Zhoršená koncentrácia: Máš problém sústrediť sa? Naprav to!

Zhoršená koncentrácia: Máš problém sústrediť sa? Naprav to!

Určite ste to už minimálne raz v živote zažili a možno to zažívate dlhodobo – sedíte na prednáške, na pracovnej porade alebo s kamarátkou na káve a myšlienky vám neustále ubiehajú do úplne iných sfér, akých sa prednáška, porada či rozprávanie kamarátky týka. Z času na čas sa samy dokážete „vrátiť späť“ k téme, no možno sú aj situácie, kedy vás iná osoba upozorní, že ste myšlienkami inde a nedokážete sa sústrediť.

Zhoršená koncentrácia sa však netýka len počúvania iných. Veľmi často s ňou bojujeme aj pri učení sa alebo pri práci samotnej a to vás ani nemusí nič vyrušiť či rozptýliť. Čo s týmto problémom? Ako mať svoju schopnosť sústrediť sa plne pod kontrolou? Všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Bude sa ti páčiť: Zdravie doslova na dosah ruky: Ukážeme ti, ako spracovať borievky

ako sa lepšie sústrediť

Zdroj: Shutterstock®

Čo nášmu telu chýba?

Porucha koncentrácie kráča väčšinou ruka v ruke s našou životosprávou, stravovanie nevynímajúc. To, čo naše telo bezpodmienečne potrebuje, aby bolo schopné zachovať si zdravú koncentráciu, je takzvaný fosfatidylcholín. Ide o vitamín zo skupiny B. Ak teda bojujete so zníženou mierou pozornosti, určite posilnite konzumáciu sóje, sójových výrobkov, napríklad tofu, ale aj potravín s obsahom kyseliny listovej (špenát, brokolica, šošovica a zelený šalát). V prípade, že na sebe dlhšiu dobu pozorujete poruchu koncentrácie a ešte k tomu máte aj problém s večne studenými končatinami, v každom prípade svojmu telu doplňte čo najviac železa. K lepšej koncentrácii prispieva aj dostatok vitamínu B12, ktorý si môžete, najmä v tomto jesennom období, dopriať v kyslej kapuste.

čo pomáha zlepšiť koncentráciu

Zdroj: Shutterstock®

Sprievodný jav ochorení a porúch

Zhoršená miera sústredenosti môže byť taktiež sprievodným znakom niektorých porúch a ochorení. Za všetky spomeňme chronickú únavu, každodenný stres, nedostatok železa, syndróm vyhorenia, dokonca aj nízky krvný tlak, migrénu či spánkový deficit. Dochádza k nej však aj následkom úrazu alebo pri akomkoľvek poškodení mozgu, ADHD, pri pedikulóze (zavšivenie) či psychickej poruche. Ohrození sú aj ľudia s maniodepresívnou poruchou, Alzheimerovou chorobou alebo demenciou. Porucha koncentrácie sa prejavuje zábudlivosťou, problémom plynulo sa vyjadrovať a roztržitosťou.

Neprehliadni: Ateroskleróza je postrachom pre naše cievy. Ako sa pred ňou chrániť?

porucha koncentrácie

Zdroj: Shutterstock®

Ako si môžeme pomôcť?

Znížená sústredenosť priamo súvisí s poruchami učenia a pamäti a všetko dokopy to tvorí poruchu mozgového metabolizmu. Táto porucha však v žiadnom prípade nie je nezvratná. Pomôcť si môžete tak vyššie spomenutou zmenou stravy a kladením dôrazu na dostatočný príjem vitamínu B, predovšetkým cholínu, ako aj inými spôsobmi. Akými? Jednoznačne medzi ne patrí mentálny tréning, teda napríklad hranie hier, šachu, lúštenie krížoviek, vedomé učenie sa textov alebo čítanie kníh. Ak vás porucha koncentrácie prepadne len raz za čas, odstráňte v takej chvíli všetky rušivé elementy, cez rádio, televíziu, mobilný telefón, až po zvuky a ruch za oknom. Ak sa však s týmto problémom boríte dlhodobo a cítite, že nie ste schopné pomôcť si samy, určite neváhajte navštíviť svojho lekára, psychológia, prípadne neurológa.

- Anketa

MÁVATE PROBLÉM SÚSTREDIŤ SA?

Odpovedalo 823 ľudí  

Áno, často
97%
Áno, ale len občas
2%
Nie, nikdy
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 08.10.18 20:27

karma
109.00

Občas sa mi to stáva,že sa neviem sústrediť.Väčšinou vtedy,ked je pustený televízor a ja si chcem niečo prečítať.Potom čítam jeden riadok aj 5x,lebo stále neviem o čom som čítala.Televízor ma vyrušuje.Nemyslím,že som chorá...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní