Ako si doplniť dopamín? Jeho deficit nám môže výrazne škodiť!

Ako si doplniť dopamín? Jeho deficit nám môže výrazne škodiť!

Dopamín je chemická látka, ktorá je prirodzene produkovaná aj v ľudskom mozgu, a to konkrétne v časti zvanej hypotalamus. Je označovaný za hormón a zároveň neurotransmiter, čo je látka slúžiaca na prenos impulzov, šírenie podráždenia v nervovom systéme a následné vyvolanie nejakej reakcie.

Dopamín plní v našom tele viacero úloh. Ako neurotransmiter hrá významnú rolu pri motorických funkciách a pohybe a rovnako aj emocionálnych reakciách. Dopamín výrazne vplýva na našu náladu a správanie, prežívanie pocitov radosti či potešenia. Rovnako napomáha mozgu vytvárať dostatok energie pre správnu funkciu tela.

Tento neurotransmiter reguluje tok informácií, ktoré prúdia naším mozgom, pozitívne ovplyvňuje našu pozornosť aj stimuluje srdce. Nedostatočná hladina dopamínu v tele má značne negatívny vplyv na ľudský organizmus.

Medzi príznaky jeho dlhodobého deficitu patrí nízka úroveň psychickej či fyzickej energie, pocity smútku až depresívne stavy, ťažkosti so sústredením, nespavosť, slabá odolnosť voči stresu aj nízke libido. Ako teda zabezpečiť, aby bola hladina dopamínu stále na dobrej úrovni? V nasledujúcom článku máme pre vás hneď 7 tipov!

Pozri aj: Poznáš kalonji semená? Neuveriteľné, no toto dokážu aj s tvojím telom!

dostatok spánku

Zdroj: Shutterstock®

Ako zvýšiť jeho úroveň?

1. Spite a meditujte

Našou prvou radou, ako zabezpečiť mozgu a telu dostatok dopamínu, je v prvom rade myslieť na dostatočný oddych. Dbajte na to, aby ste každú noc spali potrebný počet hodín. Celé naše telo sa predsa počas noci regeneruje a deficit spánku má naň veľmi negatívny vplyv. Akousi formou oddychu a vypnutia najmä mysle je aj meditácia, vďaka ktorej je možné efektívne zvýšiť produkciu dopamínu. Aj vďaka krátkemu meditovaniu upracete neporiadok v hlave a zastavíte tok myšlienok.

2. Udržujte telo v pohybe

Nielen oddych, ale aj fyzická aktivita je nevyhnutná pre zdravie organizmu i produkciu dopamínu. Dopamín sa spolu so serotonínom a endorfínmi prirodzene vylučuje počas športu. Ideálne je pritom, ak si predtým zadáte nejaký jasný cieľ, napríklad zabehnutie určitého počtu kilometrov pri behu. Rozličné ciele, úlohy a predsavzatie by ste si však mali zadávať prakticky v akejkoľvek oblasti života. I to totiž napomáha zvyšovať hladinu potrebného dopamínu.

počúvanie hudby

Zdroj: Shutterstock®

3. Počúvajte hudbu

Kto by nemal rád hudbu? Ak nie ste zvyknutý pravidelne ju počúvať, určite to napravte! Aj pri počúvaní obľúbených piesní a melódií sa totižto zvyšuje hladina dopamínu, i keď ide len o dočasný jav. Má to síce len chvíľkový účinok, no práve skvelá hudba vás dokáže zároveň slušne nabudiť a priniesť pocity radosti a šťastia. Neváhajte si preto pri práci, upratovaní či varení púšťaj svoje obľúbené rytmy.

4. Plánujte a tvorte

Ako sme spomínali už vyššie, aj dávanie si predsavzatí a tvorenie zoznamu povinností a úloh napomáha zvyšovať hladinu dopamínu, a to vtedy, keď svoje predsavzatia a ciele postupne napĺňame. Vďaka tomu sa následne cítime šťastne a úspešne. Tvorbe dopamínu tiež prospieva tvorivá činnosť. Čomu sa venujete vo voľnom čase? Ak sa rozhodnete využiť svoju kreativitu a zručnosti, začne sa vyplavovať dopamín a nastúpi stav sústredenosti a následne i šťastia. Skúste niečo napísať, nakresliť či vytvoriť podľa vlastných predstáv.

Odporúčame: Prvá pomoc pri uštipnutí včelou, osou, sršňom: Osvedčená cibuľa už je pasé!

detox

Zdroj: Shutterstock®

5. Detoxikujte telo

V našom tele sa denne hromadí obrovské množstvo škodlivých toxínov aj baktérií. Tento proces môže mať negatívny vplyv na naše zdravie a okrem oslabenia imunitného systému môže tiež negatívne pôsobiť aj na tvorbu dopamínu v mozgu. Vhodné je preto z času na čas myslieť aj na takúto vnútornú očistu tela. Spôsobov, ako detoxikovať telo, je mnoho. Dôležitý je dostatočný spánok, zdravá strava, eliminovanie sladkých i mastných pokrmov aj správny pitný režim. Pomôžu rozličné ovocné či zeleninové šťavy aj bylinné čaje.

6. Dajte zbohom závislostiam

Rozličné závislosti, ktoré často ponúkajú len chvíľkový pôžitok, môžu z dlhodobého hľadiska negatívne vplývať na produkciu spomínaného neurotransmiteru. Návykové správanie, či už hovoríme o závislosti na cigaretách, alkohole, nakupovaní, drogách alebo hazarde, môže súvisieť práve s nízkou hladinou dopamínu. Dôležité je preto takéto závislosti zo života odstrániť, respektíve sa pred nimi chrániť. Vo svojom živote preto dajte prednosť aktivitám, ktoré vám budú robiť dlhodobú radosť. Ide napríklad o kontakt s blízkymi, milovanú prácu, zlepšovanie zručností a vedomostí, čítanie kníh, trávenie času s domácim miláčikom a podobne.

dopĺňanie dopamínu

Zdroj: Shutterstock®

7. Jedzte správne potraviny

Nie, dopamín len tak ľahko v potravinách nenájdete. No objaviť v nich môžete tyrozín aj fenylalanín. Aminokyselina tyrozín je okrem iného aj prekurzorom pre syntézu dôležitého dopamínu a z fenylalanín zase môže v tele vznikať práve tyrozín. A v ktorých potravinách ich hľadať? Do jedálnička zaraďte mäso vrátane rýb, vajcia, mliečne výrobky, banány, strukoviny, semená aj oriešky či avokádo

Odporúčame: Kožné choroby a slnko: Naozaj slnečné lúče pomáhajú pri liečbe?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ingrid Šimoniková 13.07.19 10:01

karma
74.00

parádny článok, dakujem

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 14.07.19 17:10

AK
karma
100.00

tak toto som nevedela

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.07.19 23:01

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala a dozvedela som sa zas niečo nové

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní