Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!

Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!

Druhy včelieho medu môžeme určiť podľa zdroja, prostredia, rodu včiel, ako aj spôsobu spracovania. Že med ako taký pochádza z nektáru kvetov, zbieraného včelami, to všetci dobre vieme. Ale to je častokrát to jediné, čo nám je o mede známe. A to je škoda. Pretože toto tekuté zlato si zaslúži našu pozornosť pre jeho nenahraditeľné účinky a veľké množstvo spôsobov využitia pre zdravie aj krásu. Med teda nemusí byť len sladidlom do čaju, a to najmä v tomto chrípkovom období. Hoci sa na jednej strane považuje za pomerne častý alergén, vie byť aj jedinečným liečivom, ktoré navyše chutí naozaj výborne.

Aké účinky majú jednotlivé druhy medu?

  • Agátový med: Odporúča sa pri zmiernení tráviacich ťažkostí. Má krásnu číru farbu a pomaly kryštalizuje, čo je veľkou výhodou.
  • Vŕbový med: Tlmí horúčku a má blahodarné účinky pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
  • Med z ihličnanov: Je ako stvorený pre ľudí, vykonávajúcich ťažkú fyzickú prácu.
  • Lipový med: Má skvelé účinky pri prechladnutí, bolesti hrdla a horúčke.
  • Levanduľový med: Má výrazné upokojujúce účinky a pomáha aj pri plynatosti, či menštruačných kŕčoch. Bojuje proti depresiám a nahromadenému stresu. Nie je ale vhodný pre epileptikov, diabetikov a tehotné ženy.
  • Slnečnicový med: Pre jeho horkú chuť sa odporúča do čaju alebo pečenia.
  • Repkový med: Úspešne sa ním liečia žalúdočné a dvanástnikové vredy, a ide o jeden z prvých medov v sezóne. Zvykne rýchlo kryštalizovať kvôli vysokému obsahu glukózy.
  • Zmiešaný kvetový med: Jeho zloženie môže byť rôzne.
  • Ovocný med: Ide o ovocie konzervované v agátovom mede.
  • Propolisový med: Je dokonalým liekom pri ochorení horných dýchacích ciest.

Neprehliadni: Umelé nechty môžu vážne ohroziť tvoje zdravie: Rozmysli si ich aplikáciu!

účinky medu

Zdroj: Shutterstock®

Tým sa však zoznam druhov medu ani zďaleka nekončí. Poznáme aj med z facélie, jedlých gaštanov alebo zo Solidago. Zaujímavé je, že napríklad med z facélie má príjemnú vanilkovú chuť. Med z jedlých gaštanov má zase vynikajúce výsledky pri liečbe anémie a únavy, ako aj pri strate chuti do jedla. Na trhu je dostupný aj medovicový med so zelenkastým odtieňom, ďalej plástový, orechový, tekvicový či zmiešaný jadierkový med. Každý z nich má svoje jedinečné účinky a stojí za to ich vyskúšať všetky. 

Pozri aj: Varená alebo surová zelenina – ktorej by si mala dať prednosť?

ktorý med je najlepší

Zdroj: Shutterstock®

Najviac medu, približne 70%, sa u nás vyprodukuje z toho kvetového. Odporúča sa predovšetkým deťom a ľuďom po ťažkých operáciách. Ide o nektár pozbieraný včelami z ovocných stromov a lúk. Existuje však aj takzvaný surový med, ktorý neprešiel točením a čírením, teda nachádza sa ešte v plástoch včiel. V zásade platí, že med je zmes cukru, vody a iných zložiek. Obsahuje aj vitamíny, minerálne látky alebo peľ. V obchodoch viete naraziť aj na falošný med, väčšinou cenovo výhodný, avšak obsahujúci farbivá a esencie, nie veľmi prospešné vášmu zdraviu. 

med a jeho účinky

Zdroj: Shutterstock®

Lyžička medu denne ako skvelý životabudič

Zrejme ste sa už stretli aj s pojmom pastovaný med. Je to kvetový med, vymiešaný špecifickým postupom, ktorým získa trvácnu konzistenciu, a preto je vhodný na natieranie na pečivo. Vášniví včelári tvrdia, že lyžička medu denne vás udrží v skvelej kondícii. O dôvod viac siahnuť po kvalitnom mede. A ten spoznáte tak, že je hustý a jeho obsah vody je minimálne pod 18%. Ak sa stretnete so sirupovým medom, majte na pamäti, že nejde o med z nektáru alebo medovice. Jeho základom je včelársky bylinný sirup, ktorým sa kŕmi včelstvo. 

Zaujme ťa: Prečo piť mrkvovú šťavu? Tvoje zdravie a krása sa ti poďakujú!

ako si vybrať med

Zdroj: Shutterstock®

Potravinový kódex určuje, že každý med, predávaný na Slovensku, musí byť zreteľne označený popisným údajom, množstvom bez obalu, miestom pôvodu a dátumom trvanlivosti. Na etikete musí byť aj ochranná známka a obchodná značka. Už starí Egypťania sa intenzívne liečili práve medom. Odporúča sa užívať ho preventívne, ale skvelé výsledky dosahuje pri liečbe dýchacích ciest a trávenia, posilňuje srdce a urýchľuje hojenie rán. Skladovať by ste ho mali pri teplote 4 až 14°C, pri nižšej teplote mierne stuhne. 

scukornatený med

Zdroj: Shutterstock®

Ak vám med scukornatel, rozhodne to nie je na závadu. V prípade, že ho predsa len potrebujete dostať späť do tekutého stavu, odporúča sa jeho zahriatie vo vodnom kúpeli, maximálne však pri teplote 44°C. Med je často využívaný aj v kozmetike, napríklad  ako prvá pomoc pri popraskaných perách. Zároveň úžasne vyhladzuje vrásky, čo vo veľkom využívala aj chýrna Kleopatra.

Odporúčame: Ketónová diéta: Schudneš vďaka nej za pár dní!

recepty s medom

Zdroj: Shutterstock®

Dostali ste chuť na niečo medové, ale teplá medovina ani čaj s medom to nie sú? A čo tak pripraviť si výborný kačací steak s medom a jablkami?

 Budete potrebovať:

  • kačacie rezne s kožou
  • dve jablká
  • 100 g medu
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 PL vínneho octu
  • mleté biele korenie, soľ

Kačacie prsia umyte a očistite, ale nezbavujte ich kože. Med zmiešajte s vínom a do tejto zmesi naložte osolené a okorenené kačacie rezne, minimálne na dvanásť hodín. Následne mäso vyberte z marinády, tú zvarte na polovicu množstva, pridajte olúpané jablká nakrájané na mesiačiky a desať minút duste. Pridajte vínny ocot, osoľte a odstavte. Kačacie steaky opekajte najprv zo strany s kožou, potom otočte. Servírujte ich obložené jablkami a preliate marinádou. Dobrú (medovú) chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Soňa Kelemenová 21.02.18 07:23

SK
karma
86.00

med kupujem priamo od včelára, tu dole na južnom Slovensku, tých včelárov je viac...našla som však jedného ktorého med sa predsa len svojou konzistenciou líši od ostatných..... je skvelý.... kupujem agátový, repkový a lipový..... a ďalšie produkty z medu, ako je propolis, peľ a materskú kašičku.... jej chuť síce nie je práve skvelá, ale účinky sú o to lepšie... med používame celoročne, nie len v zime.... u nás nesmie chýbať doma v komore...

  • 5
Odpovedať

Marta Bujdošová 21.02.18 07:58

MB
karma
98.00

Med kupujeme od vcelara, bohuzial ho ma rad u nas iba manzel, mali by sme si nan asi navyknut.

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 21.02.18 08:51

MM
karma
100.00

tiež nakupujeme priamo od včelárov, ale len základné druhy, neviem si predstaviť deň bez medu

  • 3
Odpovedať

Katarína Kusá 21.02.18 10:14

KK
karma
90.00

kupujeme v obchode ale len slovenský a používame ho na sladenie čajov a kakaa

  • 2
Odpovedať

Anna Bútorová 21.02.18 11:26

AB
karma
100.00

medík milujem, môj starý otec bol včelár, takže med sme vždy mali od original včelára :-)

  • 3
Odpovedať

Marie Gutmannová 21.02.18 11:58

MG
karma
104.00

O medik, vcielky a vsetko co s tym suvisi som sa zacala zaujimat viacej posledne roky a nakupujem iba od overeneho vcelara.

  • 3
Odpovedať

Lucia Šeptáková 21.02.18 16:51

karma
107.00

Med u nás fičí po celý rok..

  • 3
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 21.02.18 21:06

PV
karma
113.00

No tak som asi pozadu ,ešte som nepočula o Vrbovom mede ,levanduľovom , z ihličnanov .. Ja mám rada medík ,akurát som si urobila zmes - med ,cesnak a čierne korenie .. Je to na bolesť hlavy, ale aj každodenná lyžička pre zdravie.. !! Chcela by som ochutnať med z facélie ,lebo má vanilkovú príchuť . A tiež ho používam aj v kuchyni , hlavne na pečenú kačku s pomarančom a medom .. !!

  • 1
Odpovedať

Ivana Goliašová 22.02.18 07:57

IG
karma
-1.00

Ja ako alergik a astmatik používam len kvalitný medovicový med od včelárov, aj keď ho ťažšie zoženiem, ale stále mám zásobu.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 23.02.18 15:24

karma
94.00

Med kupujem priamo od včelárov n musím si dávať pozor pre cukrovku

  • 1
Odpovedať

Michaela Horváthová 25.02.18 15:48

MH
karma
89.00

Med kupujeme od včelára a to agátový, slnečnicový aj repkový.

  • 1
Odpovedať

Žofia Mažáriová 25.02.18 16:44

ŽM
karma
115.00

Aký med mám /priemo od včelára/, taký používam.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 25.02.18 22:50

JK
karma
100.00

Milujem med a kupujem horský od známeho

  • 1
Odpovedať

Marián Podmanický 08.07.18 15:11

MP
karma
111.00

Med je pre mňa neoddeliteľnou súčasťou života. Snažím sa ho nakupovať iba z overených zdrojov, teda od včelárov. Vyskúšal som snáď už všetky možné druhy. Či už je taký, alebo taký, môj deň začína s lyžicou medu a strúčikom cesnaku, o čom som presvedčený, že konám správne. Potvrdili mi to aj viacerí lekári.
Škoda, že toho ozaj pravého je stále menej, lebo čoraz menej ľudí sa dokáže obetovať pre tú náročnú prácu akou je včelárstvo.

  • 2
Odpovedať

Anton Marek 26.09.18 15:09

karma
127.00

Ani som si nemyslel, že med môže byť taký rozdielny.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní