Vynikajúca bezlepková bábovka

Vynikajúca bezlepková bábovka
  • 23.04.2016
  • Jarkapecie .sk

  • 15
  • 4

Pre mňa je bábovka niečo výnimočné , skoro ako puding. Je fakt, že sme ju doma často piekli a bola väčšinou “bielo – čierna” – podľa receptu zo starej knihy múčnikov  tzv. olejová s kakaom. Kakao muselo byť a niektorí členovia rodiny si vyberali kúsok, kde ho bolo najviac :) 

Verím, že v každej rodine je aspoň jeden tradičný recept na skvelú bábovku.


Receptov na bábovku je veľmi veľa, z rôznych druhov cesta, s ovocím, čokoládovou polevou  a aj plnené bábovky sú obľúbené.


V dnešnej dobe bábovku chce trochu nahradiť muffin, alebo cupcake, ale verte mi nie je to to isté. Bábovka u nás ostane bábovkou. Krásna, na povrchu chrumkavá a vnútri jemná vláčna bábovka sa len tak nahradiť nedá. Je to ozdoba sviatočného stola, poteší aj na raňajky k čaju, alebo len tak ako sladkosť do krabičky na cesty, alebo do práce. 

Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Makovo-maková torta

Vynikajúca bezlepková bábovka!

Zdroj: Shutterstock®

Dostala som požiadavku na bábovku pre jednu rodinu, kde som mala vynechať lepok, mliečne produkty a aj cukor. A aby toho nebolo dosť, tak bez použitia bezlepkovej zmesi a škrobov. K jednoduchej príprave potrebujete len dve misy a formu na bábovku.

Budete potrebovať:

  • 160 g múky z quinoy
  • 200 g mletých mandlí ( mlela som nešúpané)
  • štipku soli
  • 2 čl mletej škorice
  • 2 čl prášku do pečiva (bez lepku)
  • 80 g kokosového tuku
  • 3 rozšľahané vajcia
  • 190 g medu
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného bio pomaranča
  • 60 g sušených brusníc

​Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom

Vynikajúca bezlepková bábovka!

Zdroj: Shutterstock®

 Postup:

  • Zmiešajte v jednej miske všetky suché suroviny. Do tekutého kokosového tuku vmiešajte med a pridajte rozšľahané vajcia a vymiešajte krémovú zmes.
  • Do tejto zmesi pridajte vanilkový extrakt a šťavu z pomaranča.
  • Do tekutej zmesi vmiešajte postupne suchú zmes, dobre premiešajte a na záver pridajte kôru z pomaranča a brusnice.
  • Bábovkovú formu vymažte tukom a vysypte múkou z quinoy. Naplňte ju cestom a pečte v rúre zohriatej na 160°C cca. 40 – 50 minút.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk


  • 15
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Soňa Krátka 23.04.16 06:41

SK
karma
116.00

zaujimava babovka

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 23.04.16 09:51

LV
karma
104.00

bezlepkove recepty vzdy potesia,vyskusam.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 25.04.16 07:59

SK
karma
86.00

noooo, musím ju vyskúšať..

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 25.04.16 10:28

MZ
karma
92.00

sú v nej samé dobroty takže určite stojí za vyskúšanie... bábovky máme doma veľmi radi

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Cvičenie

Ako sa prejavuje pretrénovanosť? Povedia to aj vlasy, pleť či nechty!

  • 56
  • 3
  • 03.06.2020
Domácnosť

Detská izba a jej premeny: Ako ju oživiť pomocou tapiet a samolepiek?

  • 107
  • 11
  • 01.05.2020
Voľný čas

Šteklivá romanca Nemali by sme od Vi Keelandovej

  • 55
  • 1
  • 21.05.2020
TOPlist