Viete, ako sa robí zemiaková kaša? Je to predsa jednoduché jedlo s niekoľkými ingredienciami a predsa ho dokážeme pokaziť. Ako je však možné, že maminky ho vždy pripravia najlepšie?
S našimi radami sa aj vy stanete profesionálom v príprave obľúbenej prílohy k jedlám. Existuje totiž niekoľko chýb, ktorým sa musíme pri varení vyvarovať a skvelá pochúťka bude na svete!
Jedným z najzákladnejších pravidiel je jednoznačne výber zemiakov. Ako si však máme vybrať z toľkých dostupných odrôd?
Nie sú zemiaky ako zemiaky
Voľba správnej odrody zemiakov na prípravu zemiakového pyré alebo zemiakovej kaše je kľúčová. Vyhýbajte sa mastnejším odrodám, akými sú napríklad červené zemiaky a tým, ktoré majú na sebe zopár klíčkov. Niektoré zemiaky majú napríklad aj nízky obsah škrobu, a to má často za následok lepivú alebo gumovitú štruktúru kaše. Čím viac škrobu, tým lepšie.
Nezabudnite, že rovnako ako cestoviny, tak aj zemiaky absorbujú vodu, v ktorej sú varené. Začnite celý proces varenia už tým, že pri varení zemiakov pridáte do hrnca štipku soli. Zemiaky tak po dovarení nebudú príliš mokré.
Typy zemiakov
- VARNÝ TYP A - tento typ zemiakov je ideálny na prípravu prílohy alebo aj šalátov. Sú pevné, nerozvárajú sa a neobsahujú veľa múky.
- VARNÝ TYP B - rovnako aj tento typ zemiakov je vhodný na prípravu príloh. Sú polomúčnaté a polopevné.
- VARNÝ TYP C - zemiaky vhodné na prípravu zemiakovej kaše. Sú stredne „rozváravé" a múčnaté.
- VARNÝ TYP D - vhodné a prípravu zemiakového cesta, nakoľko obsahujú veľa škrobu a rýchlo sa rozvárajú.
Na prípravu zemiakovej kaše sú ideálne varné zemiaky typu C, z ktorých pripravíte tú najlepšiu kašu pod slnkom.
Pozor: Kašu nicky nerobte z nových zemiakov. Nové zemiaky sú ideálne na pečenie v rúre a prípravu iných pokrmov, než je kaša. Rovnako odborníci neodporúčajú používať zemiaky, ktoré už začali klíčiť.
Odporúčame: Recept na neodolateľné jablkové pité
Horúca alebo studená voda?
Častou otázkou je, či sa zemiaky pridávajú do hrnca až po zovretí vody alebo pred zovretím. Podľa odborníkov je najlepšie, ak zemiaky pridáte do hrnca až po zovretí vody. Zemiaky tak zvnútra zostanú pekné a nebudú sa rozsypávať.
Niektorí ľudia pridávajú maslo, iní zas mlieko. Pre uvarenie dokonalej zemiakovej kaše je však údajne najlepšie, ak do nej pridáte maslo a smotanu na varenie. Pozor, nepridávajte ich do jedla priamo z chladničky. Ohrejte ich najskôr na izbovú teplotu. Maslo a mlieko potom kašu správne ochladia a za tepla sa lepšie absorbujú chute do zemiakov. Zemiaková kaša bude krémovejšia a nadýchanejšia.
Tip: Dajte si záležať aj na výbere masla. Do kaše nepridávajte to najlacnejšie maslo, ktoré obsahuje malo tuku. Ideálnou voľbou je poctivé - aspoň 82 % maslo. Dôležitý je aj pomer masla a zemiakov. Odporúča sa na 1 kg použiť 80 g masla.
Bude sa ti páčiť: Vyrob si domáce maslo! Skús tento jednoduchý recept!
Recept na najlepšiu zemiakovú kašu
- 1 kg zemiakov
- 80 g masla s izbovou teplotou
- 3 dcl plnotučného mlieka izbovej teploty
- podľa potreby soľ
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na približne rovnako veľké kocky a dajte variť do horúcej vody. Pridajte soľ, hrniec prikryte a varte zemiaky 15 až 20 minút alebo do zmäknutia. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme maslo, mlieko a prikryjeme, aby sa maslo roztopilo.
Následne odkryjeme a rozmixujeme mixérom s metličkami. Poprípade môžete použiť aj pučiak na zemiaky. Podľa potreby a konzistencie môžete pridať viac mlieka. Hotovú kašu podávame.
Odporúčame: Recept: Detské špaldové piškóty nielen pre malých
Aktualizovaný článok: 30.7.2023
- Anketa
VEDELI STE O TÝCHTO TIPOCH NA PRÍPRAVU ZEMIAKOVEJ KAŠE?
Odpovedalo 152 ľudí