Vysoké alebo nízke hodnoty cholesterolu: Ako ohrozujú zdravie?

Vysoké alebo nízke hodnoty cholesterolu: Ako ohrozujú zdravie?

Ak chodievate pravidelne na preventívne prehliadky k svojmu obvodnému lekárovi, tak sa odberu krvi určite nevyhnete. A častokrát naša prvá otázka pri výsledkoch je – aký máme cholesterol. Vysoké, ale aj nízke hodnoty cholesterolu môžu mať nepriaznivý vplyv na samotný organizmus človeka. No len málokto vie, kde je tá únosná hranica, s ktorou sa náš organizmus dokáže vysporiadať. Pritom lekári uvádzajú, že minimálne tretina Slovákov má zvýšené hodnoty hladiny cholesterolu.

Vysoká hladina cholesterolu spôsobuje vyššie riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale aj vyššie riziko vzniku rakoviny. Za všetkým rozhodne stojí náš životný štýl a spôsob stravovania. Nedostatok pohybu, fast-foodové jedlá – no a hladina cholesterolu môže kolísať aj u vás. Aby sme však neboli úplne negatívni, tak treba rozlišovať medzi dobrým (HDL) a zlým (LDL) cholesterolom – oba náš organizmus potrebuje, ale v únosnej miere. Ak sa chystáte alebo ak ste boli na odbere krvi a zaujímate sa o výsledky, tak vám povieme, aké hodnoty cholesterolu sú v norme a kedy už môžeme hovoriť o zvýšenom cholesterole, ktorý je potrebné liečiť.

Odporúčame: Kardio cviky na doma: Kilá pôjdu dole jedna radosť!

LDL a HDL cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

Čo je cholesterol?

Cholesterol je tuk, ktorý je potrebný pre fungovanie nášho organizmu. Je označovaný ako primárna zložka ľudského tela, ktorá zohráva dôležitú funkciu pri vytváraní membrán buniek tkanív. Okrem toho cholesterol napomáha tráveniu a je dôležitý pri vytváraní hormónov. Pritom časť cholesterolu sa vytvára v našej pečeni, ale významnú časť prijímame v potrave. Preto dokážeme sami ovplyvniť to, aký tuk dodávame do nášho organizmu prostredníctvom stravy. Ako sme teda písali, cholesterol môžeme rozdeliť na dobrý a zlý:

  • zlý cholesterol (LDL) – má nízku hustotu a je určený pre bunky, ktoré ho potrebujú pre svoje správne fungovanie. Ale ak sa v organizme nachádza v nadbytočnom množstve, začne sa ukladať do artérií a začne vytvárať artériosklerotické pláty, ktoré upchávajú cievy.
  • dobrý cholesterol (HDL) – ten dokáže ľudský organizmus spracovať – metabolizovať alebo vylúčiť ako nepotrebný. Tento znižuje riziko vzniku srdcovocievnych chorôb.
optimálne hodnoty cholesterolu

Zdroj: Shutterstock®

Hodnoty cholesterolu v organizme

Hodnoty cholesterolu sa zisťujú z krvi. Preto je najlepšie, ak na odber idete nalačno a minimálne deň pred odberom by ste nemali konzumovať žiadne mastné jedlá, aby vám hodnoty zbytočne nevystúpili.

Pokiaľ ide o dospelého jedinca, tak celková hodnota cholesterolu by sa mala pohybovať na úrovni do 5,2 mmol/liter. Za normálne sú považované aj ľahko zvýšené hodnoty, a to na úrovni od 5,2 až do 6,5 mmol/liter. Zvýšená hrozba, kedy by ste sa mali mať na pozore, je na úrovni od 6,5 do 7,8 mmol/liter cholesterolu v organizme. Najvyššiu hrozbu predstavuje úroveň cholesterolu nad 7,8 mmol/liter. V takom prípade je nutné nasadiť diétu a rovnako liečbu, ktorú vám lekár „ušije“ na mieru.

Ak by sme si mali cholesterol „rozmeniť na drobné“, tak úroveň dobrého HDL cholesterolu by mala byť nad 1,3 mmol/liter a hodnota zlého LDL cholesterolu by nemala byť vyššia ako 3,9 mmol/liter. Okrem týchto hodnôt tiež lekári prepočítavajú zastúpenie dobrého cholesterolu v porovnaní s celkovým cholesterolom. A tu platí, že dobrý cholesterol by mal tvoriť 25 % z celkového cholesterolu. Ak je hodnota nižšia ako 20 % môžeme hovoriť o rizikovej hranici.

ako znížiť hodnoty cholesterolu

Zdroj: Shutterstock®

Liečba vysokého cholesterolu

V prvom rade, ak vám lekár potvrdí zvýšený cholesterol v krvi, je potrebné začať zmenou jedálnička. Takéto režimové opatrenia, akými je zmena stravy a viac pohybu, dokážu prispieť k úprave hladiny cholesterolu v organizme a tým prispieť k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu. Okrem toho tiež môžete vyskúšať rôzne výživové doplnky, ktoré vedia efektívne znížiť hodnoty cholesterolu.

V prípade, že sú hodnoty kritické alebo vaše opatrenia nie sú dostatočné, lekár vám predpíše lieky na zníženie cholesterolu. Tu zohľadňuje rôzne faktory, ako je vek, hodnoty cholesterolu a pod.

Pokiaľ ide o stravu, tak do jedálnička by ste mali zaradiť ovsené vločky, ovocie a zeleninu v surovom stave, strukoviny, ryby, orechy a semená. A naopak, vyhýbať by ste sa mali plnotučným výrobkom, mastným mäsám, bravčovej a husacej masti, maslám a margarínom.

Neprehliadni: Nosné mandle sú častou príčinou chorôb: Kedy ich dieťaťu vybrať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 13.01.20 06:55

ĽŠ
karma
100.00

Jedálniček a pohyb sú určite základ.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 15.01.20 23:04

karma
109.00

Ešte by som doplnila,že na cholesterol zle vplýva aj stres.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní