Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

  • 93
  • 22

Viete, ako sa robí zemiaková kaša? Je to predsa jednoduché jedlo s niekoľkými ingredianciami a predsa ho dokážeme pokaziť. Ako je však možné, že maminky ho vždy pripravia najlepšie?

S našimi radami sa aj vy stanete profesionálom v príprave obľúbenej prílohy k jedlám. Existuje totiž niekoľko chýb, ktorým sa musíme pri varení vyvarovať a skvelá pochúťka bude na svete!

Jedným z najzákladnejších pravidiel je jednoznačne výber zemiakov. Ako si však máme vybrať z toľkých dostupných odrôd?

Odporúčame: Recept na neodolateľné jablkové pité

ako sa robí zemiakové pyré

Zdroj: Shutterstock®

Nie sú zemiaky ako zemiaky

Voľba správnej odrody zemiakov na prípravu zemiakového pyré alebo zemiakovej kaše je kľúčová. Vyhýbajte sa mastnejším odrodám, akými sú napríklad červené zemiaky a tým, ktoré majúna  sebe zopár klíčkov. Niektoré zemiaky majú napríklad aj nízky obsah škrobu, a to má často za následok lepivú alebo gumovitú štruktúru kaše. Čím viac škrobu, tým lepšie.

Nezabudnite, že rovnako ako cestoviny, tak aj zemiaky absorbujú vodu, v ktorej sú varené. Začnite celý proces varenia už tým, že pri varení zemiakov pridáte do hrnca štipku soli. Zemiaky tak po dovarení nebudú príliš mokré. 

zemiaková kaša

Zdroj: Shutterstock®

Horúca alebo studená voda?

Častou otázkou je, či sa zemiaky pridávajú do hrnca až po zovretí vody alebo pred zovretím. Podľa odborníkov je najlepšie, ak zemiaky pridáte do hrnca až po zovretí vody. Zemiaky tak zvnútra zostanú pekné a nebudú sa rozsypávať.

Niektorí ľudia pridávajú maslo, iní zas mlieko. Pre uvarenie dokonalej zemiakovej kaše je však údajne najlepšie, ak do nej pridáte maslo a smotanu na varenie. Pozor, nepridávajte ich do jedla priamo z chladničky. Ohrejte ich najskôr na izbovú teplotu. Maslo a mlieko potom kašu správne ochladia a za tepla sa lepšie absorbujú chute do zemiakov. Zemiaková kaša bude krémovejšia a nadýchanejšia.

Bude sa ti páčiť: Vyrob si domáce maslo! Skús tento jednoduchý recept!

zemiakové pyré

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

VEDELI STE O TÝCHTO TIPOCH NA PRÍPRAVU ZEMIAKOVEJ KAŠE?

Odpovedalo 129 ľudí  

Áno, niektoré z nich poznám a sám/a využívam.
82%
Nie, vôbec som ich nevedel/a.
18%

  • 93
  • 22
Návrat hore
Autor článku

22 komentárov

Milka Damašková 19.10.17 01:11

MD
karma
115.00

...no aj ja som už maminka a tak mi dcéra neraz vraví: Mami tvoja kaša je najlepšia, tú by som s kľudom zjedla aj samú :)Mne však zasa oveľa viac chutí kaša od mojej mamy :)

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 19.10.17 14:12

SK
karma
86.00

niečo pravdy na tom bude... tiež si myslím že tá od mojej mamičky je najlepšia.... môj priateľ zase zbožňuje tú od svojej maminky.... no ale nepohŕdne ani tou mojou .... pridávam do zemiačikov teplé mlieko a trocha masielka.....

  • 2
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 19.10.17 14:21

HZŠ
karma
100.00

Zemiaky pripravujem už len na pare, od zemiakovej kaše som v poslednej dobe upustila. Najčastejšie robím štuchané zemiaky s masielkom, prípadne ich dám zapiecť do rúry. Záleží od hlavného jedla.

  • 1
Odpovedať

Tomáš Kamenár 19.10.17 15:42

TK
karma
104.00

vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 19.10.17 17:19

KK
karma
89.00

u nás robí kašu zo zemiakov manžel cez víkend a ja robím z prášku cez týždeň

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 19.10.17 19:59

MZ
karma
92.00

zemiakovú kašu máme doma veľmi radi a robím ju často

  • 1
Odpovedať

Monika Červinková 19.10.17 20:35

karma
87.00

milujem zemmiakovú kašu.. a takú redšiu..

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 19.10.17 20:39

PV
karma
91.00

Mám rada kašu. Robievam ju tak,že dám veľa masla a smotany,je úžasná..Fakt záleží na odrode zemiakov..

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 19.10.17 22:03

MM
karma
116.00

milujem zemiakovú kašu, aj keď sa mi raz podarilo urobiť namiesto nej lepidlo, vďačím za to ponornému mixéru :-)

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 20.10.17 07:53

SK
karma
119.00

do zemiakovej kaše tiež pridávam aj maslo aj mlieko...dochutím a naj novšie ju vždy vnúčikovi posypem strúhaným syrom...

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 20.10.17 08:10

MC
karma
114.00

máme radi zemiakovú kašu, pridávam trochu teplého mlieka a tiež maslo.

  • 1
Odpovedať

Jana Hricová 20.10.17 09:28

JH
karma
109.00

dobré rady, ja pridávam horúce mlieko a je stále chutná

  • 1
Odpovedať

Soňa Horáčková 20.10.17 12:08

SH
karma
94.00

cenné rady

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 21.10.17 18:37

KK
karma
137.00

keď nie sú dobré zemiaky, nepomôže nič

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 25.10.17 11:22

MF
karma
106.00

presne takto ju pripravujem

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 26.10.17 20:06

BS
karma
102.00

Zemiakovú kašu pripravujem s horúcim mliekom a maslom a soľ samozrejme, je vynikajúca a vyšľahám iba vareškou, nie mixérom:))

  • 1
Odpovedať

Peter Gavlas 28.10.17 21:20

PG
karma
92.00

Dobrá kaša sa mi veru už dávno nepodarila, skúsim túto :)

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 29.10.17 00:56

TS
karma
107.00

V podstate všetko dodržiavam, väčšinou sa podarí :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.11.17 09:34

AK
karma
112.00

dobré rady stoja za vyskúšanie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.11.17 23:16

JK
karma
100.00

Zemiakovú kašu máme radi robievam často

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 05.11.17 23:48

MM
karma
-1.00

Presne takto ju robievam.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 17:58

AK
karma
112.00

zemiakovú kašu treba vedieť robiť

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ostatné

Dokonalá aj na cestách? Osvoj si beauty tipy pre cestovateľky!

  • 61
  • 1
  • 07.07.2020
Vyrob si sama

Domáca maska na slnkom zničené vlasy: Výživa len zo 4 surovín!

  • 59
  • 0
  • 02.07.2020
Tvár

Ako si vyrobiť domáci kávový peeling na tvár podľa typu pleti

  • 73
  • 4
  • 19.04.2020
TOPlist