Vrásky smiechu, vrásky starostí, vrásky... prečo vlastne vznikajú?

Vrásky smiechu, vrásky starostí, vrásky... prečo vlastne vznikajú?

„Rybičko zlatá, přeju si, mít vrásky smíchu u pusy ...“ (Hana Zagorová)

Niekto si ich praje, niekto ich akceptuje a iní sa ich snažia zbaviť. Takéto sú vrásky, ktoré sa v prvom rade objavujú na našej tvári. Je to prirodzený proces, ktorý už zdiaľky napovedá, že nie sme najmladší. Zatiaľ čo nemôžeme vrátiť čas späť, môžeme ho aspoň pomyselne zastaviť. Preto existujú rôzne spôsoby, vďaka ktorým môžete oddialiť vznik vrások.

Príčiny vzniku vrások sú rôznorodé, preto je potrebné pochopiť a poznať všetky faktory, ktoré ovplyvňujú našu pokožku. Je to nevyhnutný a hlavne prvý krok k pleti bez vrások. Samozrejme, široká škála rôznych faktorov prispieva k vzniku rôznych druhov vrások, ktoré sa prejavujú a prehlbujú v priebehu rokov. A dokonca môžeme povedať, že niektoré vychádzajú z našich vlastných životných rozhodnutí, zatiaľ čo niektoré sú prirodzené a nemáme na ne veľký vplyv.

Všeobecne však platí, že nemôžeme uniknúť vplyvom, ktoré vedú k tvorbe vrások, no môžeme urobiť správne kroky pre to, aby sme ich minimalizovali.

Pozri aj: Hadí olej skutočne existuje: Pomôže ti lepšie, ako ten najdrahší krém

vrásky v okolí očí

Zdroj: Shutterstock®

Vrásky na tvári, na rukách, na ramenách,...

Ako sme písali, vrásky sú súčasťou prirodzeného procesu starnutia. Postupne, ako starneme, pokožka sa stáva tenšou, suchšou, menej elastickou a menej schopnou čeliť všetkým nástrahám a vplyvom, ktorým je každý deň vystavovaná.

Zakaždým, keď sa pohne sval tváre, sa pod povrchom vytvára „drážka“ – ak je človek mladý, koža sa vráti späť do svojho pôvodného stavu a to vďaka jej pružnosti. V staršom veku, kedy je pleť ochabnutá, neelastická, sa drážka v pokožke začne prehlbovať, čo sa začne prejavovať aj navonok a to spočiatku len v podobe jemných línií, no postupom času v podobe hlbokých vrások.

Za všetkým treba hľadať environmentálne faktory, ako napríklad fajčenie, ktoré urýchľuje tvorbu vrások. Ale ani slnečné žiarenie nie je v tomto prípade žiadnym neviniatkom. Vystavovanie sa ultrafialovému žiareniu, napríklad pri chytaní letného bronzu, spôsobuje vznik vrások – a to nielen na tvári, ale aj na rukách a ramenách. Aby sme to uviedli na pravú mieru, tak UV žiarenie rozkladá kolagénové a elastínové vlákna v pokožke. Tie sú uložené pod povrchom pokožky, kde zabezpečujú jej pružnosť a elasticitu. Ak je táto, nazvime to bariéra pokožky oslabená, začne sa akoby prepadať a na jej povrchu sa začnú vytvárať vrásky.

Aj alkohol má aký-taký podiel na vzniku vrások. Asi všetkým je jasné, že samotný alkohol dehydruje (preto po party pociťujeme „suchoty“), čo má v konečnom dôsledku vplyv aj na vysúšanie pokožky a pravdepodobne tak aj na vznik vrások.

vrásky na tvári

Zdroj: Shutterstock®

Genetika, hormóny a vrásky

Vyššie spomenuté faktory prispievajúce k tvorbe vrások, môžeme zaradiť primárne medzi vonkajšie vplyvy, ktoré vznikajú v dôsledku nášho životného štýlu. Existujú však aj vnútorné faktory, ktoré sú prirodzené a ťažšie ovplyvniteľné.

V prvom rade je starnutie vrodené – náš fyzický vývoj je čiastočne naprogramovaný od počatia až po starobu. Preto v tomto prípade môžeme hovoriť o genetických vráskach, ktoré sú nám dané do vienka. Celý proces starnutia sa ukrýva v našej DNA, preto je možné, že sa vrásky u niekoho objavia skôr a u niekoho oveľa neskôr.   

Dokonca aj hormóny dokážu mať nepriaznivý vplyv na našu pokožku. Za všetkým treba hľadať najmä estrogén, ktorý ovplyvňuje hrúbku kože, prietok krvi a hydratáciu pokožky a tým aj vznik vrások. Vo všeobecnosti platí, že ženy majú vyšší sklon k tvorbe vrások, ako muži. A to nielen preto, že máme jemnejšiu pokožku, ale aj preto, že k strate estrogénu v našom tele dochádza najmä v období menopauzy. V takom prípade je vhodné vyskúšať substitučnú hormonálnu liečbu, ktorá má priaznivý vplyv na celý ženský organizmus.

pleťové sérum a sérum na očné okolie

Zdroj: Shutterstock®

Ako predchádzať vzniku vrások?

Ako sme vám už mierne naznačili, tak k vzniku vrások dochádza najmä v dôsledku straty kolagénu. Nehovoriac o tom, že aj strata niektorých vitamínov, ktoré sa podieľajú na syntéze kolagénu, môže rovnako ovplyvniť vzhľad našej pokožky. Z tohto dôvodu je najlepšou prevenciou pred vráskami kolagén. Ten funguje ako lepidlo, ktoré udržiava pokožku pružnú a pomáha jej vracať sa do pôvodného stavu.

Kolagén vám z neba nespadne, preto ak sa pýtate, ako ho telu doplniť, tak staviť môžete na pestrý jedálniček alebo vzácne oleje, ktoré prispievajú k vyhladeniu vrások. Takýmito najlepšími olejmi sú jojobový olej a pupalkový olej. Tieto oleje sa vyznačujú schopnosťou udržiavať prirodzenú vlhkosť pokožky – takou maličkosťou prispievajú k vyhladeniu vrások.

A keďže sme dnes začali trošku netradične, a to úryvkom textu z piesne od Hany Zagorovej, tak rybičky, ktoré obsahujú vzácne oleje, nájdete aj v ponuke na tiandekozmetika.sk. Rybičky, inak nazvané aj pleťové a očné sérum, zaisťujú bohatú výživu kože, pomáhajú bojovať proti príčinám zmien, súvisiacich so starnutím, zároveň chránia bunky pred voľnými radikálmi a dopĺňajú pokožke vlhkosť.

Odporúčame: Ako si okoreniť život? Zmeňme hrozivé štatistiky s Voluptou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní