Vieš, čo si zbaliť do príručnej batožiny? Tieto veci nechaj doma!

Vieš, čo si zbaliť do príručnej batožiny? Tieto veci nechaj doma!
  • 12.07.2018
  • Simona Kostková

Balenie na dovolenku je náročnou, avšak aj veľmi príjemnou aktivitou. Náročné to je hlavne pokiaľ vám ostáva málo času na pobalenie celej rodiny a príjemný je pocit, že už vás len pár dní delí od dovolenky. Napriek tomu, pokiaľ cestujete do teplých krajín lietadlom, balenie sa pre vás môže predstavovať problém. Čo s príručnou batožinou?

Príručná batožina predstavuje záchranný balíček, ktorý by mal obsahovať všetko, čo by ste mohli potrebovať počas cestovania. No ale čo všetko by to malo byť? Veľmi často sme „obmedzovaní“ práve rozmermi, ktoré má príručná batožina mať a preto si do nej balíme iba tie najnutnejšie veci, ako sú vreckovky, tabletky, peňaženku či niečo na čítanie. Preto sme pre vás pripravili zoznam tých najdôležitejších vecí, ktoré vám zachránia život počas letu.

Lieky

Prvá, najdôležitejšia vec, ktorú musíte mať so sebou kamkoľvek cestujete, sú lieky. Samozrejme, pokiaľ viete, že cesta lietadlom na vás nepôsobí zrovna dobre, tabletky na zlepšenie situácie majte pri sebe vždy. Rovnako tak si zbaľte lieky, ktoré užívate pravidelne, napríklad na tlak či astmu. Zvyšné, o ktorých viete, že ich nebudete potrebovať, si pokojne nechajte v kufri. Podľa predpisov by ste mali v príručnej batožine prevážať tekutiny v 100 ml fľaštičkách, uložených v priehľadnom vrecúšku s maximálnym objemom 1 liter. Avšak tekuté lieky predstavujú výnimku, preto ich majte zvlášť zabalené a predložte ich pri kontrole spolu s potvrdením od lekára v anglickom jazyku!

Pozri aj: Vieš, čo je elektrosmog a ako sa pred ním chrániť?

čo si zbaliť na dovolenku

Zdroj: Shutterstock®

Peniaze a karta

Peňaženka predstavuje spolu s mobilom dve najzákladnejšie veci, ktoré má pri sebe vždy každý jeden človek. Je preto jasné, že oboje budete mať pri sebe vo vrecku, poprípade v batožine počas letu aj vy. My vás ale chceme upozorniť na to, že je veľmi výhodné mať pri sebe okrem pár eur aj menu, ktorá sa vo vašej cieľovej krajine používa. Po príchode do cieľa sa vám môže stať, že budete musieť platiť skôr, než sa vôbec dostanete do zmenárne a zamenenými peniazmi si ušetríte čas aj prácu.

Jedlo a pitie

Veľakrát práve tento bod predstavuje problém, hlavne čo sa týka tekutín. Drobné jedlo, ako oriešky, čokoláda, sušienky či tyčinky, vám dodá potrebnú energiu počas dlhšieho letu a rovnako vám aj upokojí nervy. Pozor by si však mali dať matky, ktoré prenášajú detskú výživu alebo mlieko, ktoré, ako ostatné tekutiny, musia byť v batožine v povolenom množstve, ktoré sme spomínali vyššie.

To isté platí aj pre vodu. Niekedy musíte čeliť vážnym rozhodnutiam a to, či si vziať lak na vlasy namiesto voňavky alebo či prežiť ten týždeň bez make-upu. A ak sa k tomu ešte pridá pitie, za ktoré, či už na letisku alebo v lietadle, pomerne draho zaplatíte, máte problém ako vystrihnutý zo ženského románu. Oplatí sa preto zainvestovať do skladacej fľaše, ktorú si môžete po odbavení naplniť vodou z umývadla a v pokoji si popíjať počas cesty.

tekutiny do lietadla

Zdroj: Shutterstock®

Hygienické potreby

Mimoriadne dôležitý bod predstavujú hygienické pomôcky. Aj napriek viditeľnej čistote na toaletách v lietadle, si nikdy nemôžete byť istý, či je to čisté naozaj. Rovnako aj opierky či rôzne iné predmety, s ktorými sa v lietadle dostanete do kontaktu, predstavujú pri danom počte ľudí na palube, riziko. Majte preto pri sebe vždy vlhčené servítky, poprípade antibakteriálne mydlo. Hodiť sa vám to môže aj v prípade, ak budete dlho čakať na zvyšnú batožinu na letisku. Bohužiaľ, aj tieto zložky podliehajú pravidlu o tekutinách – do 100 ml.

Mobil

Mobil je veľmi dôležitá vec a oplatí sa ho mať v príručnej batožine, ak by sa vám stratil zvyšok kufrov, poprípade, ak by ste na ne dlho čakali. Spolu s mobilom majte zbalenú aj nabíjačku, bez ktorej vám mobil dlho nevydrží. Okrem toho je veľmi praktickou pomôckou na dovolenku aj prednabitá power banka, ktorá vám dokáže pomôcť, ak sa vám vybije mobil a vy sa nachádzate niekde, kde nemáte prístup k elektrine. Navyše, podľa platných predpisov, by power banka nemala byť v batožinovom priestore. 

rozmery príručnej batožiny

Zdroj: Shutterstock®

Oblečenie

Posledný bod sa vám bude zdať prehnaný, no raz vám možno pomôže. Ako prvé sa oplatí kúpiť si bundu, ktorá sa dá zložiť do malej kapsičky. V prípade, ak by ste dlho čakali na batožinu, poprípade, ak by došlo k náhlej zmene počasia, budete vždy v teple a v suchu. Okrem toho, ak chcete byť naozaj pripravený na všetko, môžete sa v obchodoch poobzerať po multifunkčnom oblečení, napríklad po šatách, ktoré vám tiež nezaberú veľa miesta v príručnej batožine a môžu vám spríjemniť horúce chvíle. Na záver nezabudnite skontrolovať vždy presné rozmery batožiny, podľa spoločnosti, ktorou letíte, väčšinou bývajú 40 x 55 x 23 cm.

Neprehliadni: Vieme, čo prináša šťastie do domova. Poznáš tieto zásady?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 12.07.18 17:38

ĽŠ
karma
100.00

Poučný článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.07.18 21:49

MC
karma
109.00

Balenie moja nočná mora...

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 17.07.18 09:48

MD
karma
132.00

Veľmi dobré rady :) Určite ich využijem....ja som typ, čo si všetko plánuje a pred cestou si vždy spíšem zoznam, aby som nič nezabudla...

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 14.02.21 05:13

KS
karma
133.00

Všetko sú to veľmi užitočné a dôležité veci :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní