Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom

Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom
  • 17.03.2016
  • Jarkapecie .sk

  • 11
  • 5

Tradične doma pečieme voňavé chrumkavé šišky so slivkovým lekvárom.

Keď som videla recept na tieto krásne šišky od pani Lenky, spomenula som si na vás všetkých, ktorí musíte vylúčiť lepok a dali by ste si takúto pochúťku.

Mám už nejaké skúsenosti s bezlepkovými múkami. Mám odskúšaných zopár receptov. Niektoré s riadnym úspechom a boli aj také, ktoré mali len premiéru a viackrát som ich nerobila :) Recept pani Lenky je s kváskom, ja momentálne žiaden doma nemám a tak som použila čerstvé droždie. Je na vás ako sa rozhodnete a čo vám je výhodnejšie.

Odporúčame prečítať:Recepty pre štíhlu líniu: Lahodné chia pudingy II

bezlepkové recepty, bezlepkove sisky, chutne jedla, ako uvarit

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať:

20 g droždia
50 g pohánkovej múky
50 g ryžovej múky
100 g tapiokovej múky (škrobu)
1,5  PL psyllia (šupiek)
2 PL rumu
100 ml  mlieka
50 g masla
4 PL trstinového cukru
1 vajíčko
štipku soli
olej na vyprážanie

Odporúčame prečítať: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií

bezlepkové recepty, bezlepkove sisky, chutne jedla, ako uvarit

Zdroj: Shutterstock®

 Postup:

  • Vo vlažnom mlieku si  rozpustite  trstinový cukor a droždie, nechajte pár minút kysnúť.
  • V miske zmiešajte všetky suché suroviny , pridajte rozšľahané vajce, rum a roztopené maslo (nie horúce).
  • Ak chcete šišky bez laktózy použite olej, alebo kokosový tuk. Na záver pridajte zmes mlieka, cukru a droždia a vymiešajte cesto. Bude riedke a treba ho miešať aspoň 5-7 minút. Vymiešané cesto nechajte kysnúť.
  • Doba kysnutia sa veľmi líši od klasického lepkového cesta a tak mu nechajte čas minimálne 4 hodiny.
  • Za tú dobu cesto krásne nakyslo, „zhustlo“.
  • Na pracovnú plochu si dajte pohánkovú múku a spracujte cesto.
  • S cestom sa dobre pracuje.
  • Vyvaľkajte si cesto na potrebnú hrúbku, záleží či budete šišky plniť, alebo dáte lekvár po vyprážaní. Z uvedenej dávky urobíte cca 20 – 25 kusov, podľa veľkosti  vykrajovátka.
  • Vyprážajte v oleji, ale môžete aj piecť v rúre … v pôvodnom recepte je to odporúčané.
  • Chuť týchto šišiek je výborná, ja som ich robila trochu tenšie, ale robte ich podľa svojich tradícií.

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Bezlepkové lokše na 3 spôsoby!

bezlepkové recepty, bezlepkove sisky, chutne jedla, ako uvarit

Zdroj: Shutterstock®

Želáme vám dobrú chuť!

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

 

Zdroj foto: www.jarkapecie.sk

  • 11
  • 5
Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Soňa Krátka 17.03.16 06:33

SK
karma
115.00

zaujimavy recept

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 17.03.16 13:23

MZ
karma
92.00

šišky klasické doma robievam a máme ich všetci radi no túto zdravšiu verziu som ešte neskúšala vždy to bola "klasika"

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 07.04.16 20:54

karma
93.00

zaujímalo by ma ako chutia v tejto verzii

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 11:59

MZ
karma
-1.00

U nás šišky fičia :). Takže túto zdravšiu variantu určite vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

simona vician 07.01.17 09:16

SV
karma
100.00

určite vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dezerty

RECEPT: Nepečený čokoládový dezert len z 2 surovín

  • 23
  • 0
  • 19.03.2020
Dezerty

RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!

  • 108
  • 5
  • 20.05.2020
Predjedlá / Jednohubky

TOP 3 chutné a zdravé jednohubky: Pochutnaj si bez výčitiek!

  • 246
  • 7
  • 03.05.2020
TOPlist