Ako odhaliť začínajúcu kuperózu? Toto sú jasné signály!

Ako odhaliť začínajúcu kuperózu? Toto sú jasné signály!

Kuperózna pleť je istá forma citlivej pleti. Zaujímavý je fakt, že je to veľmi častý stav pokožky, ktorý si spočiatku ani neuvedomujeme. Obzvlášť mladí ľudia si neuvedomujú skutočnosť, že majú rozšírené kapiláry a pleť náchylnú na začervenanie. Tento kožný problém si začínajú uvedomovať až vtedy, keď dochádza k viditeľným zmenám.

Odborníci sa však zhodujú v jednom: nikdy nečakajte! Začnite s týmto problémom bojovať už v začiatkoch! Posilnite svoju pleť a postarajte sa o prvé, aj keď najmenšie príznaky kuperóznej pleti. Veď ako sa napokon hovorí, začnite so starostlivosťou už dnes, aby ste zajtra videli výsledky.

Pozri aj: Zápal stredného ucha: Ako ho čo najskôr vyliečiť? Toto zaberá rýchlo!

kuperózna pleť

Zdroj: Shutterstock®

Prvotné príznaky kuperóznej pleti

Prvými príznakmi tohto problému sú rozšírené kapiláry s miernym začervenaním a podráždením pokožky, ktoré sa objavujú s náhlymi teplotnými zmenami. Šokujúce však je, že rozširovanie kapilár si môžeme spôsobovať aj sami a to nevedomky. Dráždivosť pokožky sa často vyskytuje v každodenných banálnych situáciách, ako je používanie sušiča na vlasy, z ktorého horúci vzduch občas pôsobí aj na našu tvár, ale aj para z hrnca alebo obľúbenej polievky, teplo z rúry, konzumácia horúcich nápojov a jedla, pitie alkoholu alebo silnej kávy, fajčenie a dokonca aj používanie pikantného korenia môže rošíriť kapiláry a spôsobiť ich viditeľnosť na pleti.

Druhotným príznakom alebo fázou sú dilatačné kapiláry, ktoré sa vyskytujú častejšie u žien, pretože estrogény obsiahnuté v organizme ženy uvoľňujú svaly ciev a tým sa zvyšuje ich viditeľnosť. V tomto prípade existuje množstvo faktorov, ktoré zvyšujú tendenciu rozširovania kapilár – opaľovanie sa na slnku alebo chytanie bronzu v soláriu, silný vietor a teplotné výkyvy spôsobujú vysúšanie pleti, čím sa stáva jemnou, tenšou a suchšou. Riziko dilatovaných krvných ciev sa zvyšuje s vekom a hlavne u žien vo veku od 40 rokov môžu tieto problémy viesť až k vzniku rosacey, ktorá si vyžaduje špecializovanú liečbu.

A samozrejme, nemôžeme zabúdať ani na dedičnosť, ktorá je tiež zodpovedná za vznik tohto kožného problému. Preto, ak vaša mamina alebo babka trpia začervenaním tváre alebo krku a rozšírenými kapilárami, mali by ste podniknúť ošetrujúce kroky a ochrániť svoju pleť pred vznikom tohto problému u vás.

Skin in Balance

Zdroj: Shutterstock®

Liečba kuperózy

Liečba kuperózy sa môže uskutočňovať prostredníctvom liečebnej terapie a s pomocou kozmetických postupov, avšak je vhodné ošetrovať ju aj doma. V takomto prípade je potrebné poradiť sa s lekárom alebo dermatológom a nastaviť najlepšiu liečbu kuperóznej pleti. Zvyčajne sa používajú lieky, respektíve krémy, ktoré obsahujú účinné látky ako je nechtíkový olej, či dokonca sa využíva heparínová masť.

Čo sa týka kozmetických postupov, ktoré sú určené na liečbu kuperózy, tak sa využíva najmä mezoterapia, ozónová terapia a photoscreening.

Domáca liečba kuperózy

Ako sme písali, tak kuperózu je možne ošetrovať aj doma. Nezabudnite sa však najprv poradiť s lekárom a vhodnosti používania krémov. Ak to predsa len chcete skúsiť, tak vám odporúčame Skin in Balance Coupeliac denný krém a špeciálny gél. Tieto produkty minimalizujú podráždenie a zmierňujú viditeľnosť malých cievok.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marie Gutmannová 06.04.18 14:26

MG
karma
104.00

Po prečítaní som pomyslela na dedičnosť a moju bledu a citlivu plet, je dobré vedieť, že jej môžeme predísť

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.04.18 19:24

ĽŠ
karma
100.00

Priateľka bojuje s týmto problémom a nie je to nič príjemné, už len na pohľad.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.04.18 22:24

karma
109.00

Nemám tento problém s pleťou,ani nemám vedomosť,žeby moji predkovia mali kuperózu.Tak sa mi snád vyhne aj v budúcnosti...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní