Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody

Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody
  • 16.09.2016
  • Silvia Karasová

Že existujú oleje pripravené z ovocia, vie len máloktorá z nás. Ovocné oleje sú vyrábané z jadierok konkrétneho ovocia. Keďže sú bohaté na vitamíny, tešia sa prívlastku mimoriadne zdravé. Nájdete v nich množstvo antioxidantov, minerálov, vitamínov a kadejakých látok, ktoré vám nakopnú imunitu, zdravie, krásu aj myslenie. Pozrite sa spolu s nami na tie najčastejšie.

Odporúčame prečítať: Najúčinnejšie prirodzené spaľovače tukov

Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody

Zdroj: Shutterstock®

Malinový olej

Olej z malín sa odporúča pri prevencii rakoviny prsníka, či prostaty. Vyznačuje sa vyokým obsahom antioxidantov (spolu s jahodami, aj ríbezľami, patrí k ich najväčším zdrojom). Okrem toho nájdeme v malinovom oleji vysoký obsah vitamínu A a E.

Olej je vhodný tak k vnútornému, ako aj vonkajšiemu použitiu. Pri vnútornom užívaní sa môžete spoľahnúť na jeho protizápalová efekt. Jeho výhodou je tiež vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselín, údajne viac ako 80% esenciálnych mastných kyselín.

Pri vonkajšom užívaní, môžete olej nanášať tak na pleť, ako aj na vlasy. Na pokožke pôsobí ako účinný ochranný krém, ktorý sa vyznačuje silným SPF faktorom v rozmedzí 30 až 60. Ochrániť by vás mal pred silným slniečkom po celý deň. Ak sa však pozabudnete a na slnko vyjdete bez ochrany, malinový olej vám pomôže pleť taktiež upokojiť. Zmierni začervenanie, pomôže dokonca vyliečiť aj niektoré kožné problémy, ako sú ekzémy, akné, či lupienka.

Odporúčame prečítať: Čo sa stane keď zle vytiahneme kliešťa?

Vďaka spomínanému vitamínu E pomáha pokožke pomalšie starnúť, bojuje s vráskami a regeneruje ju. Dokopy dá aj suché, krepovité vlasy – nanesením získajú zdravie a lesk. 

Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody

Zdroj: Shutterstock®

Ríbezľový olej

Vyhľadať ho môžete vďaka protirakovinovým účinkom, niektoré štúdie ho radia medzi skvelých preventívnych pomocníkov napríklad pred rakovinou hrubého čreva, či rakovinou prsníka. Za tieto schopnosti môže vitamín C aj silné antioxidanty, ako aj kyselina GLA, keďže tento olej je jej prírodným zdrojom.

Ríbezľový olej môžete používať aj pri eliminácii bolesti kĺbov, či liečbe artritídy, alebo zápalov.

Z hľadiska krásy prospieva pokožke, vlasom, ale najmä nechtom, ktoré spevňuje a skvalitňuje. 

Odporúčame prečítať: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek

Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody

Zdroj: Shutterstock®

Jahodový olej

Jahody patria k ovociu s vysokým obsahom vitamínu C. Okrem neho v nich nájdeme aj množstvo antioxidantov. Pozitívne vplývajú na naše srdiečko, pomáhajú telu bojovať s nachladnutím, chrípkou, či problémom s dýchacími cestami. Pri pravidelnom užívaní (obvykle sa odporúča jedna lyžička ráno a jedna večer), vám olej z jahôd pomôže zlikvidovať aj infekcie.

Vysoký obsah zinku urobí prevrat vo vzťahoch, kde opadla vášeň. Jahodový olej totiž pomáha zvyšovať sexuálnu túžbu, aj výkonnosť tak mužov ako aj žien.

Vďaka mangánu sa vám zas zlepší myslenie, mangán vyživuje mozog, aj nervy, ale taktiež našu pleť a vlasy. Jahodový olej tak sľubuje dodať zdravšiu farbu pleti, pri vonkajšom užívaní ním dokonca dokážete odstrániť pehy.

Draslík, na ktorý sú jahody taktiež mimoriadne bohaté, robí z tohto oleja skvelý zdroj vlákniny. Napomáha aj k detoxikácii tela a keď zoberieme do úvahy aj fakt, že v jahodách nenájdeme žiaden cukor, na diétnom jedálničku jahodový olej nemal chýbať. 

Odporúčame prečítať: Čo vám signalizujú závraty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Hana Selická 02.10.16 22:37

HS
karma
-1.00

mňam, letné ovocie :)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 25.11.18 10:08

ZS
karma
100.00

malinovy olej mam v chladnicke :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní