Výber zdravého a kvalitného pečiva: Čím sa pri nákupe riadiť?

Ako vybrať zdravé pečivo?

Výber zdravého a kvalitného pečiva, ktoré okrem energie poskytne telu i minerály či vitamíny, môže byť poriadne komplikovaný.

 

V menších aj väčších obchodoch na nás totiž čaká obrovský sortiment rôznych druhov pečiva.

 

V regáloch nájdeme chlieb, rožky, žemle, a to nehovoriac ešte o rozličných typoch múky, z ktorej sú tieto potraviny pripravované. Práve preto sme si pre vás pripravili zopár tipov a rád, ktoré vám môžu pri ďalšom nákupe pomôcť!

 

Na začiatku musíte mať jasno v názvoch

Názov pečiva vám o samotnom produkte napovie asi najviac. V obchodoch môžeme najčastejšie natrafiť na pomenovanie cereálny, celozrnný či viaczrnný výrobok. Najviac klamlivé spomedzi menovaných býva pre zákazníkov označenie pečiva za cereálne. Tento pojem totiž vyvoláva dojem, že ide o zdravé pečivo. To, že je chlieb alebo rožok cereálny však znamená len toľko, že je vyrobený z cereálií, čiže obilnín. To znamená, že ide o akékoľvek pečivo vyrobené z múky.

 

Bude vás zaujímať: Klimaktérium (prechod): Aké sú jeho príznaky a ako ho zvládnuť?

Následne je veľmi jednoduché popliesť si pojmy cereálny a celozrnný. Celozrnné pečivo sa vyrába z celozrnnej múky, ktorá vzniká pomletím celých obilných zŕn vrátane obalov, čiže spolu s otrubami a klíčkami. Týmto spôsobom sa v múke, a teda aj v pečive, zachovávajú cenné vitamíny, minerály a vláknina. Práve preto je celozrnné pečivo vítanou súčasťou zdravej stravy. Mnoho ľudí si ho však často pletie s ďalším druhom pečiva, a to viaczrnným.

 

Označenie pečiva za viaczrnné znamená, že pri jeho príprave bolo použitých viac druhov obilia, prípadne môže produkt obsahovať aj strukoviny či olejnaté semená. Avšak o celozrnnosti nemusí byť vôbec reč, rovnako ako v prípade cereálneho pečiva.

 

Odporúčame: Oksana Mukha a jej honosné svadobné šaty

Tmavá farba či semienka nemusia nič znamenať

Mnohí sa pri nákupe pečiva orientujú hlavne farbou. To však môže byť pomerne rizikový spôsob výberu, pri ktorom sa dá ľahko urobiť chyba. Pečivo najčastejšie delíme na biele a tmavé. To biele je vyrobené z klasickej bielej múky, ktorá je ochudobnená o minerály a vlákninu, pretože sa pri jej výrobe odstraňujú vonkajšie obaly zŕn.

 

Veľa ľudí naopak siaha po tmavom pečive, pretože tmavšiu farbu považujú za záruku celozrnnosti a zdravia. V mnohých prípadoch je však realita úplne iná. Tmavá farba pečiva je veľakrát spôsobená iba pridaním karamelu, praženej raže, jačmeňa či čakanky. Za celozrnné sa veľmi často považuje aj pečivo, ktoré je posypané nejakými semienkami. Rôzne ľanové, slnečnicové či tekvicové semienka sú vďaka obsahu výživných látok vítané, no to opäť neznamená, že takéto pečivo je aj celozrnné.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ako teda v supermarketoch vyberať?

Najlepšie je priniesť si domov čerstvý chlieb, rožky či žemle. Pečivo, ktoré je rozmrazované alebo pripravené zo zmrazených polotovarov, môže mať zníženú kvalitu aj dátum spotreby. Čo sa týka druhu pečiva, ideálne je siahnuť po celozrnnom, a to hlavne z dôvodu, že je obohatené o vitamíny, minerály i vlákninu.

 

Tento typ pečiva by mal obsahovať minimálne 70 percent celozrnnej múky. Ak hľadáte vhodný chlieb, dobrou voľbou je celozrnný kváskový chlieb. Je zdravý, nespôsobuje nadúvanie a zápchu a vďaka dlhému kvaseniu je ľahšie stráviteľný. Spoľahnúť sa môžete aj na chlieb zo žita. Žitná celozrnná múka obsahuje veľký podiel cennej vlákniny a mnoho ďalších živín.

 

Pozor si však dajte na chlieb a pečivo, ktoré sú pomenované ako sójové, zemiakové, kukuričné či tekvicové. Nie vždy to totiž znamená, že výrobok je pripravený z uvedenej plodiny. Pokojne môže ísť len o prímes uvedených zložiek. Preto vždy čítajte etikety na balenom pečive alebo informácie o zložení uvedené pri výrobku v obchode. Iba tak budete vedieť, aké obilniny a v akom pomere sa v pečive nachádzajú.

 

Bude vás zaujímať: Modelky ukázali svoju tvár bez make-upu. Ako reálne vyzerajú?


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Máš bolestivé kŕče v nohách? Vieme prečo a aj to, ako ich zmierniš
Účinky zinku: Prečo sa mu hovorí mužský minerál?
Horčík: Každý už o ňom počul, ale načo je vlastne dobrý?
Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog
Tieto chyby pri raňajkovaní robíš aj ty. Ako sa im vyvarovať?
Kofeínový absťák: Čo sa deje s tvojím telom, keď si nedáš kávičku?
Prečo povianočný pôst skôr uškodí než pomôže? Dávaj si pozor!
Hojenie hrádze po pôrode: Ako ho urýchliť a byť opäť fit?
Čistý kolagén: Naozaj nám skrášli pleť a zbaví nás vrások?
Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?
Trápi ťa upchatý nos? Vďaka týmto pomocníkom budeš voľne dýchať!
Ako si poradiť s prejedaním počas vianočných sviatkov?
Ovplyvňuje obezita inteligenciu detí? Čítaj a dozvieš sa!
Hormonálna joga dokáže zázraky: Prečo ju začať praktizovať?
Čo zaberá na úzkosť? Dajte jej zbohom prírodnými spôsobmi
Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály
Čerstvé, sušené a kandizované ovocie: Spoznaj ich výhody aj nevýhody!
Ponožky dokážu ohriať celé telo! Ako je to možné?
Termický efekt potravín: Ktoré suroviny ťa dokážu v zime zahriať?
Zápal močových ciest: Podpor liečbu týmito prírodnými surovinami!
Škodlivosť lakov na nechty: Oddnes si rozmyslíš ich kúpu!
Dala si si tieto novoročné predsavzatia? Okamžite ich zruš!
Tieto chyby pri raňajkovaní robíš aj ty. Ako sa im vyvarovať?
Všestranný pomocník: Čo všetko dokáže sóda bikarbóna?
Horčík: Každý už o ňom počul, ale načo je vlastne dobrý?
 

5 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



06.08.17 20:27 | Soňa Krátka | karma: 76
je to hotová veda

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


07.08.17 08:47 | Soňa Kelemenová | karma: 94
u mna vyhráva kváskový...... len ho nemajú všade....

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


07.08.17 09:17 | Marta Bujdošová | karma: 86
Najlepší je čerstvý, chrumkavučký ....

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


07.08.17 14:26 | Milka Damašková | karma: 85
Riadim sa aj tým, čo vraví moje telo. Darmo je večerný bielkovinový chlebík zdravý a skvelý na figúru,pre mňa je to zabijak trávenia a tak som ho vylúčila. Rovnako ako niektoré ďalšie druhy pečiva.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


07.08.17 18:10 | Marianna Rajniaková | karma: 96
kúpim čo je čerstvé a čo nám chutí, dôležité je dať si s mierou

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog

04.02.2018 LIFESTYLE
Mysli na starobu! Toto sú top potraviny pre tvoj mozog

Jeden z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele je mozog, ktorý riadi celú činnosť tela. Chcete pohnúť prstami na rukách, zariadi to mozog. Chcete zdvihnúť nohu pri cvičení, mozog je k vaším službám...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s