Vieš, aké je najdôležitejšie slovo v živote? Ušetrí ťa od zbláznenia!

Vieš, aké je najdôležitejšie slovo v živote? Ušetrí ťa od zbláznenia!

Človek je veľmi zvláštny tvor. Niekedy totiž dokáže hovoriť áno aj vtedy, keď mu v skutočnosti po mysli behá pravý opak – slovo nie. A to je chyba. Aj keď je možno neustále pritakávanie všetkým na všetko lákavé alebo dokonca motivujúce, nie vždy sa to vypláca a často trpí nielen človek, ktorý hovorí na všetko áno, ale aj jeho okolie, teda rodina a blízki. Viete, aké je najdôležitejšie slovo v živote, ktoré sa musíte naučiť?

Pozri aj: Vieš, čo je sarkoidóza? Dávaj si pozor na prejavy tohto ochorenia!

prečo sa naučiť hovoriť NIE

Zdroj: Shutterstock®

Hovoriť aj NIE je zdravé

Ľudia sú všeobecne náchylnejší odpovedať na požiadavky pozitívne, teda slovom áno. Pritakávanie na rôzne úlohy v osobnom či profesnom živote sa však môže veľmi ľahko a rýchlo zrútiť ako domček z kariet. Ak ste aj vy typ človeka, ktorý na všetko hovorí áno, potom iste viete, že sa pri takomto vysokom nasadení môže ľahko stať, že zrazu máte povinností až nad hlavu. A máte ich niekedy až tak veľa, že ich nezvládate plniť, čo vedie k vašej osobnej nespokojnosti, prípadne ku sklamaniu ľudí okolo seba. 

Najväčšou výhodou toho, prečo povedať občas aj nie, je to, že sa ušetríte od celkom zbytočných stresov. Stres vedie ku chronickému vyplavovaniu hormónu kortizolu, čo sa podpisuje na celkovom zdraví človeka. Z toho vyplýva jediné. Hovoriť aj slovo NIE je zdravé a ak hovoríte ÁNO príliš často a na všetko, toto slovo stráca svoj zmysel.

prečo hovoriť nie častejšie

Zdroj: Shutterstock®

ÁNO ako zlozvyk

Slovo áno sa teda pre mnohých ľudí stáva celkom obyčajným zlozvykom a keď dôjde k neschopnosti človeka plniť záväzky, ktoré si narobil, dochádza aj ku znižovaniu sebadôvery. Ako sa teda vo vlastnom záujme naučiť hovoriť aj NIE? Tu je niekoľko rád.

  • Nacvičujte pred zrkadlom. Nie je nič nápomocnejšie, ako sa na vašu prvú negatívnu reakciu poriadne pripraviť. Nehanbite sa a precvičujte v súkromí a pohodlí domova.
  • Vyberajte si. Začať s hovorením slova NIE neznamená, že ho budete hovoriť stále a na všetko. Vyberajte si medzi situáciami a hovorte nie vtedy, kedy z neho budete profitovať.
  • Nevzdávajte sa. Žiadne začiatky nie sú ľahké a ľahké to nebude ani teraz. Ak sa vám povedať nie nepodarí hneď na prvý raz, skúste to znova.
  • Ste priorita. Pamätajte, že priorita ste vždy vy a vaša rodina. Ak nabudúce budete chcieť povedať áno a bude to na úkor vašich potrieb, rozmyslite si to.

Pomôže aj odborník

Tieto užitočné rady by vás postupne mali dostať až do bodu, kedy budete úplne vysporiadaní s hovorením slova NIE vtedy, keď to bude pre vás výhodné. Ak to ale vo vašom prípade nezabralo a so slovom NIE máte stále problém, nehanbite sa poradiť so psychológom. Nikdy nezabúdajte na to, že všetkým sa vyhovieť nedá a zdravie máte iba jedno. 

Zaujme ťa: Bolestivé afty v ústach: Triky, ktoré zaberú v priebehu 24 hodín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 21.10.19 08:12

ĽŠ
karma
100.00

Krátke, no neuveriteľne prospešné slovíčko! Niekedy trvá si ho osvojiť, no v každom prípade je to iba na prospech.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 21.10.19 09:32

MC
karma
109.00

Najdôležitejšie slovo v živote je podľa mňa ĎAKUJEM.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 21.10.19 19:06

MM
karma
100.00

i ja som sa musela naučiť hovoriť NIE, niekedy šlo o zdravie

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 28.10.19 18:12

karma
106.00

Skvelý článok, je to skutočne tak. Snažiť sa vyhovieť a príliš "pritakávať " okoliu znamená aj to, že si nevážime seba samého. Je pekné pomáhať druhým, no ak to má byť na úkor našej rodiny alebo aj nášho zdravia, to už s pomocou nemá nič spoločné - vtedy už ideme sami proti sebe. Ak si človek neváži sám seba, nebudú si ho vážiť ani iní a často ho budú využívať.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 30.09.21 15:55

MB
karma
108.00

Tak to je veľmi ťažké pre mňa...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní