Vieš, prečo je hrabanie listov dôležité? Toto ťa prekvapí!

Vieš, prečo je hrabanie listov dôležité? Toto ťa prekvapí!
  • 26.10.2018
  • Simona Kostková

Poslednou aktivitou, ktorú môžeme pred prichádzajúcou zimou robiť vonku v záhrade, je hrabanie listov. Pre niekoho zábavná činnosť, pre iného otravná. Je to vôbec také dôležité? Väčšinou robíme túto činnosť preto, aby sme na jar mali trávu krásne zelenú a aby sa okolitým stromom darilo. Poprípade, aby sme mohli pozbierané listy využiť na kompost.

Každý, kto má záhradu, či už väčšiu alebo menšiu, vie veľmi dobre, aké je dôležité hrabanie listov predtým, ako príde prvý mraz či sneh. No teraz sa podržte, my sme zistili, že s hrabaním listov to nie je také jednoznačné, ako sa môže zdať! Odhaľte pravdu o tom, prečo je dôležité hrabanie listov a kedy je na to správny čas.

Lístie dokáže trávu ochrániť aj poškodiť

Na väčšine nášho územia posledné dni fúka silný vietor, ktorý privial na záhrady množstvo listov. A na nás ostáva, aby sme ich pozbierali a urobili poriadok. Je to ale správny postup, naozaj je spadnuté lístie také neželané pre náš trávnik? Nie, nie je! Listy totiž chránia pôdu a okolité rastliny pred vlhkom, mrazom a zimným slnkom. Odborníci dokonca odporúčajú, aby sa na zimu dávalo lístie k takým rastlinám, ako sú trvalky, opadavé aj neopadavé dreviny, ako napríklad k rododendronom, azalkám, ihličnanom a k živým plotom. TIP: Nahrňte lístie k týmto rastlinám, zasypte ho trochou kompostu, aby ho vietor neodfúkal a na jar sa môžete tešiť z krásnych kvetín a stromov.

Pravdou ale zostáva, že popadané lístie, ktoré necháte cez zimu na trávniku, vám zanechá škaredé fľaky či ostrovčeky bez trávy. Na druhej strane, ak ho všetko vyzbierate, tak pripravíte trávu o prírodné hnojivo. Čo s tým? Pomoc je celkom jednoduchá – stačí, ak počkáte, kým opadajú všetky okolité stromy a listy následne rozomeliete sekačkou. Zabezpečíte tak, že tráva bude počas zimy dostatočne chránená a zároveň eliminujete aj jej prípadné poškodenie.

Neprehliadni: Október v záhrade: Pozri sa, na čo všetko netreba zabudnúť!

kedy zbierať lístie

Zdroj: Shutterstock®

Vysávač alebo hrable?

Vysávače na lístie predstavujú pre mnohých ľudí zbytočný luxus, ktorý nie je potrebný. Veď lístie sa dá rýchlo a jednoducho pozmetať metlou alebo pohrabať pomocou hrablí. No v prípade, ak máte väčšiu záhradu, je jednoznačnou voľbou vysávač. Ten vám nielenže ušetrí mnoho času a listy efektívne vsaje do vreca, no dokáže pomôcť aj pri upratovaní okolia domu. Dokážete pomocou neho odstrániť prebytočný prach, piesok či iné nečistoty z tvrdých povrchov. Rovnako tak si poradí aj s drobnými konárikmi, šiškami, suchou trávou alebo žaluďmi.

Vysávač môžete oceniť hlavne v prípade, ak je vaša záhrada plná mokrého lístia, vďaka jeho funkcii fúkača. Ten lístie vysuší a vy ho tak môžete omnoho ľahšie odstrániť do vreca alebo kompostu. Ďalšou super schopnosťou je, že vysávač na lístie vám pomôže aj so sekaním, čím dokážete posekať značné množstvo lístia a využiť ho na prikrytie trávnika.

prečo používať vysávač na lístie

Zdroj: Shutterstock®

Čo s veľkým množstvom listov?

Ak máte záhradu, plnú stromov, ktoré vám po opadaní pokryjú celú trávu v niekoľko centimetrovej vrstve, je jasné, že to nemôžete nechať len tak. V takomto prípade môžete časť lístia využiť na kompostovanie. Avšak nie každý list sa hodí na kompostovanie. Listy z ovocných stromov, javoru, lístky okrasných kríkov, sa rozkladajú veľmi dobre, takže tie môžete pokojne kompostovať. Naopak, listy z orecha alebo dubu obsahujú veľké množstvo látok – taníny, ktoré spomaľujú ich rozkladanie. V takomto prípade spravíte dobre, ak ich zlikvidujete alebo odveziete do zberného dvora ako bioodpad.

Samotné kompostovanie nie je vôbec zložitý proces. Stačí, ak si zadovážite, poprípade sami vyrobíte, drôtený kompostér alebo rýchlokompostér. V drôtených kompostéroch sa listy zasypávajú po vrstvách zeminou a kompost sa necháva prirodzene zrieť. V plastových rýchlokompostéroch, naopak, prebieha zrenie veľmi rýchlo – väčšinou v priebehu troch mesiacov. A čo s výsledným listovým humusom? Môžete ho využiť ako hnojivo alebo ako substrát pri presádzaní izbových rastlín.

ako kompostovať

Zdroj: Shutterstock®

Milé dámy, hrabanie lístia teda nie je iba jednoduchý úkon, ktorý môžete bezhlavo spraviť. Je dôležité tomu venovať čas a tiež si premyslieť, či chcete mať záhradu na jar krásnu alebo nie. Malým bonusom, ktorý môžete pre svoju záhradu urobiť, je chovanie ježkov. Vtipné, však? 

Veľkými nepriateľmi každej záhrady sú slimáky a práve tie dokážu zlikvidovať ježkovia a drobné obojživelníky. Vytvorte im preto podmienky na prezimovanie a oni sa na oplátku na jar postarajú o nechcených slimákov! Postačí, ak na záhrade necháte menšiu kopu lístia, v ktorej radi prezimujú. Ak chcete byť ešte lepším ubytovateľom, kúpte im malý domček a vysteľte ho trávou alebo senom.

Musíš vidieť: Rady a tipy na bezpečnú túru do hôr: Na toto určite nezabudni!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 26.10.18 06:15

ĽŠ
karma
100.00

Kopec lístia, ježkovia i slimáci, všetko máme k dispozícii, už len ten vysávač by sa zišiel ...

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 26.10.18 16:39

DB
karma
117.00

tak teraz má dilemu - pohrabať - nepohrabať?

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.10.18 21:51

karma
109.00

Máme veľkú záhradu a lístie hrabeme a hrabeme stále dookola.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 27.10.18 19:27

MG
karma
104.00

Zaujímavý článok, ďakujem.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 13:43

karma
127.00

Tak hrabať alebo nehrabať?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní