Ako použiť levanduľu v kuchyni? Z týchto receptov budeš nadšená!

Ako použiť levanduľu v kuchyni? Z týchto receptov budeš nadšená!

Možno ste aj vy zaznamenali, že je práve sezóna levandule. Určite áno, pokiaľ si ju pestujete doma či v záhradke alebo na balkóne. Jej nádherné fialkové a hlavne voňavé kvietky sa tak ľahko nedajú prehliadnuť. Levanduľa pritom ani zďaleka nie je len okrasnou rastlinou. Už od nepamäti je súčasťou tradičnej ľudovej medicíny, našla uplatnenie vo farmácii aj kozmetickom priemysle. Je mnoho spôsobov, ako využiť levanduľu. Tradičný je najmä levanduľový čaj, ktorý navodzuje pokojný spánok, upokojuje nervovú sústavu, eliminuje nervozitu a pomáha i tráviacemu traktu. Z dopestovanej levandule si tiež môžete pripraviť tinktúry, balzamy či dokonca levanduľový olej, ktorý sa dá využiť napríklad pri relaxačnej masáži. 

Levanduľa však nájde uplatnenie aj v kuchyni. Pripraviť si z nej totiž môžete množstvo dobrôt, či už pokrmov alebo nápojov. Stačí len popustiť uzdu svojej fantázie a nebáť sa skúšať nové veci či trochu experimentovať. Levanduľové kvietky totiž môžete pridať do cesta rozličných múčnikov, do sušienok, chleba, dokonca nimi môžete prevoňať napríklad ryžový nákyp či domáce džemy aj lekváre. Skvelo sa však kombinujú aj s mäsom. V malom množstve dodajú jedinečnú arómu jahňaciemu mäsu, bažantovi či králikovi. V dnešnom článku vám prinášame hneď päť tipov na jedinečné recepty z levandule, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať.

Odporúčame: Citrónová voda s kurkumou: Čo spraví s telom, keď ju budeš piť každý deň?

levanduľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľový sirup

Áno, nielen z voňavej bazy, ale aj levandule sa dá pripraviť sirup. Potrebovať budeme približne 500 g levanduľových vetvičiek, 1 l vody, 3 citróny, 2 paličky škorice a 1,5 kg cukru (obyčajného, trstinového alebo iného). Ako prvé si kvety jemne prepláchneme a v dostatočne veľkom hrnci ich zalejeme potrebným množstvom vody. Pridáme taktiež na kolieska pokrájané citróny a celú škoricu. Necháme zovrieť a na mierom plameni varíme približne 15 až 20 minút. Potom hrniec odstavíme z ohňa a zmes v ňom necháme lúhovať do ďalšieho dňa, ideálne celých 24 hodín. Odvar scedíme do čistého hrnca, pridáme k nemu cukor a varíme, kým sirup dosiahne požadovanú hustotu. Môže to byť pokojne aj 30 minút. Hotovým sirupom naplníme sklenené fľaše a dôkladne ich uzavrieme. Po ochladnutí skladujeme v chlade. Levanduľový sirup je ideálny na osladenie a prevoňanie bylinkového alebo ovocného čaju, taktiež z neho môžete pripraviť osviežujúcu limonádu alebo ho využiť pri príprave dezertov.

Odporúčame: Ako na mole v domácnosti? Pomôžu ti osvedčené babské triky

levanduľový cukor

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľový cukor

Ak ste veľkým fanúšikom vône levanduľových kvietkov, rozhodne musíte vyskúšať levanduľový cukor. Potrebovať budeme len očistené a dôkladne vysušené levanduľové kvietky a cukor, obyčajný, trstinový alebo iný. Do pripravenej nádobky postupne navrstvíme cukor a levanduľové kvietky, ktoré je vhodné vždy medzi prstami mierne podrviť. Naplnenú nádobu uzavrieme a odložíme ju bokom aspoň na 2 až 3 týždne. Počas toho sa z levandule uvoľnia esenciálne oleje a nádherná aróma, ktorú cukor dokonale nasiakne. Levanduľový cukor je možné používať na osladenie nápojov, dezertov, múčnikov, pudingov a podobne. 

levanduľová limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Voňavá limonáda

Osviežujúcu levanduľovú limonádu, ktorá počas letných horúčav padne každému vhod, si môžete pripraviť aj pomocou vyššie spomínaného levanduľového sirupu. Ak však nemáte v pláne variť do zásoby sirup z levanduľových kvetov, no chcete návštevu či rodinu pohostiť aj sviežou a nie úplne tradičnou limonádou, v tomto prípade vám prezradíme, ako na to. Potrebovať budeme 250 ml vody, 200 g cukru, 200 ml citrónovej šťavy a 1 až 2 PL sušených levanduľových kvietkov. Samozrejme, množstvá je možné upraviť podľa toho, aké množstvo limonády chceme pripraviť, alebo či chceme limonádu sladšiu alebo trošku kyslejšiu a sviežejšiu. Do primerane veľkého hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a sušenú levanduľu. Privedieme k varu a povaríme 2 až 3 minúty. Následne necháme odvar dôkladne vychladnúť a scedíme ho do džbána. Pridáme citrónovú šťavu a zriedime s litrom studenej vody. Podávame s kockami ľadu.

Pozri aj: Top trendy rastliny, ktoré musíš mať aj ty vo svojej obývačke!

levanduľové sušienky

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľové sušienky

A čo podávať pri rodinnom stretnutí či návšteve k levanduľovej limonáde? No predsa levanduľové sušienky! Potrebovať na ne budeme 2 PL levanduľových kvietkov, 125 g masla, 250 g hladkej múky, 60 g trstinového cukru, 1 vajce a štipku soli. Maslo izbovej teploty nakrájame na menšie kúsky, dáme do misky a pridáme k nemu všetky ostatné suroviny, čiže očistenú levanduľu, múku, cukor, vajce aj soľ. Cesto vymiesime a necháme ho zabalené vo fólii odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a postupne z neho vykrajujeme kolieska, prípadne iné tvary. Použiť môžeme aj pečiatky na sušienky. Sušienky poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 až 12 minút. Hotové levanduľové sušienky by mali byť zhora bledé, no zospodu mierne ružovkasté.

levanduľová bábovka

Zdroj: Shutterstock®

Bábovka s levanduľou

Všetkým maškrtníkom zaženie chuť na sladké aj voňavá bábovka. Potrebovať na ňu budeme približne 15 levanduľových stoniek, 150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 1 ČL prášku do pečiva, 4 vajcia, 150 kryštálového cukru, 200 g masla a 250 g polotučného tvarohu. V miske si zmiešame obe múky, pridáme otrhané levanduľové kvietky, prášok do pečiva aj vanilkový cukor. Dôkladne premiešame. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom, primiešame tvaroh a na záver aj sypkú zmes. Vymiešame cesto, ktoré nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. Pečieme pri teplote 170 °C asi 45 až 50 minút. Podľa chuti môžeme po miernom ochladnutí bábovku posypať práškovým cukrom, hodí sa aj citrónová poleva. Počas pečenia tejto bábovky krásne rozvoniate celú kuchyňu.

Pozri aj: Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Alica Marekova 30.07.20 12:45

AM
karma
-1.00

Odteraz budeme využívať levanduľu intenzívnejšie ako doteraz.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 31.07.20 11:39

MM
karma
107.00

Limonáda je skvelá.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 02.08.20 19:25

ĽU
karma
100.00

zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní