Ako si pripraviť jedinečný púpavový sirup? Objav jeho liečivú silu!

Ako si pripraviť jedinečný púpavový sirup? Objav jeho liečivú silu!

  • 81
  • 2

S príchodom jari môžeme postupne privítať čoraz viac zelene a hlavne byliniek, ktoré majú nemalé liečivé účinky. Mnohí sa ich zberu už nevedia dočkať. Vlastné zásoby sú totiž na nezaplatenie. V apríli sa spravidla začínajú objavovať aj žlté hlávky púpavy. Na prvý pohľad ide o burinu, ktorá rastie úplne všade, no opak je pravdou. Aj púpava lekárska je totiž neoddeliteľnou súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Púpava má skvelé detoxikačné účinky, je plná dôležitého vitamínu C a perfektne sa dajú zužitkovať všetky jej časti. V dnešnom článku vám prezradíme, aký vplyv má na naše telo a ako si z nej pripraviť vynikajúci púpavový sirup!

Ktoré časti zbierať?

Púpava lekárska, latinsky Taraxacum officinale, je trváca bylina s jednoduchým podzemkom, prízemnou ružicou hlboko vykrajovaných listov a dlhým dutým stvolom, ktorý je zakončený úborom drobných žltých jazykovitých kvetov. Púpavu je možné nájsť takmer vo všetkých zákutiach planéty. Rastie na úrodných lúkach, pasienkoch, poliach, v záhradách, pri cestách aj v okolí ľudských obydlí. Na zber je vhodné vybrať sa ďalej od civilizácie, a to kvôli znečisteniu. Všetky byliny vždy zbierame v čo najčistejšom prostredí, nikdy nie pri cestách!

A ktoré časti sa z púpavy lekárskej zbierajú? V podstate sa dá využiť úplne celá rastlina. V prvom rade sa na lekárske účely zberá počas jari i jesene koreň. Z neho sa dá napríklad pripraviť liečivý odvar na vonkajšie i vnútorné použitie. Mladé zelené listy púpavy sú jedlé a pokojne ich môžete pridať do zeleninového šalátu. Sú plné vitamínov či železa. Nakoniec sa tiež zberajú žlté hlávky rastliny. Z nich sa tradične pripravuje i púpavový med, no rovnako aj chutný a zdravý sirup.

Pozri aj: Raňajky od A po Z: Odborníci ti poradia, ako začať produktívny deň!

púpava lekárska

Zdroj: Shutterstock®

Prečo povedať púpave áno?

Skôr než sa pozrieme na to, ako sa dá jednoducho pripraviť púpavový med, môžeme si ešte spomenúť, aké účinné látky táto rastlinka skrýva a aký je jej vplyv na organizmus. Púpava obsahuje viaceré vitamíny. Bohatá je napríklad na vitamín C aj niektoré vitamíny skupiny B. Nájdeme v nej horčiny, triesloviny, organické kyseliny, mnohé minerály a množstvo ďalších látok. Tá bylina je známa viacerými účinkami. Používa sa na podporu obranyschopnosti, podporuje látkovú premenu a má antiseptické a detoxikačné vlastnosti.

Taktiež napomáha očisťovať a okysličovať krv. Priaznivo vplýva na tráviaci systém človeka a procesy trávenia. Zlepšuje chuť do jedla a môže byť nápomocná pri zápche či žalúdočných aj črevných ťažkostiach. Posilňuje funkcie pečene aj žlčníka. Ďalej sa využíva pri vysokom cholesterole aj vysokom krvnom tlaku. Napríklad koreň púpavy tiež predstavuje veľkú pomoc pri liečbe cukrovky. Púpave sa pripisujú aj močopudné účinky. Odstraňuje z tela nadbytočnú vodu a prečisťuje močové cesty. Pri vonkajšom použití dezinfikuje rany.

zber púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Ako na liečivý púpavový sirup?

Púpava je skutočne všestrannou liečivou bylinkou a rozhodne sa ju oplatí používať. Spomínaný púpavový sirup môže byť dobrým pomocníkom pri liečbe dýchacích ťažkostí, napríklad môže prispieť k úľave od nepríjemného kašľa. Je zdrojom vitamínu C, priaznivo pôsobí na obranyschopnosť, ale aj na pečeň, žalúdok či krv. Na jeho prípravu budeme potrebovať veľké množstvo púpavových kvetov, a to približne 500. Okrem toho si pripravíme 2 l vody, 2 citróny, 800 g trstinového cukru a 1 lyžičku kyseliny citrónovej. Pripravíme si primerane veľký hrniec, necháme v ňom zovrieť vodu a vychladnúť. Do vody pridáme kvety púpavy a čerstvú šťavu z citrónov.

Prikryjeme a necháme lúhovať celý deň a noc, najlepšie v chladnejšej miestnosti. Po 24 hodinách zmes scedíme, aby sme tekutinu zbavili všetkých tuhých častí. Do výluhu prisypeme cukor aj kyselinu citrónovú a dáme variť. Keď zmes dosiahne cez 70 °C, oheň úplne znížime a ďalej varíme už len 3 minúty. Neprevárajte sirup dlhšie, inak sa z neho stratí väčšia časť vitamínov. Následne ho naplníme do sterilizovaných fliaš alebo pohárov na zavárenie, uzavrieme a obrátime hore dnom. Po ochladnutí skladujeme v suchu a chlade, napríklad v špajze či pivnici. Skvelý bude aj na prípravu osviežujúcich letných limonád.

Odporúčame: Čo telo ničí viac než cigarety? Budeš prekvapená!


  • 81
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Kristína Dická 22.04.20 22:47

KD
karma
115.00

Určite vyskúšam tento púpavový sirup, keďže zatiaľ som z púpavy pripravovala vždy iba med :-)

  • 0
Odpovedať

Marcela Mantičová 03.05.20 02:04

MM
karma
-1.00

Zaujímavý článok,rada som si ho prečítala:-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Módne inšpirácie

Inšpiruj sa hviezdami! Pozri, ako nosia tenisky celebrity

  • 29
  • 3
  • 01.04.2020
Módne inšpirácie

Tieto trendy sponky do vlasov ti zaručia najkrajší účes!

  • 71
  • 3
  • 25.03.2020
Módne inšpirácie

Trendy v šperkoch podľa znamenia zverokruhu: Čo sa hodí k tebe?

  • 158
  • 11
  • 03.04.2020
TOPlist