Vieš, čo je elektrosmog a ako sa pred ním chrániť?

Vieš, čo je elektrosmog a ako sa pred ním chrániť?

Sú všade okolo nás. Mikrovlnky, práčky, chladničky, televízory, počítače a množstvo iných spotrebičov. A tie na jednej strane slúžia a uľahčujú život, no na druhej strane vedia aj poriadne uškodiť nášmu zdraviu. Preto sme sa pozreli na to, čo je elektrosmog a ako sa pred ním môžeme chrániť. Týka sa totiž každého z nás.

Elektrosmog nevidíme ani necítime

Laicky povedané, elektrosmog je znečistenie elektrinou. V praxi ide o elektromagnetické žiarenie, ktoré, narozdiel od smogu, vychádzajúceho napríklad z automobilov, nevidíme ani necítime. Zdrojom elektrosmogu sú tak komunikačné zariadenia a vedenia s vysokým napätím, ako aj elektrospotrebiče, motory, dopravné trate či samotný elektrický prúd a elektroinštalácia v domácnosti.

Za zmienku ale stojí, že elektrosmog pôsobí len vtedy, keď je spotrebič, prístroj alebo zariadenie, v prevádzke. Preto, ak je spotrebič odpojený od elektriny, elektromagnetické vlny jednoducho nevyžaruje.

Pozri aj: Niekoľko dôvodov prečo sú rastliny v byte dôležité

elektromagnetické žiarenie

Zdroj: Shutterstock®

Čo si budeme klamať, elektrosmog je skutočne všade navôkol. Či už je reč o wifi, úsporných žiarovkách, holiacich strojčekoch, mobiloch alebo umelom osvetlení – drsne povedané, ožarované sme neustále. Je to doslova neviditeľná hrozba pre ľudstvo. A koniec koncov, nielen pre ľudstvo, keďže ohrozené sú aj zvieratá a rastliny. Aby sme vás však príliš nedesili, bežne využívané elektrické zariadenia nie sú až takou extrémne veľkou hrozbou pre človeka. Tou je napríklad až dlhodobý pobyt v blízkosti naozaj silného vysielača.

škodlivosť mobilných telefónov

Zdroj: Shutterstock®

Dopad na elektrosenzibilných ľudí

A aký má vlastne elektrosmog dopad na naše zdravie? Mimoriadne citliví ľudia sa často stretávajú s chronickou únavou, nespavosťou, bolesťou očí aj hlavy, depresiou či dokonca vypadávaním vlasov, pričom, s najväčšou pravdepodobnosťou, vinníkom je elektrosmog. Hovorí sa tomu elektrosenzibilita. Menej častým príznakom môže byť aj šedý zákal, ochorenie srdca či dokonca detská leukémia.

Zrejme vás neprekvapí, že bola preukázaná aj spojitosť medzi rakovinou (predovšetkým mozgu)  a dlhodobým používaním mobilného telefónu, hoci sa nájdu aj vedci, ktorí túto teóriu vyvracajú. A hoci stupeň žiarenia býva bežne meraný špeciálnymi meracími zariadeniami, ešte stále prebiehajú výskumy na túto tému, preto jednoznačný záver, ako človeka a životné prostredie dostatočne chrániť, nateraz neexistuje.

Zaujme ťa: Práca v záhrade lieči: Ako ti pomôže skvalitniť tvoj život?

elektrosmog a zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Elektromagnetické pole aj lieči

Na druhej strane, elektromagnetické pole sa bežne využíva aj na liečbu, veď sa len pozrime na takú elektroliečbu, ktorá zvyšuje prekrvenie, ultrazvuk, ktorý zase znižuje bolesť alebo magnetoterapiu, ktorá napríklad výrazne urýchľuje hojenie.

Na záver máme pre vás niekoľko tipov a rád, čo môžeme robiť pre to, aby mal elektrosmog na nás čo najmenší dopad:

  • Mobilný telefón na noc vypínajte a nenoste ho vo vrecku! Pomôže aj to, ak vaše hovory skrátite na minimum a namiesto hodinových „pokecov“ s kamarátkou si s ňou radšej zájdete osobne na kávu.
  • Do spálne či detskej izby si dajte čo najmenej elektrických zariadení (ideálne žiadne).
  • Zvyknite si vyťahovať elektrické spotrebiče zo zásuvky vždy, keď viete, že ich nejaký čas nebudete používať.
  • Pestujte doma čo najviac rastlín – proti elektrosmogu bojujú najmä kaktusy.
- Anketa

RIADITE SA NIEKTOROU Z RÁD, AKO SA CHRÁNIŤ PRED ELEKTROSMOGOM?

Odpovedalo 65 ľudí  

Áno, dodržujem všetky
9%
Áno, niektorými
69%
Nie, ale teraz už budem
12%
Nie, aj tak to nepomôže
9%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 19.06.18 22:23

JK
karma
100.00

Zaujímavý článok

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní