkoľvek sviatkov nemôžu chýbať na stoloch vo väčšine slovenských domácnosti patria určite aj údeniny. A keďže hlavnými predstaviteľmi údených jedál sú slanina a klobása, poďme si prezradiť niečo o týchto väčšinou zatracovaných jedlách.

 

Slanina – najväčší nepriateľ človeka. Alebo?

Kto z nás by pohrdol chutnou slaninkou? Slanina sa skladá predovšetkým z tukov, a práve kvôli nim je taká nenávidená. Údajne obsahuje veľa nezdravých nasýtených mastných kyselín (tukov), čo ale nie je celkom tak. Po prvé, nasýtené tuky sú prospešné. Veď k hlavným predstaviteľom reprezentujúcim zdroje nasýtených mastných kyselín patria maslo, kokosový olej a avokádo.

 

A po druhé, zhruba polovicu slaniny tvoria mononenasýtené mastné kyseliny. Len tak mimochodom. Práve vďaka mononenasýteným tukom je olivový olej taký ospevovaný. Čo k nej ešte dodať? Už snáď len to, že zvieratá si väčšinu toxických látok ukladajú do tukov. Preto je veľmi vhodné zháňať si slaninu z overených zdrojov.

 

Odporúčame tiež: Prečo týchto 5 druhov masáží musíš určite vyskúšať?

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Čo-to o klobáse

Do takmer všetkých klobás, ktoré sú predávané v obchodoch sa pridávajú stabilizátory, múka a rôzne druhy všakovakých nezdravých chemických záležitostí. Takže ak si dokážete zaobstarať domácu klobásu zo zdravého zvieraťa, urobenú z poctivých potravín, nemáte dôvod ničoho sa obávať. Ak viete o nejakom dôvode, prečo by mala byť poctivá klobása zlá, tak sa, prosím, vyjadrite v komentároch.

 

Pozri aj: Ako môžu vyzerať Vianoce so zvieratami? Bohužiaľ, niekedy aj takto!

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Posledný argument

Tak ako? Presvedčili sme vás o neškodnosti, ba dokonca o prospešnosti týchto dvoch lahôdok? Možno by ste ešte mohli argumentovať, že nitráty v údeninách spôsobujú rakovinu. Okrem zeleniny, ktorá ich obsahuje niekoľkonásobne viac a všetci vieme, že je zdravá, ju obsahujú aj naše sliny. Telo si totižto dokáže s nadbytkom nitrátov úplne v pohode poradiť a vylúčiť ich, takže toto nie je nič, čo by nás malo trápiť.

 

Takže teraz, keď vám už nič nebráni pustiť sa do obľúbenej slaninky či klobásky vám želám dobrú chuť!


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Recept na kávu s maslom a MCT olejom ti zmení život v zdravší!
Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!
Trasenie rúk: Toto sú najčastejšie príčiny! Dá sa s tým bojovať?
Tropické ovocie na Vianoce: Zoznám sa s vitamínmi z trópov!
Poznáš nordic walking? Je to ideálny šport na každé ročné obdobie!
Vanilkový struk: Prečo sa ho oplatí používať v kuchyni častejšie?
Máš chuť na čokoládu, kávu, čipsy? Pozor, tvoje telo volá o pomoc!
Oddych: Prečo je dôležité nepodceňovať tento dôležitý aspekt života?
Cholín: Túto látku potrebujeme všetci. Kde ju nájdeme?
Vieš, čo prezradia vlasy o tvojom zdraví? Budeš sa diviť!
Mudry alebo čo znamenajú rôzne zloženia prstov nielen pri joge?
Liečivá sila medu: Poznáš aj tieto jeho zázračné účinky?
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!
Ako relaxovať počas prestávky v práci? Toto ti vždy dobije baterky!
Sú menštruačné bolesti peklo? Predmenštruačná chrípka je horšia!
Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.
Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!
Čítanie kníh: 7 výhod, ktoré táto aktivita prináša!
Ako dlho merať teplotu teplomerom, aby boli výsledky presné?
Tieto čaje sú ideálne na sychravú jeseň! Skús ich aj ty!
Vieš, čo všetko má na svedomí prechodená chrípka? Nepodceňuj to!
Pre vegetariánov: Zdravé rady ako pribrať. Vyskúšaj to takto!
Nashi hruška je zázrakom s overenými vlastnosťami. Aké má schopnosti?
Neuveriteľné premeny bojovníkov s nadváhou!
Imelo nie je len na ozdobu: Prekvapí ťa zázračnými schopnosťami!
 

18 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



25.12.17 08:01 | Soňa Krátka | karma: 76
do vianočnej kapustnice som použila klobásy od nášho známe mäsiara, ktorý si ich vyrába sám, ja osobne klobásu konzumujem možno 2krát do roka, manžel častejšie, myslím si, že je to taký domácky vyrobený produkt, práve minule sme boli uňho v predajničke zastavení, keď tieto pochutiny vyrábal...tieto klobásy sú v dedine veľmi obľúbené a sú na ne poradovník, hlavne pred sviatkami...a ešte, práve tento týždeň som si uňho po dlhých rokoch objednala slaninku na vytápanie, nie veľa, len asi 3 kg, mám 4 sedemdeckové poháre krásnej biele masti, oškvarky, urobila som aj pomazánku...masť budem pomaličky pridávať na vyprážanie rezníkov, akurát ich pôjdem ochvíľočku robiť, pretože prídu deti...kamarát mäsiar hovoril, že ľudia sa pomaly k tomuto opäť vracajú...

odpovedať

hlasuj plus 7 | -1 hlasuj minus


25.12.17 09:23 | Soňa Kelemenová | karma: 93
my kupujeme len domace vyrobky priamo od masiara, ktory chova doma aj ine zvierata... najlepsie su vyrobky masove z mangalice..... olej uz nepouzivam velmi dlho.. len mast.... ak tak iba na zeleninua to olivovy..... niet tak dobru domacu slaninku a oskvarky.. moji rodicia mali prave pred tyzdnom zabijacku, takze sme si pochutnali na cerstvych domacich vyrobkoch... ja im odolat neviem.... ale rozhodne iba domace... v obchode som si ich este nikdy nekupila.... tym vyrobkom neverim a ani masu....

odpovedať

hlasuj plus 9 | 0 hlasuj minus


25.12.17 10:35 | benynka | karma: 94
no konečne pekný článok aj o klobáske a slaninke :)

odpovedať

hlasuj plus 6 | 0 hlasuj minus


25.12.17 13:18 | Jana Belicová | karma: 95
Strava má byť pestrá a chutná, a ako sa vraví - odriekaného najväčší krajec. Všetko s mierou a prežijeme. Keď má niekto rád klobásku a slaninu, nech si ju dá - u nás ide slanina s cibuľou. S veľkou kopou cibule...

odpovedať

hlasuj plus 6 | 0 hlasuj minus


25.12.17 14:49 | Milka Damašková | karma: 85
Je pravda že medzi domácou a kupovanou údeninou je priepastný rozdiel...tiež máme svojho mäsiara, ktorý nám dodáva kvalitu..

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


25.12.17 15:38 | Mária Maxianová | karma: 90
toľko zatracovaná slanina a domáca masť dostali milosť

odpovedať

hlasuj plus 5 | 0 hlasuj minus


25.12.17 18:16 | Marie Gutmannová | karma: 80
Ako sa vraví, všetko s mierou :)

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


25.12.17 18:33 | Daniela Bieliková | karma: 94
dobrá domáca slaninka s cibuľou a chrumkavým chlebom je lepšia ako krémeš... :-)

odpovedať

hlasuj plus 5 | -1 hlasuj minus


26.12.17 11:01 | Ján Kováčik | karma: neurčená
Cibuľový krémeš...krémeš viete čo je, nejaké upečené cesto ako spodok, nejaká plnka naň a prekryť nejakým upečeným cestom...no a cibuľový krémeš je rovnaký: krajec chleba (upečené cesto), masť, soľ, cibuľa (plnka) a krajcom chleba (upečené cesto) prekryť...veľmi chutná je aj plnka, ak sa do nej pridá cesnak, mleté korenie a mletá paprika...ale to je už cibuľový krémeš špeciál...

odpovedať

hlasuj plus 3 | 0 hlasuj minus


25.12.17 18:49 | Elena Švachová | karma: 87
slaninka a klobáska sa u nás občas vyskytne v chladničke,ale mám heslo "Všetko s mierou". A prišla som znovu na chuť tak zatracovanej bravčovej masti.Taký omastený chlieb s cibuľou,je najväčšia pochúťka :-)

odpovedať

hlasuj plus 4 | 0 hlasuj minus


25.12.17 21:55 | Ľubica Šťastná | karma: 96
Štúdie sa rôznia, no tento článok mi príde dôveryhodný. Závisí ale aj od tráviaceho systému jednotlivca.

odpovedať

hlasuj plus 3 | 0 hlasuj minus


26.12.17 10:52 | Ján Kováčik | karma: neurčená
Prečo by mala byť poctivo vyrobená klobása či už domáca alebo od iných výrobcov zlá...?...no ona to už má v povahe, aby bola na nás zlá, priam nás jej vzhľadom a jej "parfémom" núti, aby sme ju zjedli a pochutili si na nej...a keby bola na nás dobrá, tak nás nenúti ju zjesť, ale sa len úlisne ponúka na zjedenie...keď klobásku miluješ, nie je čo riešiť...len ju zjesť a nezabudnúť sa s ňou podeliť aj s inými, nech má aj ona trochu radosti, že toľkým ulahodila..:-)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


26.12.17 12:24 | Ingrid Štefanová st. | karma: 100
vseobecne pestra a vyvazena strava v primeranom pomere vydaja a prijmu energie bez stresu konzumovana je zdrava,ak co je podstatne je chovana a produkovana v prirodzenych pomeroch a postupoch a spracovana normalnymi technologickymi postupmi bez pridavnych latok a prisad,resp z ich minimom

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


29.12.17 11:13 | Marianna Rajniaková | karma: 86
slaninu používam najviac do varenia k mäsu, klobásky neobľubujem, takže mám po probléme rozmýšľať či sú zdravé a či nie..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 1 hlasuj minus


30.12.17 17:18 | Ján Komada | karma: 67
MňAM VšETKO TOTO MáM RáD SLANINU KLOBASU UDENE MäSO ROBIEVAME DOMA

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


31.12.17 09:03 | Jana Čipková | karma: neurčená
Tieto zdravé verzus nezdravé potraviny nesmú u nás chýbať v chladničke. Naozaj domáce zabíjačkové pochutiny ináč chutia ako kupované v obchode.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


01.01.18 20:34 | Dominika Pňačková | karma: neurčená
Máme práve po zabíjačke...klobásočky máme pravé domáce MŇAM...a o slaninke som čítala samú chválu....je dobrá najmenej na 20 vecí :o)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.01.18 10:44 | Mária Chromíková | karma: 97
Aj keď sú údeniny škodlivé ,ale ta chuť domácej klobásky ,alebo slaninky je neprekonateľná. Treba len aby sme ich nepapali často.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

23.01.2018 KRÁSA
Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Červená repa, alebo ľudovo, cvikla, nás pomyselne prenáša do čias detstva, kedy nás možno svojou sýtou červenou farbou desila na tanieroch, napríklad v školských jedálňach...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s