Varená alebo surová zelenina – ktorej by si mala dať prednosť?

ideálna príprava zeleniny

O potrebe konzumácie surovej zeleniny sa toho popísalo a povedalo už veľa. Je pravda, že práve surová zelenina by mala tvoriť podstatnú časť nášho jedálnička. Je zdrojom živín, minerálov, vitamínov i antioxidantov.

 

Ako je však na tom tepelne upravená zelenina? Je menej zdravá? Ponúka nám menej dôležitých látok?

 

Odpoveď nie je jednoznačná. Záleží totiž na tom, o akej zelenine je reč. Zistite, ktorú zeleninu hodiť do vody, a ktorú si rovno nakrájať na tanier!

 

Ako to teda je?

Pri varení zeleniny môže dochádzať k ničeniu časti prospešných vitamínov či enzýmov. Na teplo je citlivý napríklad vitamín C. Preto je vo viacerých prípadoch lepšie konzumovať zeleninu surovú. Obsah iných dôležitých látok sa však môže pri varení, naopak, zvyšovať. Taktiež sa stáva, že živiny sa z varenej zeleniny uvoľnia vo väčšom množstve a sú telom lepšie využiteľné. Hlavnou výhodou tepelne upravenej zeleniny je aj fakt, že pre mnohých je ľahšie stráviteľná.

 

Zo surovej zeleniny však organizmus dokáže jednoduchšie získať enzýmy aj vodu. Dôležité teda je, zvoliť pre konkrétny druh zeleniny ten správny spôsob prípravy. V každom prípade platí, že ak si na tanier naservírujeme zeleninu v akomkoľvek stave, naše telo to určite ocení.

 

Pozri aj: Prinášame tipy, ako si užiť ples ešte viac. Na čo si dať veľký pozor?

Túto zeleninu radšej varíme:

1. Mrkva

Ak existuje zelenina, ktorej jednoznačne prospieva varenie, tak je to práve mrkva. Tento druh zeleniny je charakteristický najmä vysokým obsahom betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Tepelnou úpravou mrkvy zabezpečíte nárast množstva betakaroténu. Táto látka sa následne do organizmu oveľa ľahšie vstrebáva. Mrkvu v ideálnom prípade nekrájajte ani nešúpte. Dôkladne ju umyte a dajte variť v celku. Ak si však radi pochutnávate na surovej mrkve priamo zo záhradky, určite s tým neprestávajte.

 

2. Paradajky

Ďalšou zeleninou, ktorá telu viac ponúkne v uvarenom stave, je paradajka. Obsahuje totiž látku zvanú lykopén. Tá sa z tepelne upravených paradajok lepšie uvoľňuje a následne vstrebáva. Ide o červené rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom. Lykopén prispieva k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych chorôb, chráni bunky a podporuje imunitný systém. Ani surová paradajka však nie je na škodu. Je totiž výborným zdrojom vitamínu C, ktorý by sa pri varení sčasti znehodnotil. Podobne je na tom i červená paprika.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

3. Červená repa

Červená repa, inak známa ako cvikla, je dobrý zdrojom karotenoidov, napríklad luteínu či zeaxantínu. Všetky tieto látky dokáže telo efektívnejšie získať z tepelne upravenej zeleniny. Karotenoidy sú charakteristické svojimi silnými antioxidačnými účinkami. Ideálny spôsob prípravy červenej repy je grilovanie. Ak si radi pridávate surovú cviklu napríklad do smoothie nápojov, máme pre vás dobrú správu. Táto zelenina obsahuje v surovom stave betaín, ktorý sa varením ničí. Táto látka má pozitívny vplyv na cievy aj pleť.

 

4. Špenát

Špenátové listy sa konzumujú aj surové, aj tepelne upravené. O niečo lepšie sú však tie uvarené. Telo z nich dokáže absorbovať väčšie množstvo cenného železa, vápnika i horčíka. Ideálny spôsob prípravy špenátu je na pare. Výhodou je, že tepelnou úpravou tejto listovej zeleniny sa jej objem zmenšuje, čiže človek toho skonzumuje viac. Takto sa do tela dostane aj viac dôležitých látok. Jednému tanieru vareného špenátu totiž zodpovedajú približne až tri taniere tejto zeleniny v surovom stave.

 

Odporúčame: RECEPT: Zeleninové rizoto so šunkou

Táto je lepšia surová:

1. Cesnak

O skvelých liečivých účinkoch cesnaku vie snáď každý. Je zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok i antioxidantov. Má antibiotické a antibakteriálne vlastnosti a blahodarne vplýva na cievy aj hladinu krvného tlaku. Sila cesnaku sa však tepelnou úpravou značne znižuje. Hoci sa cesnak oplatí jesť surový, nie je vhodné ho konzumovať samostatne. Niektorým osobám totiž môže podráždiť žalúdok. Skúste si ho natrieť na hrianky alebo nadrobno nakrájať do šalátu či nátierky. Ak sa ho chystáte použiť do vareného pokrmu na dochutenie, pridajte ho až tesne pred dovarením.

 

2. Cibuľa

Cibuľa je na tom podobne ako cesnak. Hoci je nadrobno nakrájaná a usmažená cibuľka základom mnohých jedál, pre náš organizmus má najväčšiu cenu v surovom stave. Obsahuje totiž alicín, ktorý má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Taktiež pôsobí proti zápalom a chráni telo pred srdcovými a rakovinovými ochoreniami. Teplom sa však táto látka zničí. Ak nemáte radi surovú cibuľu, nemusíte mať hlavu v smútku. Po tepelnej úprave nám má cibuľa stále čo ponúknuť. Dôležité je ju vystavovať teplu maximálne do 5 minút, tak si dokáže určité množstvo živín ešte uchovať.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

3. Brokolica

Brokolica je zelenina, ktorá sa zvyčajne konzumuje varená, dusená či vo forme chutnej krémovej polievky. Ideálne by však bolo, keby sme ju konzumovali surovú. Obsahuje totiž enzým zvaný myrozináza. Z neho vzniká sulforafan, ktorý je vysoko účinnou protirakovinovou látkou. Vysoké teploty však spomínaný enzým deaktivujú. To znamená, že uvarením brokolice sa pripravíme o veľmi cennú látku. Skúste ju nakrájať na malé kúsky a pridať do šalátu. Ak si ju neviete predstaviť jesť surovú, použite ju do nápojov. Najviac sulforafanu totiž telo získa zo surovej odšťavenej zeleniny.

 

4. Špargľa

Špargľa taktiež patrí do skupiny zeleniny, ktorú takmer každý konzumuje uvarenú. Problémom je, že telo z nej najviac vyťaží v surovom stave. Špargľa je plná antioxidantov či kyseliny listovej. Má antiseptické účinky, odkysľuje organizmus a podporuje vyprázdňovanie. Varená špargľa je však o veľa látok ochudobnená. Stačí, ak ju poriadne umyjete a tvrdší drevnatý koniec odrežete. Zvyšok môžete bez problémov skonzumovať.

 

Pozri aj: Hlboké dýchanie: Vieme, ako vďaka nemu dokážeš byť zdravá!


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Hemofília - kto je ohrozený najviac? Čo by sme o nej mali vedieť?
Máš alergiu na peniaze? Niklová alergia a jej prejavy!
Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!
Super triky, ako urýchliť varenie: Takto to bude hračka a zábava!
Prečo vznikajú modriny? Sú nebezpečné? Takto sa ich rýchlo zbavíš!
Recept na kávu s maslom a MCT olejom ti zmení život v zdravší!
Antibiotiká: Tieto chyby pri ich užívaní nikdy nerob!
Ponožky dokážu ohriať celé telo! Ako je to možné?
Hlási sa hnačka? Tieto suroviny ti zabezpečia rýchlu úľavu!
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Všestranný pomocník: Čo všetko dokáže sóda bikarbóna?
Pre vegetariánov: Zdravé rady ako pribrať. Vyskúšaj to takto!
Psychológia farieb. Dokážu farby zmeniť tvoju náladu?
Čo zaberá na úzkosť? Dajte jej zbohom prírodnými spôsobmi
Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!
Čo je spánková hygiena? Ako ju správne praktizovať?
Poznáte nástrahy najúčinnejšieho low carb stravovania?
Súťaž o kefku, ktorá čistí zuby k zdraviu a kráse
Čo oslabuje imunitný systém? Na toto si daj pozor!
Ako naše telo reaguje na chladné počasie? Budeš prekvapená!
Bylinkový kúpeľ: Aké sú jeho účinky? Kvôli tomuto ho musíš vyskúšať!
Pre vegetariánov: Zdravé rady ako pribrať. Vyskúšaj to takto!
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!
Muškát ružový: Nielen okrasa balkónov, ale aj liečivá bylina!
Predmenštruačný syndróm sa mení s vekom! Vieme, ako ho zmierniť
 

4 komentáre

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



11.02.18 22:04 | Ľubica Šťastná | karma: 98
Špargľa ma prekvapila, ďakujem za článok!

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.02.18 22:12 | Elena Švachová | karma: 87
O brokolici a špargli som nevedela...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.02.18 11:35 | Marta Bujdošová | karma: 89
brokolica je surova fajn, sparglu som este nechutnala v surovom stave

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.02.18 13:57 | Darina Božiková | karma: 81
prekvapili ma rajčiny.skúšali ste šalát zo surovej cvikle?chutí podobne ako strúhaná mrkva a keď pridáte pár kvapiek oleja /a nemusí byť nutne olivový/,tak je to výborná potrava.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Vatové tyčinky do uší: Zabudni na ich používanie! Dôvod ťa zaskočí

21.02.2018 LIFESTYLE
Vatové tyčinky do uší: Zabudni na ich používanie! Dôvod ťa zaskočí

Tak univerzálny pomocník, ako vatové tyčinky, a predsa sú škodlivé! Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo?   Používame ich všetci – muži, ženy, deti. Dokonca ich vieme využívať aj úplne inak...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!

20.02.2018 LIFESTYLE
Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!

Okrem toho, že sme krásne, múdre a multifunkčné, sme my ženy dostali do vienka aj niekoľko nevýhod. Nedostatok železa je práve jednou z nich. Prečo je to práve ženská záležitosť...

Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog

04.02.2018 LIFESTYLE
Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog

Jeden z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele je mozog, ktorý riadi celú činnosť tela. Chcete pohnúť prstami na rukách, zariadi to mozog. Chcete zdvihnúť nohu pri cvičení, mozog je k vaším službám...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s