Čo sa stane keď zle vytiahneme kliešťa?

Čo sa stane keď zle vytiahneme kliešťa?
  • 14.09.2016
  • Silvia Karasová

Napriek tomu, že nám mesiac september už výrazne pokročil, ešte stále sa môžeme tešiť z príjemného letného počasia. To nás vo voľných chvíľach láka do prírody, do lesov, hôr, aj na lúky. Či už ste vášnivé turistky, hubárky, alebo pozorovateľky prírody, pozor by ste si mali dávať na drobné potvory, známe ako kliešte.

To, že ak ich zanedbáme, dokážu narobiť poriadnu paseku, vie hádam každá z nás. V prípade, že máme „šťastie“ na infikovaných kliešťov, hrozí nám hneď niekoľko ochorení. 

Odporúčame prečítať: Čo nám hrozí od kliešťov?

Čo sa stane keď zle vytiahneme kliešťa?

Zdroj: Shutterstock®

Berme teda do úvahy, že patríte k tým zodpovednejším a po každom výlete sa dôkladne prehliadnete. Ak naďabíte na kliešťa, jeho vytiahnutiu by nemali predchádzať žiadne zbytočné rituály. Čím skôr kliešťa vytiahnete, tým menšiemu riziku infikovania sa vystavíte. Najlepšie je ho chytiť pinzetou, čo najbližšie pri pokožke a rovno vytiahnuť. Točením, ktoré sa zvyklo kedysi brať za správnu metódu, hrozí jedine to, že mu časť tela odtrhnete a tá druhá ostane pod pokožkou.

Čo však robiť, keď už sa tak stane?

Rozhodne nemusíte panikáriť. Isteže, nie je to najpríjemnejšia situácia, ale dostanete sa z nej hravo.

Už pred vytiahnutím, ale aj po, by ste mali miesto na pokožke potrieť dezinfekčným prípravkom, ak žiaden nemáte, postačí aj alkohol. V prípade, že vidíte / cítite, že vám v tele z neho kúsok ostal, siahnuť by ste mali na mastičku s antibiotikom. Dupľom ak je miesto podráždené, či zapálené.

Odporúčame prečítať: Prvýkrát vo fitness centre? Ukážeme ako na to!

Čo sa stane keď zle vytiahneme kliešťa?

Zdroj: Shutterstock®

Po čase by telo malo zabudnutý kúsok kliešťa samo vypudiť. Ak sa vám stane, že miesto vás svrbí, alebo sa vám iným spôsobom nepozdáva, najlepšie urobíte ak zájdete za lekárom. Nie je hanbou nechať si prezrieť miesto napadnuté kliešťom. Pod špeciálnou lupou môže pozorné oko doktora zbadať to, čo vy doma nie.

Odporúčame prečítať: Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

Ktoré miesta na tele sú najrizikovejšie?

Kliešť sa môže dostať na hocakú časť nášho tela. Najviac však obľubuje tenšie časti pokožky a záhyby tela. Nie je výnimkou že sa usadí na pohlavných orgánoch, na slabinách, ušiach, v ohyboch rúk aj nôh.

Kliešte sú „prešibané“, pretože k vám domov môžu pokojne pricestovať na vašom oblečení. Putovať môžu aj nejakú tú hodinku, len aby si našli to ideálne miestečko na prisatie. Dôsledná prehliadka tela, sprej proti kliešťom, vhodné oblečenie aj pokrývka hlavy sú tak základom prevencie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Zoran Majkovic 16.09.16 00:26

ZM
karma
87.00

Na vytiahnutie kliesta si treba vyrobit pripravok !
Najlepsie z tenuckej ocelovej planzety alebo zo ziletky z dvojbriteho strojceka. Treba ju obrusit (otupit, zaoblit) potom na dlhsom konci urobit pozdlzny zastrih o sirke cca 0,5 - 1 mm, dlzke 4-5 mm do stratena. Malickym jemnym brusnym kamenom strizne hrany obrusit a potom konec zohnut pod uhlom cca 30° (aby sa idal lahsie zasunut, a by sa s nim dalo pacit). Kliest sa vybera podobne, ako kliniec pajserom - zastrih pritalcit o kozu pred hlavickou a zasunut ho pod hlavicku tak, aby sa ciciak zakliesnil v zareze. Potom zapacit a kliest je vonku (casto pocut, ako povolil). Hlavicku skontrolujem pod lupou, ci je cela. Na ranku prilozim na 5 minut vatu namocenu v alkohole pre chirurgov na ruky.



  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 06.10.16 09:49

GV
karma
85.00

na vytiahnutie kliesta uplne staci mydlova voda, staci naniest na tamponik..kliest to nema rad a sam vycuva z miesta bez toho, aby ste ho odtial tahali a nieco z neho ostalo v tele

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní