Najčastejší pôvodca plesňových infekcií? Máš ho v sebe aj ty!

Najčastejší pôvodca plesňových infekcií? Máš ho v sebe aj ty!

V ľudskom tele prebýva veľa druhov húb a v malom množstve, vo väčšine prípadov, nepredstavujú pre človeka žiadnu hrozbu. Problém nastáva vtedy, keď sa premnožia, kedy dochádza k infekciám a iným zdravotným ťažkostiam. Presne takou hubou je i Candida označovaná ako najčastejší pôvodca plesňových infekcií v ľudskom tele, známa aj ako kvasinková infekcia či kandidóza.

Prispeje stres i alkohol

Candida, ktorá sa v malom množstve nachádza v ústach, črevách a na koži nie je pre človeka v malých, normálnych hladinách vôbec nebezpečná. Dobré baktérie si s ňou totiž poradia ľavou zadnou a nedovolia jej vyčíňať. Problém nastáva vtedy, keď v tele nemáme z nejakého dôvodu dostatok zdravých baktérií alebo vtedy, keď máme oslabený imunitný systém. Presne to sú ideálne podmienky na premnoženie Candidy. Prispievať k tomu môže nadmerná konzumácia alkoholu, prijímanie vysokých hodnôt rafinovaných cukrov, stres, diabetes, ale i branie antibiotík či orálnej antikoncepcie.

Vyskúšaj: Čaj z majoránky – babičkin liek na všetko?! Sleduj, čo dokáže!

prejavy kandidózy

Zdroj: Shutterstock®

Symptómy Candidy

Keď dôjde k premnoženiu Candidy v organizme, prejaviť sa to môže viacerými spôsobmi a prostredníctvom niekoľkých zdravotných ťažkostí. Typickým symptómom Candidy je napríklad chronická únava, zmeny nálad či hormonálna nerovnováha. Ďalšími príznakmi Candidy sú afty, bolesť kĺbov, plesňové infekcie na koži a nechtoch, a opakujúce sa infekcie vaginálnych a močových ciest, zápaly dutín a v neposlednom rade aj problémy s trávením. Kandidóza je chronické ochorenie, ktoré často sprevádza aj vznik nových alergií a intolerancií vrátane laktózovej, lepkovej intolerancie a neznášanlivosti vajec.

dôsledky Candidy

Zdroj: Shutterstock®

Ochrana jedlom

Ako takmer pri každej chorobe, aj pri kandidóze hrá dôležitú úlohu to, čo jeme. Keďže ju dokáže umocniť jedlo s vysokým obsahom sacharidov, rafinovaného cukru či laktózy, je dobré sa týmto druhom potravín vyhýbať alebo ich konzumovať s mierou. Naopak, mali by ste sa zásobiť jedlom, ktoré podporuje vznik „dobrých”, zdravých baktérií. Medzi tieto potraviny a ingrediencie patrí kurkuma, kokosový olej, cesnak, aloe vera, probiotiká, kombucha, granátové jablko a ďalšie. Samozrejme, že stravovacie návyky nemusia ochorenie zahnať a pôsobia skôr ako prevencia. Liečba Candidy vo väčšine prípadov zahŕňa aj lieky proti plesniam, ktoré po vyšetrení predpíše lekár.

Zaujme ťa: Ako vplýva kolagén na mužov? Môžu ho bez obáv užívať aj oni?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní