Zázračná rastlina, ktorú musíš skúsiť: Vieš, čo je ashwagandha?

Zázračná rastlina, ktorú musíš skúsiť: Vieš, čo je ashwagandha?

Jedna z najznámejších adaptogénnych rastlín, akú civilizácia pozná, je práve ashwagandha. Možno ste o nej ešte nepočuli, no v ajuvérdskej medicíne sa používa už viac, ako 2500 rokov.

V Indii je známa ako „sila žrebca”, čo prezrádza aj niečo o schopnostiach tejto zázračnej rastliny, hojne využívanej v alternatívnej medicíne. Poďme sa spolu pozrieť na to, čo je ashwagandha a ako slúži zdraviu človeka! Neuveríte, na čo všetko sa dá ashwagandha využiť a koľko zdravotných problémov človeka dokáže hravo vyriešiť.

Zaujme ťa: Menčestrové nohavice sú späť. Podľahneš im aj ty?

ako vyzerá aswagandha

Zdroj: Shutterstock®

Čo je ashwagandha?

Ashwagandhu nájdete v latinskej terminológii ako Withania somnifera, čo doslova znamená niečo, čo vyvoláva spánok, takže je pravdepodobné, že rastlinka vie liečiť aj nespavosť. Doslovný preklad slova ashwagandha znamená „pach koňa” a ajurvédska civilizácia verí, že ak rastlinku budete konzumovať, silu koňa aj nadobudnete.

Na medicínske účely sa používa koreň a listy rastliny a tento prastarý adaptogén slúži ako odpoveď na mnohé medicínske otázky a strasti so zdravím človeka. Niektoré civilizácie dokonca veria, že je všeliek, pretože pomáha imunite, neurosystému, reproduktívnym orgánom. Jednoducho ashwagandha je dobrá na všeobecné zachovanie mentálnej aj fyzickej kondície.

aswagandha na nadobličky

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity ashwagandhy

Poďme sa teda pozrieť na konkrétne zdravotné benefity ashwagandhy na ľudský organizmus! Ako prvé táto rastlina ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy, a to aj v prípade, že vykazuje nízku aj vysokú činnosť, čo je v oboch prípadoch zdravotný problém.

Okrem štítnej žľazy ovplyvňuje aj funkciu nadobličiek, ktoré zabezpečujú tvorbu dôležitých hormónov. Ashwagandha sa stará aj o mozgové bunky a o to, aby sa neničili, čím ochraňuje aj pamäť človeka.

Ako už bolo povedané, ashwagandha je vynikajúca na posilnenie imunity, ale predlžuje aj výdrž a dodáva telu energiu. Rozumie sa aj do reprodukcie človeka, pretože napomáha plodnosti, no dodáva silu aj svalom, čo ocenia zasa športovci. Niektoré štúdie ukázali, že táto rastlina navyše bojuje proti rakovinovým bunkám, dokáže vyrovnávať hladinu cukru v krvi a vie byť aj psychológom, keďže zaberá na depresie, úzkosti a stres.

Pozri aj: Tento minerál ti nesmie chýbať! Pozri sa na najlepšie zdroje fosforu

aswagandha na cukor v krvi

Zdroj: Shutterstock®

Kde ju zoženiem?

Ashwagandha sa v našich končinách používa vo forme prášku ako výživového doplnku. Nájdete ju v bio shopoch, no predtým, než sa doň vydáte, si dostupnosť skontrolujte na internete. Predsa len nejde o bežný doplnok, ako je omega-3 či vitamín C. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Libuše Šumná 08.05.18 13:13

karma
113.00

je to pro mě novinka

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 08.05.18 15:41

DB
karma
117.00

túto rastlinu vôbec nepoznám a nikdy som o nej nepočula, ale má zaujímavé účinky...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 08.05.18 21:22

karma
87.00

tak toto som nikdy nepočula

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.05.18 22:16

karma
109.00

Nestačím sa čudovať.O tomto som vôbec nepočula,ale zišlo by sa mi to kvôli štítne žľaze.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní