Benefity čerstvej mrkvovej šťavy

Benefity čerstvej mrkvovej šťavy

Mrkva je najznámejšou a najobyčajnejšou koreňovou zeleninou, ktorú pozná hádam každý. Môžeme povedať, že nielen pozná, ale tiež konzumuje. Je súčasťou každej nedeľnej polievky a jej chuť je lahodná – jemne sladká.

V záhradke a na pultoch obchodov je samozrejmosťou. Avšak mrkva má svoje kvality, hodnotu a svoju silu, o ktorej ste možno ani nevedeli. Dajte mrkvu do odšťavovača, naplňte šťavou pohár a vychutnajte si jej chuť pri čítaní benefitov, ktoré vám prinesie. 

Odporúčame tiež: Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy

Benefity čerstvej mrkvovej šťavy

Zdroj: Shutterstock®

1. Bojuje so starnutím pleti

Mrkva obsahuje vysoký podiel betakaroténu a vitamínu A – tieto zložky pomáhajú spomaľovať starnutie pleti. Vitamín A tiež podporuje tvorbu kolagénu v koži, ktorý pomáha zlepšovať jej elasticitu.

2. Zlepšuje trávenie

Pohár mrkvovej šťavy denne pomáha vášmu tráviacemu systému. Mrkva okrem iného obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ktoré napomáhajú fungovaniu tráviaceho systému tak, ako má a pomáha tým predchádzať vzniku rôznych zažívacích porúch. 

Odporúčame tiež: Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

Benefity čerstvej mrkvovej šťavy

Zdroj: Shutterstock®

3. Detoxikuje pečeň

Jednou z úžasných zdravotných výhod mrkvovej šťavy pri jej pravidelnej konzumácii je detoxikácia pečene. Vďaka už spomínanému vitamínu A je pečeň zbavená veľkého množstva tuku, ktorý ju obaľuje, a tak sa zlepšuje jej funkcia.

4. Posilňuje imunitný systém

Veľký pohár čerstvej mrkvovej šťavy vám poskytne asi 35 % vitamínu C, ktorý telo potrebuje pre udržanie imunitného systému vo skvelej kondícii. Bez neho nebude vaše telo vybavené na boj proti chorobám, ktoré v tomto období číhajú na každom kroku. 

Odporúčame tiež: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek

Benefity čerstvej mrkvovej šťavy

Zdroj: Shutterstock®

5. Posilňuje kosti a zuby

Mrkva a šťava z nej obsahuje aj veľké množstvo vápnika. Práve vápnik je dôležitou skladačkou pre udržanie kostí a zubov v zdravej forme. Pri jeho nedostatku môže dôjsť k ochoreniu kostí v neskoršom veku.

6. Zlepšuje zdravie očí

Už v detstve nám stále vštepovali, že by sme mali jesť veľa mrkvy, aby sme mali orlí zrak. A je to pravda, je to jedna z najznámejších zdravotných výhod mrkvovej šťavy. Pri  nedostatku vitamínu A sa znižuje schopnosť vašich očí „prispôsobiť sa zmenám svetla“, a preto sa nie nadarmo hovorí, že jedenie mrkvy vám pomôže vidieť v tme. 

Odporúčame tiež: Čo zaobstarať do domácej lekárničky s príchodom jesene

Benefity čerstvej mrkvovej šťavy

Zdroj: Shutterstock®

7. Pomáha kontrolovať váhu

Samotný pohár mrkvovej šťavy má v priemere 80 kalórií. Avšak je to dostatočné množstvo na to, aby vás to zasýtilo a celé dopoludnie. Vitamíny a minerály vám dodajú potrebné množstvo energie, preto nebudete pociťovať potrebu zjesť desiatu. 

Odporúčame tiež: Ako dostať mastné vlasy pod kontrolu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Gabriela Vrabľová 23.09.16 10:24

GV
karma
85.00

stavu z mrkvy spolu s jablkovou pijeme teraz v jesennych mesiacoch takmer denne a je to vyborne na posilnenie imunity

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 24.09.16 06:17

LK
karma
100.00

Anooo hlavne na oci je dobrá :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.09.16 22:38

SK
karma
114.00

občas si ju večer očistíme a chrúmeme len tak, namiesto sladkostí

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní