Ako bojovať so stresom a zahnať úzkosť? Toto ti pomôže raz-dva!

Ako bojovať so stresom a zahnať úzkosť? Toto ti pomôže raz-dva!

Ako bojovať so stresom, potlačiť pocity nervozity a úzkosti či zahnať zlú náladu? Pri všetkých podobných psychických ťažkostiach je veľkým pomocníkom jeden prírodný produkt, o ktorom vám dnes prezradíme niečo viac. Hovorí vám niečo pojem Ylang Ylang? Ide o jeden v aromaterapii populárny, no možno u nás nie až tak známy éterický olej. Tento esenciálny olej má pritom množstvo pozitívnych účinkov na nervový systém človeka, no priaznivo pôsobí nielen v tomto smere. O akom prírodnom pomocníkovi je reč, aké sú jeho účinky aj ako ho správne používať, sa už viac dozviete ďalej v článku.

Poznáte éterický olej Ylang Ylang?

Esenciálny, respektíve éterický olej Ylang Ylang sa pripravuje destiláciou čerstvých kvetov kanangy voňavej vodnou parou. Kananga voňavá, latinsky, Cananga odorata, je rýchlo rastúci tropický strom z čeľade anonovité. Jej domovinou sú tropické až subtropické časti Ázie a Austrálie. Hojne sa vyskytuje najmä v oblastiach Malajzie či Indonézie. Vo svete i u nás sa často pestuje ako izbová okrasná rastlina, prípadne v skleníkoch. Obľubuje skôr slnečné stanovištia, kyslejšie pôdy a vysokú vlhkosť. Často rastie práve v dažďových pralesoch.

Kananga je charakteristická jednoduchými striedavými listami s celistvým okrajom. Sú pomerne tuhé a kožovité. Stromy sú rozpoznateľné najmä vďaka svojim kvetom, ktoré sú zvesené a usporiadané v dlhších strapcoch. Majú hviezdicovitý tvar a žltú až žltozelenú farbu. Plodom sú dužinaté bobule, ktoré sú potravou vtáctva. Kananga je výrazne aromatická a práve z jej kvetov sa získava spomínaný olej, ktorý našiel uplatnenie aj v kozmetickom priemysle, napríklad i vo voňavkárstve. Pojmom ylang-ylang sú bežne označované priamo i stromy kanangy voňavej a v preklade to znamená kvet kvetov.

Odporúčame: Čo si nikdy nedávať na pleť? Never všetkému, čo nájdeš na internete!

účinky Ylang Ylang oleja

Zdroj: Shutterstock®

Množstvo jeho účinkov vás prekvapí!

Esenciálny olej z kanangy voňavej je charakteristický svojou výrazne kvetinovou a sladkou vôňou. Známe sú jeho mnohé účinky. V pozitívnom smere vplýva najmä na nervový systém človeka, pričom pôsobí výrazne upokojujúco, posilňujúco a antidepresívne. Je skvelým pomocníkom hlavne pri problémoch, ako sú nadmerný stres, pocity úzkosti, zlá nálada i depresívne stavy a dokonca si poradí aj s hnevom a podráždenosťou. Olej Ylang Ylang uvoľňuje celé telo aj dušu. Zaháňa nepríjemné pocity, zlé myšlienky, psychické napätie, starosti aj smútok. Prináša eufóriu a obnovuje sebadôveru.

Tento éterický olej je považovaný za prírodné afrodiziakum, priaznivo ovplyvňuje sexualitu. Okrem toho je v aromaterapii využívaný aj na zníženie krvného tlaku. Pomáha regulovať tep a má podporný účinok na srdce. Môže pomôcť zmierniť ťažkosti pri predmenštruačnom syndróme. Má antiseptické a protizápalové účinky a blahodarne vplýva aj na pokožku. Pomáha udržiavať jej vlhkosť a rovnováhu. Taktiež normalizuje tvorbu kožného mazu. Využíva sa aj pri starostlivosti o vlasy.

použitie Ylang Ylang oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako olej Ylang Ylang používať?

Po esenciálnom oleji Ylang Ylang sa môžete poobzerať na internete aj v špecializovaných predajniach, napríklad so zdravou výživou, v ktorých sú neraz dostupné aj rôzne bylinky a rozličné éterické oleje. Predáva sa v typických malých tmavých fľaštičkách, z ktorých ho môžete nakvapkať všade, kde potrebujete. A ako ho používať? V prvom rade môžete tento olej použiť do aromalampy či difuzéra ako akýkoľvek iný esenciálny olej. Rozprúdite tak vôňu kanangy po celej izbe, ktorá zaženie všetky starosti, zlepší náladu a pomôže vám relaxovať. Rovnako to však podporí i vašu koncentráciu, takže sa vám bude napríklad lepšie pracovať.

Vôňu Ylang Ylang tiež môžete priamo inhalovať pri strese, úzkosti i strachu. Pár kvapiek tohto esenciálneho oleja si tiež môžete pridať do vane s vodou a dopriať si tak uvoľňujúci a relaxačný kúpeľ. Ďalšou možnosťou je jeho pridanie do nejakého masážneho či obyčajného rastlinného oleja. Pri masáži vďaka tomu podporíte uvoľnenie svalového napätia. Pár kvapiek éterického oleja z kanangy môžete pridať aj do pleťovej vody. Takouto špeciálnou starostlivosťou prispejete k normalizácii tvorby mazu. Pridajte ho do šampóna alebo pleťovej masky a podporte tak krásu a zdravie vlasov.

Pozri aj: TOP pleťové masky z avokáda: Ktorú si zamiluje tvoja pleť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 02.02.20 12:14

KK
karma
105.00

zaujímavý článok, určite vyskúšam do aromalampy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní