Ako využiť prezreté ovocie? Tieto šikovné triky musíš poznať!

Ako využiť prezreté ovocie? Tieto šikovné triky musíš poznať!

Ovocie je najlepšie skonzumovať vždy v ten pravý čas. Vtedy vynikne jeho prirodzená chuť a my si na ňom pochutíme najviac. Nedozreté ovocie naopak nie je pre naše chuťové poháriky tým pravým orechovým. Jeho chuť nie ani zďaleka taká, aká by mala byť. Takéto ovocie nie je zvyčajne ešte dostatočne sladké, niekedy je až trpké a vo väčšine prípadov i veľmi tvrdé. Ak však ovocie dlho skladujeme a na jeho konzumáciu akosi zabudneme, časom prezreje. A prezreté ovocie rovnako nie je tým, do čoho by sme sa s chuťou zahryzli. Často je už priveľmi sladké a mäkké. Čo sa s ním teda dá urobiť, aby sme neplytvali jedlom? V článku vám prinášame niekoľko tipov, ako šikovne spotrebovať aj prezreté ovocie.

Džem

Ovocie, ktoré je ešte v podstate v dobrom stave, len je už viac či menej prezreté, je vhodné na prípravu džemov a lekvárov. Samozrejme, tento tip sa oplatí vyskúšať, ak máte toho prezretého ovocia o trošku viac, napríklad si ho pestujete v záhrade a nestíhate ho spotrebovať. Ak ovociu takpovediac končí dátum spotreby, neváhajte ho očistiť a zasypať cukrom, nechať odležať a na ďalší deň roztlačiť a uvariť z neho poctivý domáci džem, napríklad jahodový, čučoriedkový, slivkový, marhuľový, figový či višňový. Báť sa nemusíte ani kombinácií obľúbených druhov ovocia.

Odporúčame: Majú byť vajíčka v chladničke? Zisti, ako ich správne skladovať!

ovocné smoothies

Zdroj: Shutterstock®

Šťava či smoothies

Ak na vás z košíka v kuchyni smutne žmurká prezretý banán s hnedými škvrnami, alebo vám v chladničke postupne mäkne hrsť jahôd či iného bobuľového ovocia, neváhajte ho hodiť do mixéra. Hravo si tak pripravíte chutný a zdravý smoothie nápoj, ktorý si môžete dopriať napríklad na desiatu. Niektoré druhy prezretého ovocia sú tiež ideálne na odšťavenie. Ovocné šťavy sú zdravé a plné vitamínov, no spravidla nie tie z obchodu. Tie sú neraz plné cukru a konzervantov. Z jabĺk či pomarančov si tak môžete pripraviť vlastný zdravý džús.

Dresing, omáčka, marináda

Ak nemáte dostatok prezretého ovocia na varenie džemov, ale len zopár kúskov, neváhajte naplno rozvinúť svoju fantáziu. Z ovocia, ktoré už nie je najčerstvejšie, môžete pripraviť rôzne dresingy, marinády či omáčky. Vyskúšajte ovocnú omáčku ku kuracím prsiam. Napríklad z jahôd sa dá tiež pripraviť jedinečná barbecue omáčka, ktorá sa dokonale dopĺňa s grilovaným mäsom, rybami aj zeleninou. Prezreté ovocie tiež rovno môžete pridať do marinády na mäso počas letných grilovačiek. Kombinácia mäsa a sladkého ovocia mnohých nadchne. Taktiež môžete skúsiť pripraviť dresing z ovocia, trochy olivového oleja, octu a byliniek, ktorý sa hodí k sviežemu šalátu s orieškami a syrom.

ovocný koláč

Zdroj: Shutterstock®

Koláče a rôzne druhy múčnikov

Jablká, banány, marhule, bobuľové ovocie, slivky či broskyne, ktoré majú už časy najväčšej slávy dávno za sebou, sú skvelé do najrozličnejších koláčov, múčnikov či dezertov. Spravidla je prezreté ovocie o niečo sladšie, takže pri pečení nebudete musieť ani použiť toľko sladidiel. Rozmágané zrelé banány skvelo osladia muffiny a taktiež z nich môžete pripraviť banánový chlebík. Pokrájané prezreté ovocie môžete hodiť prakticky do každej bublaniny či hrnčekového koláča. Ak ste skúsená gazdinka, určite poľahky upečiete aj chutný kysnutý koláč. Stačí vytiahnuť múku zo špajze, zapnúť rúru a prezreté ovocie razom nemusí skončiť v koši.

Lievance

Okrem koláčov môžete z prezretého ovocia pripraviť aj chutné lievance na raňajky. Členovia domácnosti budú určite nadšení. Z pomletých ovsených vločiek, vajíčka a pretlačeného prezretého banána máte chutné a zdravé lievance hotové raz-dva. Neváhajte ich opiecť na kokosovom oleji, získajú skvelú arómu. Vďaka sladkému banánu nebudete potrebovať ani cukor. Podobne môžete využiť aj nie práve najčerstvejšie jablká. Jablkové lievance rovnako nadchnú každého. Ak máte prezreté bobuľové ovocie, neváhajte ho trochu roztlačiť, prípadne i ohriať na panvičke a použiť ako topping na pripravené lievance. 

ovocná dreň

Zdroj: Shutterstock®

Zmrzlina či dreň

Blíži sa leto a čo človeka osvieži lepšie ako mrazivá zmrzlina či nanuk? O to lepšie, ak sú tieto letné pochúťky pripravené doma a vy presne viete, čo sa v nich ukrýva. Chutné domáce zmrzliny či sorbety si môžete pripraviť zo sladkého prezretého ovocia. Stačí ho vymiešať s mliekom či jogurtom, prípadne ešte dochutiť a dať zamraziť. Dokonca je možné skúsiť i kombináciu ovocia a bieleho neochuteného tofu, pričom vám vznikne skvelý mrazený krém. Rozmixovanou zmenou tiež môžete naplniť formičky na nanuky. Skvelou voľbou je aj mrazená ovocná dreň. Prezreté ovocie, napríklad jahody, stačí poriadne roztlačiť či rozmixovať, podľa potreby dochutiť cukrom, naplniť do misky a dať zamraziť.

Masky na pleť aj vlasy

Nakoniec si z prezretého ovocia môžete pripraviť ešte rozličné domáce pleťové masky aj masky na vlasy. V tomto prípade síce ovocie skutočne neskonzumujete, no plytvať ním rozhodne nebudete a aspoň neskončí v koši. A verte, že vaša pokožka či vlasy budú nadšené. Ovocie im dodá množstvo potrebných látok, navyše takouto maskou môžete pomôcť svojej suchej či starnúcej pleti, taktiež mastným či lámavým vlasom. Na internete nájdete množstvo receptov na masky pre konkrétne typy pleti aj vlasov, stačí si vybrať tú, ktorá vám bude vyhovovať. Pri výrobe domácich masiek sa určite osvedčia prezreté banány, jahody a bobuľové ovocie, avokádo, papája, kivi či broskyne.

Pozri aj: Ako odstrániť škvrny od trávy z oblečenia? Spoznaj tie správne fígle!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 27.05.20 07:44

ĽŠ
karma
100.00

Šikovné triky! Niektoré využívam.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.05.20 09:40

MR
karma
109.00

určite by som prezreté ovocie nevyhodila, je veľa receptov a super tipov ako ho využiť..

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 27.05.20 09:40

KK
karma
105.00

u nás zostávajú väčšinou prezreté banány a to potom urobím z nich lievance

  • 0
Odpovedať

Zuzana Václaviková 27.05.20 10:12

karma
-1.00

Včera zhodou okolností mi dala známa tip ako si možno chutne pripraviť šmakotinku a la prezretý banán na masle s rozpustenou čokoládou a šľahačkou. Pre deti pochúťka.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 27.05.20 19:09

DB
karma
117.00

netreba ovocie vyhadzovať, všetko sa dá zúžitkovať, len treba vedieť ako, sú tu dobré nápady...

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 31.05.20 22:12

SK
karma
113.00

Ovocie často využívam aj na pleťové masky. :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 20.09.20 09:40

KS
karma
133.00

Áno presne tak, jedlom netreba plytvať. Najradšej máme banánový chlebík z prezretých banánov :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 05.02.21 19:16

SK
karma
113.00

Zvyknem takéto ovocie použiť na masku na pleť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní