Sezóna plodov hurmikaki (alebo kaki) je v plnom prúde. Tešili sme sa na ňu skoro celý rok a teraz konzumujeme sladké kaki každodenne. Aby ste si vychutnali skutočnú chuť tohto ovocia pochádzajúceho z Ázie, musíte ho však nechať dozrieť, ako každé dovážané ovocie.
Existuje veľa druhov hurmikaki, na Slovensku sa limitujeme na 1-2 druhy. Tie sú šľachtené tak, aby neobsahovali hnedé semienka, ktorých jeden plod môže obsahovať asi päť. Sú dosť veľké a hebké. Namiesto nich nájdete v šľachtenom kaki len malú hnedú bodku, z ktorej sa semienko nestalo. Nie je to žiadny hmyz ani chyba. Niekedy môže byť aj dužina v hurmikaki zhnednutá, nie je to žiadna vada, jedine estetická. Nebojte sa konzumovať.
Ako jesť plody hurmikaki? Ako vyzerá zrelé kaki a ako konzumovať kaki? Zistite viac v článku!
Zaujímavosti o hurmikaki
Hurmikaki je jedným z najstarších pestovaných ovocí na svete – jeho história siaha viac než 2 000 rokov dozadu. V Číne bolo považované za symbol dlhého života a dobrého zdravia a častokrát sa objavovalo aj v umeleckých dielach či tradičnej kaligrafii. Zaujímavosťou je aj to, že hurmikaki je jedným z mála ovocí, ktoré po úplnom dozretí mení nielen chuť, ale aj štruktúru – dužina sa stáva takmer priehľadnou, gélovitou a extrémne sladkou, čo je pri iných plodoch nezvyčajné.
Menej známe je, že existujú dva úplne odlišné typy hurmikaki – trpké a netrpké. Trpké odrody (napríklad Hachiya) spôsobujú pri konzumácii nezrelých plodov pocit „sťahovania úst“, pretože obsahujú vysoký podiel tanínov. Netypické je aj to, že hurmikaki prirodzene „dozrieva“ etylénom z iného ovocia až do stavu, kedy sa stáva neuveriteľne sladkým. V Japonsku je bežné hurmikaki vešať na šnúry a nechávať ich prirodzene sušiť – vytvárajú sa tak jemné, sladké „kaki cukríky“, ktoré sa považujú za zimnú delikatesu.
Ako spoznať zrelé hurmikaki?
Niektoré druhy kaki sú trpké, úplne nekonzumovateľné, ak ich ochutnáte pred dozretím. U nás väčšinou dostať druh, ktorý trpký nie je. Takže ľudia jedia tvrdé a nezrelé ovocie bez toho, aby si to uvedomovali. To máva za následok problémy s trávením a tak si človek už ovocie nedá, kvôli zlej skúsenosti. Je to však len chyba nezrelosti.
Spoznávanie zrelých hurmikaki môže byť pomerne jednoduché, ak viete, na čo sa pozerať. Zrelé hurmikaki majú typicky hladkú, žltohnedú až oranžovú pokožku. Vyhnite sa hurmikakám so zelenou a tvrdou pokožkou, pretože ešte nie sú dostatočne zrelé.
Zrelé hurmikaki by mali mať mierne mäkkú a hladkú pokožku. Keď jemne stlačíte hurmikaki prstami, mala by byť mierne poddajná. Ak plod jemne stlačíte prstami, mal by sa mierne stlačiť, ale nebyť príliš mäkký. Ak je hurmikaki príliš mäkké, môže byť príliš prezreté. Zrelé hurmikaki majú sladkú a voňavú arómu. Keď ich priblížite k nosu, mali by ste cítiť príjemnú vôňu.
Shutterstock®Zdravotné benefity konzumácie hurmikaki
- Hurmikaki obsahujú vitamíny A, C, E a K, ako aj minerály, ako je draslík, vápnik a horčík. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie kostí, srdca, imunitného systému a zraku.
- Toto ovocie je bohaté na antioxidanty, ako je vitamín C, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a znižujú riziko oxidačného stresu a chronickej choroby.
- Hurmikaki obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravú tráviacu sústavu. Vláknina pomáha regulovať trávenie a znižuje riziko zápchy.
- Hurmikaki má nízky obsah tuku a kalórií, čo ho robí vhodným pre tých, ktorí sa snažia udržať zdravú váhu.
- Obsah draslíka a vlákniny v hurmikaki môže pomôcť udržiavať zdravý krvný tlak a znižovať riziko ochorenia srdca.
- Vitamín C a ďalšie živiny v hurmikaki môžu posilniť imunitný systém a pomôcť vám odolať infekciám.
- Vitamín A obsiahnutý v hurmikaki je dôležitý pre zdravie očí a môže prispieť k udržiavaniu dobrého zraku.
- Niektoré zložky v hurmikaki majú protizápalové vlastnosti, čo môže pomôcť zmierniť zápalové stavy v tele.
Ako hurmikaki spracovať?
Hurmikaki sa nešúpe. Konzumuje sa aj suší so šupkou. Niektorý druh môže mať extra tvrdú šupku, ale zrelé hurmikaki sa šúpať ani nedá. Krehká šupka sa trhá a ľahko žuje.
Pred konzumáciou by ste mali hurmikaki dobre umyť pod teplou vodou. Tým sa odstránia nečistoty. Následne môžete ovocie nakrájať na polovicu alebo na plátky podľa svojich preferencií. Je to osobná voľba, ako chcete jesť hurmikaki.
Ako jesť hurmikaki?
Hurmikaki môžete jesť čerstvé, alebo ich môžete pridať do rôznych receptov, ako sú ovocné šaláty, dezerty alebo smoothie. Majte na pamäti, že hurmikaki má jemnú a sladkú chuť, čo ho robí skvelým doplnkom k iným ovocím a dezertom. Tipy na konzumáciu hurmikaki:
- Nakrájajte hurmikaki na plátky alebo kocky a pridajte ho do ovocného šalátu spolu s iným obľúbeným ovocím, ako sú jahody, banány a kivi.
- Pridajte hurmikaki do smoothie pre jeho sladkú chuť a textúru. Môžete ho mixovať s jogurtom, banánmi a medom na hladký a zdravý nápoj.
- Pripravte si domácu hurmikaki marmeládu alebo omáčku. Stačí hurmikaki variť s cukrom a citrónovou šťavou. Potom ju môžete použiť ako náplň na palacinky, toast alebo do jogurtu.
- Použite hurmikaki ako zložku do dezertov, ako sú koláče, muffiny alebo tvarohový koláč. Jeho sladká chuť pridá príjemnú arómu a farbu do vášho dezertu.
- Pridajte nakrájaný hurmikaki do surových pokrmov, ako sú salsy alebo guacamole, aby ste pridali sladkú a šťavnatú chuť.
- Doprajte si hurmikaki na vanilkovej zmrzline ako lahodný dezert. Taktiež sa dá z plodov pripraviť domáca zmrzlina z hurmikaki.
Ako podporiť dozretie hurmukaki?
Do papierového alebo mikroténového vrecka uložíme kaki a zrelé jablká. Necháme uzavreté vo vrecku pár dní. Už po dvoch dňoch sú kaki mäkké a super sladké. Ak ich necháte v sáčiku ešte pár dní, budú šťavnaté, krehké a dužina bude skoro priehľadná. Maximálna zrelosť. Vtedy sa ťažko prenášajú a pri konzumácií sa poriadne zašpiníte šťavou… To je skvelé aj pre pleť.
Prečo jablká urýchľujú dozrievanie? Za dozrievanie ovocia a zeleniny je zodpovedný hormón dozrievania – etylén. Ten ale zároveň spôsobuje, že sa nám ovocie a zelenina začnú kaziť. Niektoré druhy ovocia a zeleniny produkujú etylénové plyny viac, iné menej. Jablká sú po banánoch top výrobcom etylénu a tak dokážu urýchliť dozrievanie ovocia, etylénom, ktorý vylučujú.
Vždy si nechajte ovocie dozrieť! Vtedy objavíte pravú chuť a výhody ovocnej stravy. Strom hurmikaki prežije aj na Slovensku, ak môžete, začnite pestovať.
Riziká pri konzumácii nezrelého kaki
Nezrelé hurmikaki obsahuje vysoké množstvo tanínov, ktoré spôsobujú typickú „trpkosť“ a môžu výrazne podráždiť žalúdok. Tieto látky majú sťahujúci účinok, čo u citlivých ľudí môže vyvolať zápchu, bolesť brucha alebo pocit ťažoby po jedle. Nie je to alergia ani „zlé ovocie“, ale prirodzená vlastnosť nezrelého kaki.
V extrémne zriedkavých prípadoch môže konzumácia tvrdého, nezrelého kaki spôsobiť vznik tzv. bezoára – zhlukov vlákniny v žalúdku, ktorý sa ťažko trávi. Tento jav je častejší v Ázii, kde sa kaki konzumuje vo veľkých množstvách. Stačí však počkať, kým plod úplne zmäkne, a riziko je prakticky nulové.
Shutterstock®Skladovanie hurmikaki
Nezrelé hurmikaki nikdy nepatrí do chladničky. Najlepšie dozrieva pri izbovej teplote, ideálne mimo priameho slnka. Ak potrebuješ urýchliť dozrievanie, stačí plod vložiť do papierového vrecka spolu s jablkom alebo banánom. Etylén z týchto plodov spôsobí, že hurmikaki zmäkne už za 1–3 dni a stane sa sladkým, šťavnatým a mäkkým.
Zrelé hurmikaki môžeš pokojne skladovať v chladničke – tam vydrží ešte pár dní bez toho, aby stratilo chuť. Odporúča sa uložiť ho do zásuvky na zeleninu alebo do nádoby, aby si predišla natlačeniu a poškodeniu tenkej šupky. Ak je hurmikaki mimoriadne mäkké, je lepšie ho skonzumovať hneď, pretože rýchlo podlieha kazeniu.
Kedy hurmikaki nejesť
Hurmikaki by sa nemalo konzumovať, ak má plod výrazne kyslý alebo kvasený zápach. To znamená, že ovocie už nie je v dobrom stave. Takisto nie je vhodné jesť plody s plesnivými škvrnami na šupke alebo dužine – aj malé množstvo môže naznačovať hlbšie poškodenie.
Pozornosť by mali venovať aj ľudia so silnou alergiou na latex, pretože u časti populácie sa vyskytuje tzv. skrížená alergia medzi latexom a niektorými druhmi ovocia, vrátane kaki. Ak si už niekedy po konzumácii cítil svrbenie v ústach, brnenie pier či nepríjemný pocit v hrdle, je vhodné vyhnúť sa konzumácii alebo skúsiť len malé množstvo.
Sušenie hurmikaki
Hurmikaki možno sušiť veľmi jednoducho. Najlepšie je nakrájať ho na tenké plátky (asi 0,5 cm) a uložiť do sušičky ovocia na 55–60 °C. Sušenie trvá približne 8–12 hodín podľa hrúbky plátkov. Výsledkom sú mäkké, sladké kúsky pripomínajúce karamelové cukríky – perfektné ako zdravé maškrty alebo prísada do müsli.
Sušiť môžeš aj v rúre. Stačí nastaviť teplotu na 50 °C, pootvoriť dvierka (drevo alebo lyžica postačí) a sušiť 4–6 hodín. Plody pravidelne kontroluj a obracaj, aby nesčerneli. Takto pripravené sušené hurmikaki vydržia niekoľko mesiacov a sú ideálne na zimné zobkanie.
Plod, ktorý si zaslúži viac pozornosti
Hurmikaki je ovocie, ktoré dokáže prekvapiť nielen svojou sladkou chuťou, ale aj svojou všestrannosťou. Stačí mu dopriať čas na dozretie a odmení sa jemnou, krémovou dužinou, ktorá sa rozplýva na jazyku. Môžete ho jesť čerstvé, pridať do koláčov, smoothie nápojov, šalátov či dokonca sušiť – vždy však ponúkne inú, originálnu podobu. V sezóne sa preto oplatí siahnuť po tomto krásne oranžovom ovocí častejšie a naplno objaviť jeho chute, možnosti aj benefity.
Aktualizovaný článok: 21.11.2025