Vieš, ako rozpoznať workoholizmus? Zisti, či sa ťa týka!

Vieš, ako rozpoznať workoholizmus? Zisti, či sa ťa týka!

Vedeli ste, že patríme medzi najpracovitejšie národy sveta? Lenže... do akej miery je to dobrovoľné a v súlade s tým, ako to cítime, vnímame a samy zvládame a do akej miery je to tým, že čím viac zvládame, tým nám toho viac nakladajú (alebo si nakladáme samy)? A vedeli ste, že ak vstávate s myšlienkou na prácu a rovnako tak s ňou zaspávate, pričom drvivú väčšinu dňa ste strávili aj tak len prácou, môžete byť len krôčik od závislosti s názvom workoholizmus?

Myslíte si, že sa vás to týka? V tom prípade čítajte ďalej a zistite, ako rozpoznať workoholizmus, ako veľmi dokáže byť nebezpečný a čo sa s tým dá robiť!

Práca šľachtí – áno, ale...

Čo si budeme klamať – či sa nám to páči alebo nie, workoholizmus je jednou z civilizačných chorôb. Možno to samy poznáte. Vy alebo váš partner či ktokoľvek z vášho okolia dokáže tráviť v práci celú večnosť, s takmer nulovým časom a záujmom o čokoľvek iné – rodinu alebo priateľov. Dovolenka pre neho neprichádza do úvahy, avšak nie preto, že by snáď bol nenahraditeľný, ale preto, že si akékoľvek voľno ani sám nedokáže predstaviť alebo pripustiť, už len pri myšlienke na dovolenku sa cíti previnilo. Všetky súkromné záležitosti idú, samozrejme, bokom. Avšak pozor, hovoríme o čase mimo stanovenej pracovnej doby!

Odporúčame: Ako sa prejavuje vysoká hladina estrogénu? Toto sú jasné symptómy!

závislosť na práci

Zdroj: Shutterstock®

Keď už človek naskočí na kolotoč výkonnosti, aktivity, koncentrácie, pričom za sebou zanecháva dobre odvedenú a ešte lepšie odmenenú prácu, je mimoriadne ťažké tento kolotoč zastaviť. Veď prečo aj? A tak si človek nosí prácu aj domov, nezastaví sa ani keď mu telo začne dávať signály, aby spomalil, zrelaxoval, nezastaví sa ani počas nádchy, chrípky, angíny, po prvom infarkte,... Šéf len uznanlivo prikyvuje a poťlapkáva mu po pleci, ako by aj nie, však ašpiruje na zamestnanca roka. Do lona mu padajú chvály aj zo strany kolegov – opäť, ako by aj nie, veď spraví kopec práce aj za nich a navyše ochotne a rád.

K tomu všetkému srší nápadmi, ktoré neváha sám zrealizovať, ideálne hneď. A život, voľný čas, pekné chvíle, momenty, zážitky, rodina, priatelia, zdravie,... to všetko mu akosi preteká pomedzi prsty a pred očami má len jediné: úspech, finančné zabezpečenie seba aj rodiny, kariéru, oddanosť firme, postup v práci.

pracovanie počas choroby

Zdroj: Shutterstock®

Práca ako závislosť

Závislé teda nemusíte byť len na cigaretách, hrách či čokoláde. Veľmi ničivou závislosťou dokáže byť aj práca. Workoholizmus ako choroba modernej doby si svoje obete nijako zvlášť nevyberá – sadá si tak na mladých ako aj na ľudí vo vyššom veku. Workoholik pociťuje výraznú nervozitu a podráždenosť vždy, keď nepracuje, preto si nedokáže užiť voľné chvíle či dovolenku. Ak ste fajčiarkou a nemôžete si dať cigaretu vtedy, keď na ňu dostanete chuť, tak pocit, ktorý má v sebe workoholik, keď nemôže pracovať, dobre poznáte.

Keď organizmus workoholika trpí...

Človek, závislý na práci, máva problémy so spánkom, nedokáže sa dostatočne uvoľniť a tým si navodiť kvalitný spánok, čiže často siaha po liekoch na spanie či rôznych upokojujúcich prostriedkoch. Naopak, aby zvládal pracovať čo najlepšie, najvýkonnejšie a najdlhšie, siaha aj po stimulantoch a tak si zrejme dokážete predstaviť, ako jeho organizmus trpí. Na konci totiž nebýva len závislosť na práci, na psychofarmakách, ale aj rozpad rodiny, priateľstiev, oslabená imunita, časté chrípky až úzkosti či depresie, často aj pocit vyhorenia, migréna, tráviace ťažkosti, obezita, vysoký krvný tlak a porucha pamäti. Workoholik takisto odmieta prácu v tíme, spolieha sa len sám na seba a svoje schopnosti, cíti sa byť nenahraditeľný.

Inšpiruj sa: Snažíš sa chudnúť? Spoznaj toto nápomocné ovocie pri redukčnej diéte!

život s workoholikom

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pomôcť?

Poviete si – no dobre, ale ako teda vystúpiť z toho kolotoča? Odpoveď nie je, ako prakticky pri všetkých druhoch závislosti, vôbec jednoznačná. Začať však môžete tým, že si naplno uvedomíte, že sa vás workoholizmus priamo dotýka. Nebude to však jednoduché, pretože jedným z príznakov workoholizmu je aj neschopnosť priznať a pripustiť si, že má človek problém. Neprestaňte však pracovať, len zmeňte prístup k práci a skúste si svoje životné hodnoty usporiadať tak, aby ste sa naučili prácu vnímať ako dôležitú, no určite nie najdôležitejšiu súčasť vášho života. Ak si uvedomujete, že máte problém a že ste sa stali závislými na práci, nebojte sa ani požiadať o pomoc psychológa alebo psychiatra – a čím skôr, tým lepšie.

Vyskúšaj: Vieš, čo nerobiť po jedle? Na tieto veci musíš rýchlo zabudnúť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 16.10.18 08:23

ĽŠ
karma
100.00

Prácu treba vnímať ako dôležitú, no určite nie najdôležitejšiu súčasť života, v opačnom prípade to naozaj končí workoholizmom a z tohto začarovaného kruhu je potom ťažké sa vymaniť.

  • 1
Odpovedať

Monika Filípková 16.10.18 13:28

MF
karma
105.00

Do tejto skupiny určite nepatrím, ale poznám ľudí, ktorí sú úplnými workoholik mi.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 17.10.18 10:22

MR
karma
109.00

poznám pár ľudí ktorí “vyhoreli” a skončili rok na pn, je to nebezpečné

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 17.10.18 19:00

MM
karma
100.00

workoholizmus je závislosť a ako každá závislosť je nebezpečná

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní