Vieš, ako si doplniť jód? Nájdeš ho v týchto potravinách!

Vieš, ako si doplniť jód? Nájdeš ho v týchto potravinách!

Jód je významným biogénnym prvkom, ktorý sa v ľudskom organizme podieľa na viacerých funkciách. Zaraďujeme ho medzi stopové prvky, čo znamená, že naše telo ho potrebuje len v menšom množstve. To mu však vôbec neuberá na význame. Práve naopak! Nedostatok tejto látky sa môže vážne odzrkadliť na zdraví jedinca. V nasledujúcom článku vám povieme, ako si doplniť jód a aké množstvo tejto látky vlastne potrebujeme.

Prečo potrebujeme jód?

Jód je chemický prvok zo skupiny halogénov, ktorý má v Periodickej tabuľke prvkov označenie I. Zároveň ide o biogénny prvok, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu organizmu. V prvom rade ho pre svoju činnosť potrebuje štítna žľaza človeka. Tento stopový prvok je totiž nenahraditeľný pri tvorbe hormónov štítnej žľazy a to napríklad tyroxínu či trijódtyronínu. Spomínané hormóny riadia, okrem iného, i dôležité metabolické procesy v organizme. Na dostatočný prísun jódu by mali o to viac dbať tehotné ženy, ktoré ním zásobujú i plod. Hormóny štítnej žľazy, na ktorých tvorbe sa podieľa práve jód, ovplyvňujú vývoj centrálnej nervovej sústavy plodu.

Deficit tejto látky sa prejavuje zníženou činnosťou štítnej žľazy až chorobným zväčšením tohto orgánu, čo nazývame tiež struma. Medzi príznaky nedostatku jódu ďalej zaraďujeme nervozitu, oslabenie imunitného systému, suchú pokožku, zníženie plodnosti či únavu. Deficit tohto stopového prvku, v prípade tehotnej ženy, môže negatívne ovplyvniť vývoj mozgu dieťaťa alebo môže viesť i k predčasnému pôrodu či dokonca potratu. Pre ľudský organizmus je však nebezpečný aj nadbytok jódu. Odporúčaná denná dávka tejto látky je u dospelého jedinca okolo 150 μg, pričom u tehotných žien je potrebné prijať ešte väčšie množstvo.  

Pozri aj: Vieš, aké sú účinky biotínu? Doplň si cenný vitamín krásy aj ty!

jodidovaná soľ

Zdroj: Shutterstock®

V ktorých potravinách ho hľadať?

1. Soľ

Snáď najznámejším zdrojom jódu je soľ. V súčasnej dobe už mnohí výrobcovia ponúkajú jodidovanú, čiže jódom obohatenú soľ. S dopĺňaním jódu by sme sa však len na spomenuté dochucovadlo nemali spoliehať. Nadmerná konzumácia soli totiž môže predstavovať isté zdravotné riziká. Na to, koľko solíme, by sme si vždy mali dávať pozor. Okrem toho sa jód nachádza i v niektorých minerálnych vodách.

2. Riasy

Skvelým zdrojom cenného minerálu sú rozličné riasy. Spomenúť môžeme kombu, nori či wakame. Vo vymenovaných riasach sa pritom nachádzajú skutočne vysoké dávky cenného stopového prvku. Napríklad v riase wakame môžeme nájsť priemerne až 66 μg jódu na jediný gram. Mnohé z nich obsahujú jódu ešte oveľa viac. Riasy sú okrem toho skvelým zdrojom draslíka či vápnika. Dokonca majú schopnosť odkysľovať organizmus.

morské ryby

Zdroj: Shutterstock®

3. Morské ryby

Aj morské ryby či rozličné plody mora dokážu telu doplniť značné množstvo jódu. Spoľahnúť sa môžete na tresku, makrelu, tuniaka či garnáty. Stogramová porcia tuniaka môže obsahovať pokojne až 20 mikrogramov jódu. Spomenuté potraviny sa oplatí do jedálnička zaradiť i z mnohých ďalších dôvodov. Mnohé z nich sú totiž skvelým zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín i viacerých vitamínov a minerálov. Blahodarne pôsobia na hladinu cholesterolu aj stav pokožky a vlasov.

4. Vajcia

Jedno veľké vajíčko vám môže doplniť cez 22 μg jódu. Okrem toho vám dodá i fosfor, draslík, cholín, vitamín E či kyselinu listovú. Vajcia sú tiež dobrým zdrojom bielkovín. Podporujú trávenie aj funkciu pečene, mozgu či hrubého čreva. Rovnako môžu byť nápomocné pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu. Jód sa tiež v rozličných množstvách nachádza napríklad i v mlieku a mliečnych výrobkoch.

sušené slivky

Zdroj: Shutterstock®

5. Sušené slivky

S doplnením jódu vám pomôžu i sušené slivky. Už päť kúskov tohto sušeného ovocia vám doplní až 13 mikrogramov spomínaného stopového prvku. Touto maškrtou do tela dopravíte vitamín K, draslík či vlákninu. Sušené slivky vám navyše pomôžu s lepším vyprázdňovaním. Sú overeným pomocníkom v boji proti zápche. Ďalšími rastlinnými zdrojmi jódu sú kukurica, paradajky či fazuľa mesiacovitá.

6. Jahody

Stogramová porcia chutných jahôd môže obsahovať cez 8 μg nenahraditeľného jódu. Toto lahodné bobuľové ovocie je navyše dobrým zdrojom draslíka, horčíka, fosforu či vitamínu C. Jahody sú tiež nabité antioxidantmi. Posilňujú imunitný systém a blahodarne pôsobia na srdce i cievy. Rovnako vplývajú na detoxikáciu organizmu. Jód vám tiež doplnia napríklad brusnice.

Odporúčame: Čerešňový kvet: Vieš, aké blahodarné účinky má na vlasy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Brenda Bolibruchová 20.02.19 21:00

BB
karma
-1.00

jód je základ a to pri všetkom ... problémom je, že z potravy sa získava pomerne ťažko :/ ja som s ním mala výraznejší problém počas prvého tehotenstva a tam sme to potom zachránili s užívaním ogestanových toboliek

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní