Aké sú komplikácie cukrovky? Pozor na príznaky tejto vážnej choroby!

Aké sú komplikácie cukrovky? Pozor na príznaky tejto vážnej choroby!

Diabetes mellitus, ochorenie bežne nazývané ako cukrovka, je nepríjemnou chorobou, ktorá trápi obrovskú časť populácie. Správna liečba cukrovky je pritom zásadná pre dobré zdravie jedinca. Dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi, čo je pri cukrovke úplne bežný stav, môže prispieť k rozvoju rozličných zdravotných problémov a komplikácií. Hyperglykémia môže spôsobiť poškodenie nervov, zraku či rôznych orgánov. Medzi vážne komplikácie cukrovky radíme pritom i takzvanú diabetickú neuropatiu. Viac sa o tomto ochorení dozviete v článku.

Čo je diabetická neuropatia?

Pod pojmom diabetická neuropatia rozumieme chronické a nezápalové ochorenie nervového systému. Táto choroba je charakteristická poškodením rôznych typov nervov, a to ich štruktúry a funkcie, a to spravidla v dôsledku dlhodobo zvýšenej glykémie, čiže hladiny cukru v krvi. Diabetickú neuropatiu radíme medzi najčastejšie sa vyskytujúce komplikácie cukrovky. Zo štatistík vyplýva, že po 10 rokoch pretrvávajúcej cukrovky sa príznaky diabetickej neuropatie prejavujú približne u polovice pacientov.

Okrem hyperglykémie radíme medzi rizikové faktory tohto ochorenia aj vysoký krvný tlak, fajčenie, nadmernú konzumáciu alkoholu či iné poškodenia ciev, ktoré zásobujú nervy. Rozoznávame pritom viaceré typy diabetickej neuropatie. Vo väčšine prípadov sa vyskytuje takzvaná periférna neuropatia. Táto forma ochorenia je charakteristická najmä nervovými poruchami v končatinách. Postihnuté sú chodidlá, niekedy dlane. Druhou najčastejšou a najznámejšou formou je autonómna neuropatia, ktorá zasahuje vegetatívny nervový systém. Ochorenie môže spôsobiť poškodenie nervov riadiacich činnosť srdca, pľúc i ďalších orgánov.

Pozri aj: Najčastejší pôvodca plesňových infekcií? Máš ho v sebe aj ty!

prejavy diabetickej neuropatie

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré príznaky ochorenia neignorovať?

Diabetická neuropatia je chronické ochorenie, ktoré prebieha a rozvíja sa dlhodobo, pričom u pacienta nemusia byť dlhú dobu prítomné žiadne príznaky. Konkrétne prejavy ochorenia pritom často závisia od toho, o akú formu choroby ide, alebo ktorá skupina nervov je postihnutá. Ako sme spomenuli vyššie, často sa vyskytuje takzvaná periférna neuropatia, ktorá postihuje horné a hlavne dolné končatiny. Typická je bolesť v postihnutej oblasti, pocity mravčenia, brnenia, pichania i pálenia. Príznaky pritom môžu postupovať od prstov na rukách alebo nohách po predlaktia či predkolenia. Bežné je zhoršenie citlivosti v končatinách a strata hmatu v prstoch. V niektorých prípadoch sa naopak objavuje zvýšená citlivosť pri dotyku.

Pacient môže mať problémy s chôdzou a s celkovým udržiavaním rovnováhy, trápiť ho môžu opuchy nôh aj svalová slabosť. Mnohé príznaky sa zhoršujú hlavne v noci, niekedy pri oddychu. Príznaky autonómnej neuropatie sa vyskytujú v závislosti od toho, aké nervy sú poškodené a funkcie ktorých orgánov sú v dôsledku tohto poškodenia narušené. Prejavom môžu byť zažívacie problémy, najmä nadúvanie, zápcha, nevoľnosti, ďalej zvýšená srdcová frekvencia, poruchy zraku, inkontinencia. Pri postihnutí pohlavných orgánov sa vyskytuje vaginálna suchosť či erektilná dysfunkcia.

liečba diabetickej neuropatie

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba?

Diabetickej neuropatii je potrebné v prvom rade predchádzať. Základom prevencie je dôsledná liečba cukrovky, stráženie hladiny cukru v krvi a dodržiavanie režimových opatrení, a teda dodržiavanie nastavenej diéty, vyhýbanie sa cigaretám či venovanie sa primeraným fyzickým aktivitám. Pri výskyte vyššie spomínaných ťažkostí u jedinca s cukrovkou je vhodná konzultácia s lekárom. Pri diagnostike sa sleduje prítomnosť sprievodných príznakov ochorenia, potrebné môžu byť rôzne neurologické testy, odber krvi i ďalšie vyšetrenia. 

Pri potvrdení diabetickej neuropatii stanovuje lekár vhodnú liečbu. Reč je zväčša o nezvratnom stave. Liečba je zameraná skôr na spomalenie rozvoja ochorenia, na čo sú využívané viaceré druhy liečiv. Zamerať sa je možné na tlmenie prejavov ochorenia, najmä bolestí či parastézií, čo je v podstate spomínané mravčenie v končatinách. Osvedčili sa rôzne relaxačné techniky či rehabilitácie. Nevyhnutné je, samozrejme, zároveň vhodne liečiť samotnú cukrovku a dodržiavať režimové opatrenia.

Odporúčame: Čo spôsobuje čierny kašeľ? Môžu symptómy tohto ochorenia zabíjať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní