Ako na minimalizmus mimo šatníka? Odľahči si život od zbytočností!

Ako na minimalizmus mimo šatníka? Odľahči si život od zbytočností!

Minimalistický životný štýl sa dostal do povedomia a našiel svojich priaznivcov aj na Slovensku. Hlavnou myšlienkou je žiť jednoducho a zmysluplne. Väčšinou však zotrvávajú rady ohľadom minimalizmu len v materiálnej rovine.

Možno ste sa už stretli s výzvou 100 vecí, ktorá predstavuje redukciu osobného majetku na 100 kusov vecí. Zaujímavým je aj projekt 333, ktorý sa netýka minimalizácie celého majetku, ale len oblečenia a jeho cieľom je tzv. kapsulový šatník. Taktiež sú vám možno známe rady typu: nerobte si zbytočné zásoby, pri nakupovaní stavte na kvalitu a nie na kvantitu, nenakupujte impulzívne. Minimalizmus by sa však mal aplikovať aj na celkový spôsob zmýšľania. Ako teda realizovať minimalizmus mimo šatníka a zjednodušiť si život?

Menej je viac

Heslom – menej je viac – prezentuje minimalizmus filozofiu, podľa ktorej môže byť človek spokojný a šťastný aj s málom. No a práve minimalizácia hmotných vecí, ale aj nehmotného psychického balastu dáva predpoklad plnohodnotného koncentrovania sa na to, čo je v živote naozaj dôležité.

A tak možno ešte predtým, než si podľa pravidiel minimalizmu urobíte dôkladný poriadok v byte a vyhodíme všetky zbytočnosti, ktoré len zaberajú miesto, mali by ste si upratať v sebe a vo veciach, ktoré nie sú tak úplne materiálne. V prvom rade by ste mali vedieť, čo vám vyhovuje, aké sú vaše priority, kam smerujete a čo dáva vášmu životu zmysel. Až na základe tohto poznania sa budete vedieť zbaviť všetkých nepotrebností, a to počnúc negatívnymi myšlienkami cez nevhodné ašpirácie, neplodné úvahy a deštruktívnymi vzťahmi končiac.

Pozri aj: Problémy so svokrou: Aj vám občas vysadne na metlu?

minimalizmus je cesta

Zdroj: Shutterstock®

Čím viac možností, tým väčší chaos

Pokiaľ sa vydáte na cestu minimalizmu, mali by ste zachovať striedmosť aj v rovine emócií, vzťahov a túžob. Je dobré mať ciele a plány, to áno, ale nechcite všetko. A to, čo chcete, nechcite hneď. Pretože každá cesta za istým cieľom má mať svoj priestor a čas.

Svet je zahltený vecami, ale aj myšlienkami a informáciami. Musíte si vedieť vybrať, čo je pre vás naozaj dôležité a ostatné nechať tak. Je to v záujme zachovania vašej psychickej rovnováhy. Okrem toho, že získate čas navyše, má minimalizmus aj tú výhodu, že vás dokáže upokojiť. Keď sa zbavíte prebytočných túžob, prianí a potrieb, budete sa aj menej stresovať.

mimimalizmus mimo šatníka

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na multitasking!

V rámci minimalistického uvažovania by ste si mali dávať pozor aj na toľko ospevovaný a aj v zamestnaní často vyžadovaný multitasking. Podľa posledných štúdií si výrazne ubližujete tým, keď sa snažíte plniť a striedať viacej úloh naraz v rovnakom čase. Nielenže sa pri multitaskingu zhoršuje kvalita výkonu v danom čase, znižuje sa a spomaľuje produktivita, ale dokonca sa znižuje aj IQ. U mužov je tento problém ešte výraznejší ako u žien. Štúdia hovorí, že IQ muža pri multitaskingu sa znížilo na priemernú inteligenčnú úroveň 8-ročného chlapca.

Pokiaľ sa teda chcete kvalitne koncentrovať, vedieť si zorganizovať vlastné myšlienky a vedieť plynulo prejsť z jednej úlohy na druhú, nepreťažujte mozog a dajte stop bombardovaniu elektronickými informáciami. Každé pípnutie sms-ky či upozornenie na nový mail vám kradne pozornosť. Podniknite kroky k tomu, aby ste toto riziko minimalizovali.

Vybrali sme pre vás: Jedináčik pre pohodlných rodičov? Vám stačí jedno dieťa?! 

Minimalizmus ako životný štýl

Zdroj: Shutterstock®

Pár tipov ako minimalizovať mimo šatníka

1. Upracte si nielen na pracovnom stole, ale aj na ploche vášho počítača.

2. Urobte si systém v mailovej schránke a vyhoďte z nej všetko zbytočné.

3. Snažte sa kontrolovať mailovú schránku a odpovedať na e-maily maximálne trikrát za deň.

4. Pokiaľ sa potrebujete koncentrovať, vypnite si všetky notifikácie.

5. Redukujte pre vás nezaujímavé odbery na sociálnych sieťach.

6. Zvážte, či naozaj všetci priatelia na vašom Facebooku nimi aj sú a minimalizujte ich na tých naozajstných.

- Anketa

INŠPIROVAL VÁS ČLÁNOK A CHCELI BY STE SA DOZVEDIEŤ ČOSI VIAC O MINIMALIZME?

Odpovedalo 25 ľudí  

Áno
92%
Nie
8%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 29.12.18 08:25

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, menej je určite viac!

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 29.12.18 18:22

SK
karma
114.00

parádny článok

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 29.12.18 19:10

karma
108.00

Rada by som to spravila,ibaže ostatní všetko nepotrebné potrebujú...

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Remencová 10.03.19 19:18

AR
karma
103.00

ja som sa odhlasila z vacsiny zbytocnych mailov a dokonca sa mi podarilo aj vymazat stovky starych nepotrebnych emailov....konecne v tom mam poriadok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní