Vedľajšie účinky kolagénu: Kto by si naň mal dávať pozor?

Vedľajšie účinky kolagénu: Kto by si naň mal dávať pozor?

Ako to väčšinou býva, mnohí chceme to, čo nemáme a častokrát sa nechávame ovplyvniť verejnou mienkou. Kolagén môžeme označiť za moderný výživový doplnok, ktorý mnohí pridávajú do svojej stravy. Vídame ho u celebrít, u influencerov, u blogerov a možno aj vy máte doma svoje výživové kolagénové doplnky, ktoré pravidelne užívate. Ale prečo? Čo je kolagén a aké sú jeho účinky? Čo hovorí moderná veda a výskum na kolagén ako výživový doplnok? Poďme si spolu posvietiť na kolagén – na jeho výhody, ale aj vedľajšie účinky, o ktorých sa často nehovorí.

Kolagén je súčasťou ľudského tela už od narodenia. Narodili sme sa s ním, predstavuje najhojnejší proteín v našom tele, ale postupne so starnutím dochádza k jeho úbytku. Vraví sa, že po 25. roku života množstvo kolagénu klesne o 1,5 % za rok. Možno sa to nezdá, ale je to veľké množstvo kolagénu, ktoré je potrebné telu dopĺňať.

Ak sa jeho dostatok nenachádza v strave, ktorú konzumujete, je potrebné hľadať iné kvalitné zdroje kolagénu, ktoré budú udržiavať vaše telo silné a zdravé. Výživové doplnky sa zdajú ako najlepší spôsob na jeho doplnenie. Ako ale máme vedieť, čo je dobré pre naše telo, keď existuje množstvo kolagénových doplnkov, nehovoriac o pleťových krémoch? Sú vôbec kolagénové doplnky bezpečné pre človeka?

Pozri aj: Názor ortopéda na dopĺňanie kolagénu: Aký je význam kolagénu pre kĺby?

Čo je kolagén a aký to je hydrolyzovaný kolagén?

Kolagén je látkou, ktorá sa nachádza v našej koži, vo svaloch, šľachách, kostiach, väzoch, ale dokonca aj v zuboch, krvných cievach a rohovkách. Jednoducho povedané, kolagén je súčasťou nášho organizmu a má množstvo úloh. Od pomoci dodávať pokožke pružnosť až po spevňovanie kostí a šliach, preto môžeme hovoriť o kolagéne ako o skutočne potrebnej látke pre organizmus.

Kolagén sám o sebe obsahuje 19 rôznych aminokyselín, z toho 9 esenciálnych aminokyselín, z ktorých prevládajúcimi sú glycín, prolín a hydroxyprolín. Tento proteín sa v ľudskom tele vyrába a opravuje endogénne. Užívanie výživových doplnkov s obsahom kolagénu preto neprispieva k jeho zvýšeniu v organizme, ale slúži primárne na dodanie aminokyselín, ktoré sa v tele použijú kdekoľvek. Kolagénové doplnky sa v tele prostredníctvom trávenia rozkladajú na aminokyseliny, ktoré telo používa tam, kde to aktuálne potrebuje najviac. Vy si môžete povedať, že užívate kolagén, aby ste mali pevnejšie nechty a neboleli vás kĺby – no takto to nefunguje. Telo si samo dokáže distribuovať kolagén tam, kde to v danej chvíli najviac potrebuje. Preto sa môže stať, že sa najskôr zbavíte nedokonalostí na pleti než krehkých nechtov.

Keď hovoríme o kolagéne, častokrát sa stretávame s názorom, že pre ľudský organizmus je najlepší hydrolyzovaný kolagén. Kolagén sám o sebe predstavuje dlhý reťazec aminokyselín. Zatiaľ čo hydrolyzovaný kolagén, spracovaný studenou technológiou alebo hydrolýzou, je rozdelený na menšie reťazce aminokyselín, ktoré telo ľahšie vstrebáva. Treba však podotknúť, že spracovaním hydrolýzou si kolagén zachováva svoju čistotu, preto môžeme hovoriť, že je to živý Bio-Aktívny kolagén.

Inca Collagen

Zdroj: Inca Collagen

Odkiaľ sa kolagén získava a čo jeho nezávadnosť?

Kolagén sa získava spracovaním živočíšnej chrupavky, koží a kostí zvierat. Môže ísť o bravčový alebo hovädzí kolagén. Kolagén sa však môže získavať aj z morských zdrojov, ako sú mäkkýše, kože rýb alebo chrupavka z rýb či žralokov. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s morským kolagénom, akým je aj Inca Collagen, ktorý je získavaný a spracovávaný z rýb. V tomto prípade sa však vynára otázka o jeho bezpečnosti. Predsa len sú ryby častokrát spájané s rôznymi toxínmi, ktoré sa nachádzajú vo vode.

Tentokrát môžeme hovoriť o ťažkých kovoch (olovo, kadmium, ortuť), ktoré môžu spôsobovať zdravotné problémy. Opak je však pravdou. Štúdiami bolo preukázané, že morský kolagén je nezávadný pre ľudský organizmus. Nemá žiadne vedľajšie účinky len pozitívny vplyv na pleť, kĺby, vlasy, nechty, zuby... Je vhodný pre alergikov, diabetikov a vyhýbať sa mu nemusia ani antihistaminici. Ako uvádza MUDr. Vladimír Holoubek, Inca Collagen je 100 % čistý trojzložkový výživový doplnok, ktorý obsahuje vysoko kvalitný kolagén, pri ktorom neboli pozorované a ani hlásené žiadne nežiadúce vedľajšie účinky. Ide o kolagén, ktorý sa svojou štruktúrou podobá prirodzene sa vyskytujúcemu kolagénu v ľudskom organizme, preto nemá na človeka žiadne nežiaduce účinky.

Pozor by ste si mali dávať jedine v prípade, ak trpíte alergiou na ryby. V takom prípade sa poraďte so svojím lekárom o vhodnosti a bezpečnosti užívania morského kolagénu. Viete však, aká je jeho jediná nevýhoda? Že je to „žrút“ peňazí. Až raz objavíte jeho účinky a pozitívny vplyv na organizmus, tak si ho budete kupovať každý mesiac. Preto trošku odľahčíme vaše výdavky – s kódom „KZK“, ktorý stačí zadať pri objednávke na e-shope Inca Collagen, získate 5 € zľavu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 27.09.19 07:05

ĽŠ
karma
100.00

Kolagén je skutočne potrebná látka pre organizmus. Vďaka za „KZK“!

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní