Ako sa dostať po pôrode do formy? 3 tipy, ktoré ťa zachránia!

Ako sa dostať po pôrode do formy? 3 tipy, ktoré ťa zachránia!
  • 01.03.2020
  • Jana Šimkovičová

Chudnutie. Zažila som to viackrát, pretože som nebola geneticky obdarená tak, aby som ostala večne štíhla. Asi najviac ma to však zasiahlo po pôrodoch. Vyhovárať sa však na tehotenstvá, aké je to pre ženy nespravodlivé, je príliš jednoduché. Nemyslíte? Je fakt, že som sa pri oboch tehotenstvách dopracovala k hmotnosti, pri ktorej som sa vo svojom tele necítila dobre. A chcelo to zmenu.

Keď som bola mladšia a trápili ma kilá navyše, stačilo cvičiť. Vtedy som skončila s akýmikoľvek diétami, pretože som zistila, že cvičením vieme krásne spaľovať a zároveň tvarovať postavu. Môjmu mladému telu to vtedy stačilo.

Kedy však telu nestačilo len cvičenie, bolo obdobie, keď som sa dávala dokopy práve po pôrodoch. Keď prekročíte prah čarovného veku 30 rokov, zrazu zistíte, ako ťažko tie kilá idú dole. Asi raz tak ťažko ako na strednej. Moja genetika sa znovu ozvala pri tehotenstve. Neprejedávala som sa, jedla som ľahšie jedlá, najmä zeleninu, nakoľko návyk zdravšieho stravovania som začala nadobúdať po vysokej škole, čo bolo zhruba päť rokov pred prvým otehotnením. Pri každom tehotenstve som cvičila, a ja napriek všetkému som s každým dieťaťom pribrala zhruba 20 kíl. A znova som sa ocitla v období, kedy bolo potrebné zhadzovať.

Pozri aj: TOP cviky na štíhle ruky: Daj zbohom mľandravým pažiam!

ako sa dostať do formy

Zdroj: Jana Šimkovičová

Nedojedajte po deťoch

Jednou z najväčších chýb, ktorú robia maminy, je to, že dojedajú po deťoch. Buď preto, že je im ľúto jedlo vyhodiť, ale mnohé z dôvodu, že si nevedia nájsť čas na jedlo. Dojedanie po deťoch je veľká chyba. Deti, najmä tie najmenšie, majú zostavenú stravu tak, aby priberali. Navyše zvyšky po deťoch nemôžu byť plnohodnotným jedlom pre matku. Pri chudnutí je dôležité, aby ste mali režim, vedeli, čo jete, koľko toho máte na tanieri. Keď zobkáte len tak medzi jedlami a dojedáte v rýchlosti, to je tá najlepšia cesta k priberaniu. Vy vlastne na konci dňa neviete, čo ste zjedli. Nedokážete mať z jedla taký príjem energie, aký potrebujete. Práve naopak, vedome sa pripravte na to, čo idete jesť.

Ak neviete, aké jedlá zvoliť, mne pomohla kniha NABITÁ KUCHÁRKA. Sú v nej recepty, ktoré si môžete zvoliť podľa konkrétnej časti dňa, v ktorej sa nachádzate. Zvoliť si  môžete raňajky, obed alebo večeru. Jedlo pred alebo po cvičení či chutný fit dezert, ak vám príde návšteva. Nájdete v nej jedlá s nízkym glykemickým indexom, ktoré vám zabezpečia dostatok energie, ale aj to, aby ste zbytočne nepriberali.

Garantom sú všetci tréneri, ktorí do knihy prispeli takým receptom, ktorý pripravujú či už pre seba alebo pre svojich klientov. Vyskúšajte napríklad Cottage palacinky od známeho trénera Maroša Molnára.

Hýbte sa

To, že sa možno nachádzate v situácii, keď nemôžete ísť niekam cvičiť, neznamená, že sa nemôžete hýbať. Spáliť môžete aj rýchlou chôdzou s kočíkom. Alebo pri naháňačke na ihrisku. Vždy sa dá. Skúste porozmýšľať nad tým, kde všade sa veziete autom, chodíte výťahom a že namiesto toho môžete všetko absolvovať pešo. Čo sa nakoniec odzrkadlí aj na vašej postave.

Cvičiť radšej kratšie, ale pravidelne

Je naozaj ťažké utrhnúť si v dnešných časoch hodinu na cvičenie. Mne sa to darí len cez víkend. Aj to si väčšinou privstanem. Stavila som však na kratšie tréningy, ale cvičím takmer každý deň. Jednak mám neustály kontakt s cvičením a nespadnem do toho, že sa mi nechce. Beriem to ako rutinu. Ako keď si idete umyť zuby. Tiež preto, že lepšie výsledky na sebe vidím pri 30 minútovom cvičení každý deň ako pri hodinovom dvakrát do týždňa. Navyše, keď sa nezadarí cvičiť jeden deň, nebudete mať až také výčitky, ako keď sa vám zruší tá jedna hodina z dvoch v týždni.

Keď sa mi narodil prvý syn Oskar, začala som hneď po mesiaci. Gynekológ mi to odobril, cítila som sa výborne, nič mi v tom nebránilo. Vychytala som si jeho rytmus a naordinovala si každý deň aspoň 20 minút cvičenia. Buď vtedy, keď spal, ale aj vtedy, keď bol hore. Urobila som mu v obývačke „pelíšek“ a pozeral na mňa, ako cvičím. Neskôr, keď už bol väčší, veľakrát sa ku mne pridal. Kúpili sme podložku na cvičenie aj jemu, tak sa stal pevnejšou súčasťou môjho cvičenia, čo si aj považoval.

S druhým synom to nebolo inak. :) Obaja teraz vnímajú pohyb ako prirodzenú súčasť nášho rodinného života. Sami si športy vyberajú a hlásia sa. Nemusíme ich presviedčať. Ako deti nemajú problém s nadváhou a učia sa nielen fyzickým zdatnostiam, ale mnohokrát ich šport formuje aj mentálne.

Čo cvičiť?

Keď som začínala na podložke pri Oskarovi, zvykla som cvičiť powerjogu. Ako vyškolená lektorka som vedela ako. Dokázala som si tréning vyskladať sama. Ale nestačilo mi to. Powerjoga dala môjmu telu silu a elasticitu. Ale chýbala mi kondička. Postupne som začala vyhľadávať videá so zmeraním na silovo kondičné tréningy. Nevedela som však presne, aké mám zvoliť. Ale ako zakladateľka portálu cvičte.sk som sa však vždy mala s kým poradiť. Viem však, že mnohé ženy nemajú takú možnosť. Pamätám si, ako ma rozčuľovalo, že trávim množstvo svojho drahocenného času tým, že neviem, čo si zvoliť. A keď som si už tréning vybrala, po pár minútach som zistila, že ma buď nebaví, alebo je príliš komplikovaný. Alebo vôbec nerozumiem, čo ten tréner vysvetľuje a čo mám robiť.

Ešte aj dnes sa mnoho žien na mňa obracia s otázkou, čo cvičiť doma. A preto som si prizvala skúsené trénerky, aby sme spolu vytvorili komplexný video program na domáce cvičenie SUPER BODY. V 28 video tréningoch si precvičíte celé telo s dôrazom na spaľovanie tuku, rysovanie tela a ako bonus získate mladú tvár s tvárovou gymnastikou. Postaráte sa tak kompletne o celé telo, so zameraním na špeciálne partie – zadok, stehná, brucho, prsia, tvár a chrbát. Jednoducho cvičíte, kedy chcete, a to z pohodlia domova. Robím to tiež.

Konečne nestrácam čas nad tým, čo si zvoliť. Keď viem, že chcem spaľovať a udržiavať sa vo forme, zapnem si konkrétnu časť a idem na to. Za 30 minút mám odcvičené. Spotená a spokojná odchádzam do sprchy a teším sa na ďalší deň.

Zaujme ťa: TOP cviky na vnútorné stehná: Daj zbohom roztraseným stehnám!

- Jana Šimkovičová (@janasimkovic)
1 z 7

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Tlachova 02.03.20 11:31

AT
karma
118.00

Inšpiratívny článok, páči sa mi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní