Vieš čo sa nachádza na povrchu peňazí? Odteraz si dáš pozor!

Vieš čo sa nachádza na povrchu peňazí? Odteraz si dáš pozor!
  • 13.01.2018
  • Monika Šomšáková

Viete čo sa nachádza na povrchu peňazí? Tak po prečítaní tohto článku si dáte určite pozor a budete si častejšie umývať ruky, ak prídete do styku s peniazmi. Z povrchu bankoviek sa dá zistiť mnohé.

Chcete vedieť, aké baktérie či vírusy môžete dostať z peňazí alebo čo sa dá z bankoviek zistiť? Dozviete sa v článku. 

Čo nájdeme na európskych bankovkách?

Na európskych bankovkách je priemerne až 26 000 baktérii! Zistilo sa dokonca, že bankovky sú kontaminované choroboplodnými zárodkami viac ako mince. Tu je nutné však podotknúť, že závisí aj od typu materiálu, z akého je bankovka vyrobená. Na bankovkách nájdete rôznych baktérií a vírusov chrípky (mimochodom tie sa tam dokážu udržať až 17 dní). 

Okrem pomerne bežných baktérií sa ale na peniazoch, ale aj na bankomatoch môžu vyskytovať nebezpečnejšie nepríjemnosti. Experti na niektorých z nich totiž objavili aj stopy salmonely, zlatého stafilokoka či E-coli.

Skutočne, po manipulácii s peniazmi si umývajte ruky. Čo je však veľmi dôležité, po dotyku s bankovkami a mincami sa vyvarujte dotyku slizníc - napríklad úst, očí alebo nosa.

čo všetko môžete nájsť na európskych bankovkách

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa nachádza na dolárových bankovkách?

Asi najkontroverznejším zistením je, že až 80% papierových dolárových peňazí má vraj na svojom povrchu zvyšky kokaínu! Vedci objavili aj vaginálne baktérie, mikróby z úst, DNA domácich zvierat a rôzne vírusy. Tieto odlišné druhy baktérií, húb i vírusov dokážu informovať nielen o ochoreniach ich majiteľa, ale aj o tom, čo často konzumuje alebo aké má domáce zviera. 

Zistilo sa, že používaním bankoviek a nedodržiavaním správnych hygienických návykov si môžete spôsobiť aj nepekné akné. Je očividné, že všetky tieto veci môžete nachádzať na bankovkách, kedže sú v obehu aj niekoľko rokov. Dolárové bankovky majú pórovitý materiál z bavlny a ľanu, a to pomáha organizmom zachytiť sa na ich povrchu. 

Pozri aj: Suchý peeling: Čo to je a aké má účinky? Vyskúšaj, neoľutuješ!

čo všetko môžete nájsť na dolárových bankovkách

Zdroj: Shutterstock®

Existujú aj hygienické peniaze?

Americké doláre sú zo zmesi materiálov, ktoré vraj dokážu na seba oveľa lepšie viazať choroboplodné zárodky. Niektoré krajiny sa, naopak, snažia prechádzať na plastové peniaze, ktoré sa považujú za bezpečnejšie. Platia nimi napríklad v Kanade, vo Veľkej Británii alebo v Austrálii. 

Ich ďalšími výhodami sú, že ich môžete vyprať alebo sa okúpať s nimi v mori a nič sa im nestane. Môžete ich pokrčiť a ony sa vrátia späť do pôvodného tvaru. 

Zaujme ťa: Ovplyvňuje ťa mesačný spln? Do života ti zasahuje viac ako myslíš

plastové bankovky

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Kusá 13.01.18 10:02

KK
karma
90.00

na ZŠ som mala učiteľku ktorej manžel pracoval v banke a denne chytal do rúk bankovky a dostal z baktérií nejakú chorobu z ktorej sa dlho liečil, preto si vždy umývam ruky keď platím či už papierovými alebo mincami...o tých plastových som čítala prvýkrát, ma to fakt prekvapilo

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 13.01.18 11:06

MG
karma
104.00

Je šialene kolko virusov a bakterii na nas ciha, vedela som, že pri minciach a bankovkach si treba davat pozor, ale po precitani clanku budem ovela viac v strehu...poviem Vam, zaludok som mala v krku. Dakujem za uverejnenie, je ozaj dolezite mat pristup k takymto informaciam.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.01.18 11:39

ĽŠ
karma
100.00

O plastových peniazoch čítam prvý krát, dobrý článok, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Ján Kováčik 13.01.18 15:09

JK
karma
-1.00

Po práci a pred každým jedlom, umyte si ruky mydlom!...aj takéto heslo sme mali na nástenke v triede ZDŠ pred véééľa rokmi...
...a učiteľka nás upozorňovala: detičky a hlavne si ich umyte, keď budete mať v ručičkách peniažky, lebo na nich je veľmi veľa všelijakých baktérií a mohli by ste ochorieť a nechodili by ste do školy, neučili sa, nepísali diktáty a dokonca ani domáce úlohy a bolo by vám za vyučovaním preveľmi smutno, že...?...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.01.18 20:12

SK
karma
114.00

hlavne pani pokladníčky v obchodoch mávajú najčastejšie problémovú pokožku v okolí brady, je to práve z chytania peňazí a následne svojej tváre - pokožky, samé baktérie a vírusy...

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 13.01.18 22:40

karma
109.00

som zhrozená z toho,čo všetko na nás číha z bankoviek.Po prečítaní článku by som už najradšej žiadnu bankovku nevzala do ruky...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní