Význam sacharidov v strave: Prečo konzumovať najmä polysacharidy?

Význam sacharidov v strave: Prečo konzumovať najmä polysacharidy?

Popri bielkovinách a tukoch patria medzi základné zložky potravy aj sacharidy. Význam sacharidov v strave človeka je pritom nezanedbateľný. Predstavujú predovšetkým zdroj energie. Sacharidy sa však podľa zloženia delia na viacero druhov.

Vzhľadom k tomu je dobré vedieť, ako jednotlivé sacharidy vplývajú na naše telo, a ktoré z nich by sa mali vyskytovať v našom jedálničku. V článku vám prezradíme, aký význam majú sacharidy a ktoré potraviny sú zdrojom tých najdôležitejších z nich!

Čo sú to sacharidy?

Sacharidy, staršie označované aj ako karbohydráty či uhľohydráty, sú organické zlúčeniny, ktoré sú zložené predovšetkým z uhlíka, vodíka a kyslíka. Ide o polyhydroxyderiváty karbonylových zlúčenín, ktoré sa vyskytujú vo všetkých živých organizmoch. Čo je však dôležitejšie, z hľadiska výživy ich radíme medzi základné zložky potravy človeka spolu s bielkovinami a tukmi. Sacharidy plnia v organizme niekoľko dôležitých funkcií. V prvom rade predstavujú zdroj energie. Taktiež sú súčasťou mnohých zložitých látok, a to napríklad enzýmov, nukleových kyselín či hormónov. Rovnako sa nachádzajú v biologických membránach.

Niektoré z nich majú stavebnú funkciu, iné zase slúžia ako zásobáreň energie. Sacharidy z hľadiska ich zloženia delíme na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Monosocharidy pritom predstavujú základnú sacharidovú jednotku, z ktorej sa vytvárajú reťazce zložitejších sacharidov, čiže spomenuté oligosacharidy aj polysacharidy. Nedostatok sacharidov v strave sa môže negatívne podpísať na zdraví človeka. Deficit sa môže prejaviť v podobe tráviacich ťažkostí, únavy aj zníženej výkonnosti či úbytku svalovej hmoty. Telu však neprospieva ani opačný extrém, a teda ich zvýšený príjem v strave.

Pozri aj: Triky našich starých materí – jemne bizarné, ale zaručene fungujú

zložky stravy

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa spoľahnúť na polysacharidy?

Pri sacharidoch platí, že podobne ako pri tukoch je potrebné vedieť, ktoré z nich by sme mali konzumovať. Z hľadiska výživy sú pre nás mimoriadne dôležité najmä polysacharidy, označované tiež ako zložené sacharidy. Tie sú tvorené veľkým počtom monosacharidových jednotiek a v organizme majú prevažne zásobnú alebo stavebnú funkciu. Tými najvýznamnejšími z nich sú pritom škrob, ktorý je rastlinného pôvodu a glykogén, ktorý je živočíšneho pôvodu. Oba sú dlhodobými zásobárňami energie.

Okrem toho radíme medzi polysacharidy aj celulózu či pektíny. Polysacharidy predstavujú pre ľudský organizmus najmä skvelý zdroj energie. V tele sa spracovávajú pomaly a glukóza sa z nich uvoľňuje postupne, čím nedochádza k prudkému zvyšovaniu jej hladiny v krvi. Polysacharidy sú navyše zdrojom vlákniny, ktorá je tvorená práve spomínanou celulózou aj pektínom a ďalšími dôležitými látkami. Vláknina má pritom nezastupiteľné miesto pri procese trávenia. Predstavuje prevenciu pred zápchou aj mnohými vážnymi civilizačnými ochoreniami.  

vplyv jednoduchých cukrov na telo

Zdroj: Shutterstock®

Treba si dávať pozor na jednoduché cukry?

Monosacharidy sú tvorené jednou sacharidovou jednotkou a sú tiež označované ako jednoduché cukry. Radíme sem glukózu, čiže hroznový cukor aj fruktózu, teda ovocný cukor. Jednoduché cukry dodávajú organizmu energiu veľmi rýchlo. Človeka však nedokážu udržať sýteho dlhšiu dobu. Predstavujú akési prázdne kalórie, z ktorých organizmus nezíska vlákninu a ktoré zvyčajne nemajú inú výživovú hodnotu. Po ich konzumácii sa často dostaví únava a pomerne rýchlo aj hlad. Nadmerný príjem jednoduchých cukrov navyše môže podnecovať vznik viacerých zdravotných ťažkostí, akými sú napríklad nadváha, zubný kaz alebo tráviace ťažkosti.

Nadbytok prijatých cukrov si navyše telo ukladá vo forme tukov. Aj napriek tomu však nie je dôvod vylúčiť jednoduché cukry z jedálnička úplne. Vhodné je, aby aspoň 80 % prijatých sacharidov boli zložené sacharidy a zostatok môžu predstavovať jednoduché cukry. Ideálne je vyhýbať sa predovšetkým niektorým zdrojom jednoduchých cukrov, ako sú napríklad sladkosti, koláče, sladené nápoje, biely cukor aj rozličné polotovary. Do jedálnička však môžete zaradiť med či ovocie. Na jednoduché cukry ako rýchly zdroj energie sa môžete spoľahnúť napríklad pri športových či iných fyzicky náročných aktivitách.     

zdroje polysacharidov

Zdroj: Shutterstock®

Kde nájsť zložené sacharidy?

Nakoniec sa môžeme pozrieť na to, kde zložené sacharidy, čiže polysacharidy, hľadať. Ako sme spomínali už vyššie, práve tento druh sacharidov by mal mať v našom jedálničku významné miesto. Skvelým zdrojom zložených sacharidov sú zemiaky či ryža. Zabudnúť nemôžeme na veľké množstvo rozličných druhov strukovín, a to od cíceru, cez fazuľu, šošovicu až po hrášok. Súčasťou stravy by mali byť aj obilniny.

Polysacharidy možno hľadať v celozrnných výrobkoch, a to cestovinách i pečive. Rovnako sú ich zdrojom aj rozličné druhy zeleniny. Menované potraviny sú schopné človeka veľmi dobre nasýtiť a rovnako mu doplniť cenné vitamíny i minerálne látky.  

Odporúčame: Slepačia polievka: Vedela si o jej liečivej sile?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 09.12.18 06:45

ĽŠ
karma
100.00

Poučný článok; prázdnym kalóriám je ideálne sa vyhýbať!

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.12.18 16:00

AK
karma
100.00

takže nie sú sacharidy ako sacharidy

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.12.18 22:41

karma
109.00

Dnes som mala na obed zeleninové rizoto.Strukoviny tiež často varím,kupujem si celozrnné pečivo,ovocie jem denno-denne...myslím,že sa stravujem celkom zdravo.Občas si dám kúsok čokolády :-)

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 10.12.18 12:33

karma
127.00

Na cukor si treba dávať pozor, hlavne čítať etikety, skrýva sa vo viacerých potravinách, ktoré ani nie sú sladké.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 17.12.18 14:33

karma
127.00

Treba mať vyváženú stravu a neprepadať šialeným diétam.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 23.12.18 19:28

MB
karma
108.00

len si stravu správne vyskladať..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní