Základy ajurvédy: Prečo ju potrebuješ vo svojom živote?

Základy ajurvédy: Prečo ju potrebuješ vo svojom živote?

Tisíce rokov starý liečebný systém, ktorý sa dokonca považuje za jeden z najstarších na svete a uznáva ho aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ajurvéda, ktorá pochádza z Indie, je naozaj uznávaná po celom svete. Založená je na princípe harmónie a rovnováhy troch energií - mysle, tela a duše. Ajurvédski sympatizanti veria, že v prípade, že sú tieto tri energie v dokonalej harmónii, človek žije zdravý, dlhý a spokojný život.

Veda života

Doslovný preklad slova ayurveda znamená niečo ako "veda života" a cieľom tohto liečebného systému je, aby človek viedol život v dobrom zdraví. Celá ajurvéda sa opiera o to, že človek pozostáva z piatich základných elementov, ktorými je vesmír, voda, oheň, vzduch a zem. V takto zostavenom ľudskom tele prebývajú tri dóše - Vata (vesmír a vzduch), Pitta (oheň a voda) a Kapha (voda a zem).

Pozri aj: Kokosové orechy: Prečo by nemali patriť len k exotickej dovolenke?

ajurvéda a jej dóše

Zdroj: Shutterstock®

  • Vata je dóša, zodpovedajúca primárne za pohyb, dýchanie, cirkuláciu a ďalšie dôležité funkcie organizmu. Osoby, u ktorých je Vata dominantnejšia nad ostatnými dóšami, bývajú energické a kreatívne. Ak sú však v nerovnováhe, sú stresované a bojazlivé. Postavou to bývajú menší ľudia, ktorí majú suchú pleť a je im často zima.
  • Pitta je dóša, zodpovedná primárne za metabolizmus. Patrí sem aj energia tela, trávenie či teplota tela. Ak je všetko v rovnováhe, Pitta typy sú veľmi zanietené a tvrdo pracujúce, no ak nastáva nerovnováha, sú zlostné a agresívne. Pitta typy sú zväčša stredné a atletické postavy.
  • Kapha je tretia dóša, ktorá sa nazýva aj vyživujúcou dóšou, poskytuje pre bunky a orgány akúsi hydratáciu. V konečnom dôsledku má imunitný systém udržať silný. Keď sú osobnosti Kapha v rovnováhe, sú dobrí, milostiví a podporou pre iných, v opačnom prípade sa stávajú smutnými, neistými a dokonca aj závistlivými.

Tieto tri energie ovládajú to, ako ľudské telo funguje. Väčšinou jedna prebýva nad ostatnými a každá kontroluje činnosť inej funkcie tela. Takto vznikajú nerovnováhy, ktoré potom podľa ajurvédskeho učenia vyúsťujú do chorôb alebo, v prípade rovnováhy, do zdravého života.

strava ajurvéda

Zdroj: Shutterstock®

Benefity ajurvédy

Ako teda ajurvéda pôsobí na človeka v praxi a teda čo mu môže priniesť v bežnom živote? Toto prirodzené liečiteľstvo a jeho správne praktizovanie, teda udržiavanie dóší v rovnováhe, mieri k vyrovnanému a zdravému životu. Ajurvéda dokáže pôsobiť proti stresu, depresiám a úzkosti, no dokáže liečiť aj oveľa ťažšie diagnózy. Napríklad pomôže s problémami s krvným tlakom a cholesterolom, asistuje pri zraneniach a poraneniach, ktoré sa s ajurvédou hoja rýchlejšie a lepšie.

Ajurvéda pôsobí aj na hormonálny systém, ktorý je s ňou v rovnováhe, okrem toho znižuje zápalovosť v tele, čo zasa pôsobí na mnohé ďalšie problémy. Ajurvéda napokon učí konzumácii prírodných ingrediencií a nutrične výživných jedál, ktoré obsahujú veľa antioxidantov a sú pre telo človeka prospešné. Preto môže byť aj cestou k redukcii váhy, prípadne k detoxikácii a resetu organizmu.

Bude sa ti páčiť: Magnézium v tehotenstve: Prečo je nutné nepodceňovať jeho príjem?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Dana Hanusková 01.07.22 09:40

DH
karma
-1.00

Podľahla som volaniu duše a tela a idem na ayurvédsky pobyt do Indie,rada sa po návrate podelím o zážitky a skúsenosti

  • 0
Odpovedať

Dana Hanusková 20.02.23 11:40

DH
karma
-1.00

Pobyt v Indii bol nezabudnuteľný a dúfam že sa tam opäť vrátim. Bol to balzam na telo aj na dušu, neskutočné procedúry, veľmi dobrá strava, exotické prostredie a mala som šťastie aj na fantastickú partiu. Odporúčam každému

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní