Ako poraziť jojo efekt? Drž sa týchto 5 zásad a kilá sa už nevrátia!

Ako poraziť jojo efekt? Drž sa týchto 5 zásad a kilá sa už nevrátia!

Jojo efekt je veľmi častým problémom, ktorý sa v mnohých prípadoch dostaví po cielenej redukcii váhy. Pod týmto pojmom rozumieme opätovné zvýšenie hmotnosti, pri ktorom môže človek pribrať pokojne viac, ako schudol. K jojo efektu pritom dochádza z viacerých príčin. Najčastejšie je dôvodom nesprávne stravovanie počas diéty, hladovanie či rýchle chudnutie.

Ak je napríklad redukcia váhy založená na veľmi malom príjme živín, po návrate k starým stravovacím návykom si telo začne rýchlo ukladať zásoby na horšie časy. Organizmus človeka jednoducho počíta s tým, že opäť môže prísť obdobie hladovania. Čo teda spraviť, aby sa zhodené kilá pred letnou sezónou nevrátili do Vianoc späť? Prezradíme vám to v nasledujúcom článku.

Odporúčame: Pitie teplej vody nalačno je údajne prospešné! Ale, aká je realita?

držanie hladoviek

Zdroj: Shutterstock®

Čo vás ochráni pred jojo efektom?

1. Zákaz nezmyselných diét a hladoviek

Ak si chcete udržať stabilnú hmotnosť i po jej redukcii, v prvom rade zabudnite na rozličné nezmyselné diéty. Najmä tie najšialenejšie z nich nie sú trvalo udržateľné. Úplným tabu by malo byť držanie hladoviek či dokonca užívanie liekov na chudnutie. Znižovanie váhy by malo byť, naopak, založené na racionálnom stravovaní. Telo by malo dostať potrebné množstvo sacharidov, bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov aj vody. Taktiež sa nesnažte chudnúť veľmi rýchlo. Čím kilogramy rýchlejšie zhodíte, tým sa môžu i rýchlejšie vrátiť!

2. Žiadne rátanie konca diéty

Verte, že nie je veľmi rozumné stanoviť si nejaký koniec diéty, respektíve chudnutia. Samozrejme, zdanlivým cieľom môže byť vaša vysnívaná hmotnosť. Ak ju však dosiahnete, nerobte za všetkým hrubú čiaru. I keď sa vám podarí zdravo schudnúť, všetko pokazíte následným prejedaním sa. Ako sme spomínali v úvode článku, po vrátení sa do starých koľají sa zhodené kilá nemilosrdne vrátia. Po dosiahnutí vytúženého čísla na váhe radšej len postupne zvyšujte príjem kalórií na takú úroveň, pri ktorej si ľahko udržíte stabilnú hmotnosť.

zdravé chudnutie

Zdroj: Shutterstock®

3. Robenie kompromisov

Dodržiavanie princípov zdravého stravovania aj po skončení chudnutia je skutočne zásadným krokom, ako sa vyhnúť jojo efektu. To však neznamená, že si z času na čas nemôžete dopriať niečo, na čo máte skutočne chuť. I keby to malo byť trochu nezdravé. Ak si však aj jeden deň doprajete, určite sa ďalší netýrajte hladovkou. Vhodné je jednoducho naučiť sa robiť kompromisy. Do jedálnička napríklad môžete zaradiť i jedlá, ktoré ste konzumovali pred zmenou v stravovaní. Skúste však nájsť zdravší spôsob ich prípravy. Verte, že i malé zmeny dokážu priniesť veľké výsledky.

4. Udržiavanie tela v pohybe

Počas chudnutia, ale i po jeho zdanlivom konci je dôležité si nielen udržať racionálne stravovanie, ale aj dostatok pohybu. Vďaka nemu udržíte telo v kondícii, rozhýbete kĺby, ponaťahujete svaly a okrem podpory zdravia spálite i nejaké tie kalórie. Ak nemáte čas na pravidelné cvičenie alebo jednoducho nie ste rodeným športovcom, nezúfajte. Stačí viesť aktívnejší spôsob života, ktorého súčasťou budú napríklad prechádzky v prírode, korčuľovanie či plávanie. Na dostatok pohybu dávajte o to väčší dôraz, ak máte sedavé zamestnanie.

dostatok spánku

Zdroj: Shutterstock®

5. Dostatok spánku

Dôležitosť spánku sa v dnešnej uponáhľanej dobe často podceňuje, no to je veľká chyba. Táto forma oddychu má totiž pre zdravie človeka obrovský význam. Počas spánku dochádza k regenerácii celého organizmu. Okrem toho, že jeho deficit spôsobuje viaceré zdravotné ťažkosti, môže byť spojený i s prírastkom telesnej hmotnosti. Ak sa snažíte udržiavať si dosiahnutú váhu, niekedy nestačí len zdravo jesť a trochu sa hýbať. Po úspešnom dni si treba i dostatočne oddýchnuť.

Pozri aj: Prečo zbierať okrem malín i malinové listy? Pretože sú liečivé!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 27.08.18 06:53

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 10.09.18 10:58

AK
karma
100.00

chudnutie to je na celý život pokiaľ si chceme udržať hmotnosť a nie hurá ideme osláviť koniec diéty

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 17.10.23 21:05

LN
karma
-1.00

Odporučte nejakú dietu s ktorou sa dá schudnúť bez toho aby potom nasledoval jojo efekt.

  • 0
Odpovedať

Sofia Lokosova 18.10.23 13:38

SL
karma
-1.00

tazko povedat co ti bude vyhovovat, mne najviac sadla dieta od KetoDiet, schudla som s nou pozadovane kila a nastastie bez nejakeho jojo efektu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní