Zviera ako vianočný darček? Nekupujte – adoptujte!

Zviera ako vianočný darček? Nekupujte – adoptujte!
  • 19.12.2016
  • Nana Topoľská

Každý rok sa stále dookola opakuje ten istý smutný scenár: Ľudia si na Vianoce kúpia zvieratko, vytešia sa z neho a o pár dní zistia, že sa oňho vlastne nechcú alebo nedokážu postarať. A milý psík alebo mačička skončí v útulku. Teda, v tom lepšom prípade. Prečo je však v nás toľko nezodpovednosti? Zviera predsa nie je hračka, s ktorou sa človek zahrá a keď už ho prestane baviť, jednoducho ju odloží. 

Ak ste však už rozhodnutí a napriek tomu všetkému aj vy uvažujete nad zaobstaraním si vlastného „vianočného“ domáceho miláčika, skúste sa namiesto kúpy poobzerať po najbližších útulkoch. Prednedávnom sa internetom začala šíriť kampaň s názvom "Adoptuješ – miluješ", ktorá sa ľudí snaží upozorniť práve na tento problém. Vždy po Vianociach sú totiž útulky znova a znova plné týchto „vianočných darčekov“, ktoré sa v domácnostiach očividne nestretli s úspechom. Ak im teda chcete pomôcť, určite zvieratká nekupujte z drahých chovných staníc (nebodaj od čiernych množiteľov), ale radšej darujte domov niekomu, kto ho ešte nemá. Spravíte tým radosť nielen sebe, ale i psíkovi. A zadarmo.

Odporúčame prečítať: Vianočné darčeky domácim miláčikom – áno či nie?

Zviera nekupujte, radšej vezmite z útulku

Zdroj: Shutterstock®

Takáto možnosť je ideálna predovšetkým z toho dôvodu, že sa na svojho nového chlpatého kamaráta môžete pripravovať aj postupne. Najprv ho možno začnete párkrát do týždňa brávať von a deň po dni sa s ním zbližovať, prípadne postupne prichádzať na jeho chyby a nedostatky. Občas prispejete útulku kúpou granúl či zaplatením nutných veterinárnych vyšetrení. A až keď zistíte, že ste na tom časovo i finančne v pohode, až potom začnete uvažovať nad adopciou. Možno vám nakoniec budú viac vyhovovať len tieto občasné, nezáväzné návštevy a v konečnom dôsledku týmto zistením ušetríte starosti sebe i opätovné sklamanie zvieraťu, ktoré by, v prípade neuváženej adopcie, znova stratilo svoj domov.

Odporúčame prečítať: Vianoce bez stresu? Aj vy ich môžete mať

Prečo adoptovať?

Zdroj: Shutterstock®

Takže výzva pre všetkých, ktorí si chcú rozšíriť domácnosť o nového, chlpatého člena rodiny: Nekupujte, adoptujte! A ak máte záujem pomôcť, stačí navštíviť akýkoľvek útulok, zahrať sa na zvieracieho Ježiška a priniesť im nejaké krmivo, prípadne hračky. Vo voľnom čase zoberte na prechádzku toho psíka, ktorý sa na vás minule tak uprene zahľadel a užite si spolu pekný deň. A fotky nezabudnite zdieľať s hashtagom #adoptujesmilujes a prispieť tak ku mozaike ľudí, ktorí sa už do tejto predvianočnej osvety zapojili!

Viac informácií nájdete na stránke http://www.pesvnudzi.sk

FOTOGALÉRIA:

Zapojíš sa do kampane aj ty?

Zdroj: Shutterstock®

- Galéria
1 z 3
Zviera ako vianočný darček? Nekupujte – adoptujte! - KAMzaKRASOU.sk
Zviera ako vianočný darček? Nekupujte – adoptujte! - KAMzaKRASOU.sk
Zviera ako vianočný darček? Nekupujte – adoptujte! - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

simona vician 19.12.16 08:25

SV
karma
100.00

ano!:)

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 19.12.16 16:18

ľO
karma
-1.00

súhlasím s týmto!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.16 22:55

SK
karma
114.00

výborný nápad

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 20.12.16 21:30

IM
karma
100.00

výborný nápad aj my máme doma, ale na stálo a nie na pár dní a potom vyhodit

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 20.12.16 23:58

MZ
karma
-1.00

Súhlasím, radšej adoptovať, ako kupovať... ale zase, tiež si niekoľkokrát rozmyslieť, či sa bude mať naozaj o toho psíka starať... pes nie je hračka! A zbytočne by ste mu zase ubližovali :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní