Všetky vodičky, pozor! Viete, ako šoférovať bezpečne a zdravo?!

Všetky vodičky, pozor! Viete, ako šoférovať bezpečne a zdravo?!

Muži si odjakživa robia žarty zo žien za volantom. Vždy, keď okoloidúce auto spraví chybu, okamžite predpokladajú, že za volantom je žena. Niekedy nás dokonca všetky hádžu do jedného vreca a robia z nás blondíny. Nevieme síce, ako farba vlasov ovplyvňuje vodičské schopnosti, ale vieme, že keď sa priučíme, ako šoférovať zdravo a najmä bezpečne, môžeme tieto stereotypy zmiesť zo stola. V tomto článku vám opíšeme potenciálne nebezpečenstvá, ktoré môžu negatívne pôsobiť na zdravie a bezpečnosť človeka za volantom, ale aj pasažierov vozidla.

(Ne)poriadok v aute

Samozrejme, že najdôležitejšie je byť za volantom ostražitý, pozorný, dodržovať predpisy či nepožívať alkohol pred jazdou. To sú však samozrejmosti, o ktorých v tomto článku písať nebudeme. Prejdeme na to, čo môže spôsobiť vážny problém, najmä ak dôjde ku zrážke dvoch vozidiel a vy si to ani neuvedomujete. Je to neporiadok v aute. Možno to človeku len tak nenapadne, no štatistiky ukazujú, že následky nehody môžu byť pre vodiča a posádku auta oveľa horšie, ak boli v aute voľne pohodené predmety.

Len obyčajná malá ceruzka môže pri náraze v rýchlosti 50 km/h rozbiť čelné sklo! Predstavte si, čo sa stane, ak ju náraz vymrští človeku priamo do tváre či inej časti tela... Alebo si nič nepredstavujte a jednoducho v aute udržujte poriadok a nemajte v ňom voľne pohodené predmety (ani fľaše s vodou). Okrem toho sa v špine zvyknú v autách množiť baktérie, ktoré potom v tomto uzavretom priestore dýchate vy aj vaše deti.

Zaujme ťa: Prečo je červená quinoa lepšia ako obyčajná a ako ju pripraviť?

správny sed v aute

Zdroj: Shutterstock®

Správny sed a tichšia hudba

V aute trávime pomerne dosť času počas dňa. Predstavte si, že v ňom niekedy denne zabijete aj niekoľko hodín, a to všetko si odnáša vaše zdravie. Zväčša totiž v aute sedíme úplne nesprávne. Hrbíme sa, predkláňame sa a vrtíme zápästiami a lakťami, až je to neznesiteľné pre naše kĺby. Aby ste nemuseli riešiť bolesti chrbta, kolien, bedier a podobne, mali by ste sa v aute naučiť sedieť správne. To znamená: sedieť rovno, no nie upnuto, ruky na volante by mali byť v pozícii „za desať dve”, ramená nad bokmi a kolená nad chodidlami, keď nestúpajú na pedál a máte ich voľne na zemi.

To by bolo k správnemu sedu. A čo hudba? Hlasná hudba, ktorú majú mnohí z nás tendenciu počúvať práve v aute, môže viesť až k strate sluchu. To za to určite nestojí, nehovoriac o tom, že vás pripravuje o ostražitosť a pozornosť, čo sú vlastnosti, ktoré by ste v aute mali venovať situácii na ceste pred vami.

hudba v aute

Zdroj: Shutterstock®

Hlavne bez stresu

Štúdie a prieskumy ukázali zaujímavú skutočnosť. Ľudia, ktorým oznámili, že budú do práce cestovať o 20 minút dlhšie ako doteraz, dosiahli takú hladinu stresu, ako keby im niekto plat zredukoval o 15 percent. Dochádzanie do práce je teda pre ľudí stresujúce. Ako sa tomuto stresovaniu vyhnúť? Ak máte flexibilnú pracovnú dobu, upravte si ju tak, aby ste ráno a večer nestáli v zápche. Ak sa to nedá a vy nemôžete auto vymeniť za iný dopravný prostriedok, skúste odchádzať do práce skôr a napríklad zaparkovať ďalej od práce. Každodenná prechádzka od auta k pracovisku vám urobí dobre.

Inšpiruj sa: Ako si pripraviť espresso? Bude lepšie ako z tej najprestížnejšej kaviarne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 31.08.19 07:06

ĽŠ
karma
100.00

Poučný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní