Vieme, ako na jarné upratovanie bez chemikálií

Vieme, ako na jarné upratovanie bez chemikálií

Jarné upratovanie je pre mnohé z nás nutným strašiakom, po ktorom nastane pocit radosti z dokonale čistučkého priestoru.

Skúste tento rok vynechať nákup čistiacich bežných chemických prostriedkov. Vyskúšajte upratovanie z prírodnej a zdraviu menej škodlivej perspektívy. Poradíme, ako na to bez veľkých výdavkov s použitím toho čo vám domácnosť bežne ponúka.

Kuchynská linka

Ako sa vraví, treba začať vždy s najťažšou prácou. A tou je dozaista kuchyňa, kde na nás číha množstvo poličiek, mastných fľakov z varenia a ak máte doma malé deti, tak nespočetne veľa "ťapkavých" odtlačkov. Na vyčistenie kuchynskej linky, poličiek a navrátenie pôvodnej farby nábytku vám vystačí žltý pomocník – citrón. Do vedra si nalejte horúcu vodu a pridajte niekoľko odšťavených citrónov podľa potreby. Ak chcete siahnuť po niečom silnejšom, pokojne môžete vo vode rozpustiť balíček kyseliny citrónovej. A ide sa na to! 

Odporúčame prečítať: 10 vecí, ktoré majú viac baktérií ako vaša toaleta!

upratovanie po jedle

Zdroj: Shutterstock®

Umývačka riadu

No kto už si zaslúži umyť viac, ako tento nenahraditeľný pomocník, ktorý nám zachránil už nemálo hodín strávených v kuchyni? Aj keď v dnešnej dobe existuje mnoho čistiacich prostriedkov aj na spotrebiče, môžeme použiť niečo viac ekologické. Na to, aby sme svojej umývačke riadu vrátili zašlú slávu nám postačí niekoľko prírodných ingrediencií.

Predtým, ako pustíte program na vašej umývačke (samozrejme bez riadu), pripravte si roztok s kyselinou citrónovou alebo čerstvou citrónovou šťavou, pridajte polievkovú lyžicu soli epsom a pár kvapiek akéhokoľvek ekologického čistiaceho prostriedku. Ak nič také doma nemáte, posledný krok môžete vynechať. Ako ekvivalent tohto pripraveného roztoku môžete použiť aj obyčajnú morskú soľ a jablčný ocot. 

Odporúčame prečítať: ŠŤASTNÝ DOMOV JE ZDRAVÝ DOMOV

ako čistiť umývačku bez chemikálií

Zdroj: Shutterstock®

Kuchynská rúra

Sľúbte si, že túto jar z vašej kuchynskej rúry vyčarujete krásneho a čistého pomocníka. Chápeme, nie vždy je možné čistiť rúru po každej príprave jedla, no práve tým v nej dochádza k vzniku mastných usadenín a pripálenín, z čoho vzniká zápach a jednoducho to nie je ani pekné, ani zdravé. Jedným z trikov, ako zbaviť vašu rúru prihoreného jedla, je pustiť ju naplno aj na 5 hodín. Kuchynská rúra vám bude dymiť, preto nezabudnite otvoriť všetky okná dokorán. Po piatich hodinách ju vypnite, nechajte trochu vychladnúť a poodpadávané prihoreniny zmietnite alebo oškrabte a hoďte do koša. Potom stačí rúru umyť teplou vodou s pár kvapkami citrónovej šťavy. 

Odporúčame prečítať: Ako sa zbaviť zápachu v domácnosti?

ako čisťiť podlahu bez chemikálií

Zdroj: Shutterstock®

Podlaha

Aby ste sa vyhli použitiu saponátov a čistiacich prostriedkov na umývanie podláh, vyrobte si svoj vlastný čistiaci roztok. Do vedra s vodou nasypte polovicu šálky prášku do pečiva, pridať môžete aj polievkovú lyžicu kuchynského octu alebo citrónovej šťavy. Podlahy budete mať čisté, lesklé a bez použitia chemikálií. 

Okná

K jarnému upratovaniu nepochybne patrí aj umývanie okien. Schválne, prihláste sa tie, ktoré túto prácu milujete... My sa tiež nehlásime. Ak potrebujú okná celkovú poriadnu údržbu, budete musieť investovať do ekologického čistiaceho prostriedku alebo mydla. Ak im však postačí obyčajné pretretie, vystačíte si s papierovými novinami a s kuchynským octom. Okná sa budú krásne lesknúť a nebojte sa, smrdieť nebudú. 

Pozri aj: Nadmerná vlhkosť v domácnosti? Nadekorujte si interiér s týmito prírodnými pohlcovačmi vlhkosti!

Aké prírodné čistiace prostriedky používate vy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Monika Filípková 12.03.17 06:50

MF
karma
56.00

Citrón a ocot hrajú hlavnú rolu aj u mňa doma. Používam ich pri čistení okien, ale aj kachličiek v kúpeľni.

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 12.03.17 07:00

SK
karma
114.00

sóda a mydlo na pranie - už veľmi dávno

  • 1
Odpovedať

simona vician 12.03.17 08:52

SV
karma
100.00

kyselina citronova a voda, dam do rozprasovaca a s tym umyvam vsetko - cez baterie, sprchový kut, pripadne vymenim kyselinu za ocot, je to asi jedine co mi na zaprskany kus ucinkuje a to som vyskusala vsetko mozne.... tiez ocot davam do pracky a pustim bez pradla aby sa vycistila, tiez samozrejme kanvicu zanesenu od kamena cistime takto...do umyvacky sme pouzivali zmes kyseliny citronovej a jedlej sody, opat sa k tomu vraciame... a tiez mam v plane si spravit svoj praci ge - voda+krystalicka soda+ mydlo.

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.03.17 20:09

karma
107.00

Vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Iveta Ondáková 12.03.17 21:32

IO
karma
96.00

ocot a citron, nedám na ne dopustit....

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 13.03.17 07:49

SK
karma
86.00

citrón a ocot u mna doma musia byť vždy... používam ich každý deň.... čistiace prostriedky ani len nekupujem... tieto dva "výrobky" sú pre mna TOP

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní